Екологія
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 20:28

Яка людська гідність гартувалася через... «поросячий» Майдан

Rate this item
(1 Vote)

У се­лі Бі­ли­ки, що в Ко­бе­ляць­ко­му райо­ні на Пол­тав­щи­ні, от уже кіль­ка ро­ків по­спіль три­ває від­чай­душ­на бо­роть­ба там­теш­ніх жи­те­лів за пра­во ди­ха­ти сві­жим по­віт­рям.
Свої ак­ції про­тес­ту, які жур­на­ліс­ти ох­рес­ти­ли «по­ро­ся­чим» май­да­ном, се­ля­ни не при­пи­ня­ють ані взим­ку, ані вліт­ку. Пік про­тес­тів при­па­дає на теп­лу по­ру ро­ку, ко­ли не­стерп­ний смо­рід, по­єд­на­ний із літ­ньою спе­кою, на кіль­ка дов­гих мі­ся­ців огор­тає це ма­льов­ни­че се­ло.
Ко­ли у без­віт­ря­ну по­го­ду стовп­чик тер­мо­мет­ра звич­но пе­ре­по­взає за 30-гра­дус­ну по­знач­ку, здає­ть­ся, що от­руй­не ма­ре­во оста­точ­но до­б’є все жи­ве в се­лі і по­ря­тун­ку від смер­дю­чої за­ду­хи знай­ти ні­де. Смо­ро­дом яду­чо­го по­ро­ся­чо­го по­слі­ду у се­лі про­сяк­ло все — бу­дин­ки, де­ре­ва, тра­ва, лю­ди...

Свині і люди: життя в європейському вимірі...
«ДУ» вже розповідала своїм читачам про ситуацію в Біликах (див. «ДУ» за 19 вересня 2014 року). Утім, за два роки, які минули з часу публікації, ситуація в селі майже не змінилася. Гігантський свинокомплекс, який полтавські чиновники разом із російськими бізнесменами урочисто відкрили край села ще в грудні 2011 року, через незавершені тоді роботи на очисних спорудах продовжує нагадувати селянам про себе, випаровуючи у повітря тонни смердючого смороду з відкритих ставків, куди щодня звозять свинячий послід.
Навіть більше: кількість поголів’я свиней, які там утримуються, кажуть активісти, постійно зростає і вже давно перевищила проектні показники в кілька разів. За інформацією, яка відома селянам, сьогодні на свинокомплексі рохкають до 80 тисяч п’ятачків замість 17 тисяч, передбачених проектом.
Правда, деякі зміни на гігантському свинокомплексі ТОВ «БєлгранкормПолтавщина» — структурному підрозділі агропромислового холдингу «БЕЗРЛБєлгранкорм» (Російська Федерація), такі відбулися. Тепер він називається «Сільські традиції» і його керівники всіляко демонструють, що жодного відношення їхній бізнес не має до країниагресора.
Під тиском протестних акцій, у ході яких селяни вимагали повного закриття свинокомплексу, який труїть повітря та зробив життя жителів Біликів нестерпним, дирекція «Сільських традицій» зглянулася на вимоги тих, хто проживає поряд з їхнім підприємством, і пообіцяла дещо зробити, щоб усунути проблему.
Утім, зробили небагато. Зокрема, ставкивипарники, до яких звозять щодня тоннами поросячий послід і які чомусь називають на підприємстві лагунами, накрили поліетиленовою плівкою. Але ситуацію це не виправило і смердючий запах продовжує панувати у повітрі.
Усі спроби жителів Біликів вплинути на районну і обласну владу та змусити її таки вжити рішучих заходів для виправлення ситуації, включно до закриття гігантського свинарника, успіху не мали. Чиновники нібито щось і робили, аби розібратися у проблемі, але псувати відносини з довгоочікуваним інвестором, який зайшов на територію району і створив кілька десятків робочих місць та платить податки до місцевого бюджету, не наважувалися.
Керівництво Полтавської ОДА регулярно змінювалося, проте ситуація в Біликах й надалі залишалася критичною. На тлі страждань селян від роботи свинокомплексу жителям Біликів здалася відвертим знущанням над ними публікація в одному з місцевих інтернетвидань (http://poltava.to/news/29452/) під назвою «Сільські традиції»: приклад європейського підприємства».
У Полтавській ОДА навіть уже заговорили не про закриття свинокомплексу, а про те, що «Сільські традиції» у Біликах варто ставити за приклад іншим підприємствам області.
Так, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов ще у вересні 2014го повідомив членів екологічної комісії облради про те, що лагуни з відходами на підприємстві закрили і «також вдосконалили і очищення стоків, довели його до четвертого технологічного рівня». На засіданні комісії тоді навіть зазначили, що «до­свід... «Сільсь­ких тра­ди­цій» мо­же зна­до­би­ти­ся вже сьо­го­дні у ви­рі­шен­ні по­діб­них проб­лем на ін­ших під­при­єм­ствах об­лас­ті»...

 

Голос громади почули
Справа посунулася з місця лише після останніх виборів до Полтавської облради, коли у сесійній залі з’явилися нові депутатські обличчя, ще не пов’язані корпоративними зв’язками з місцевою владою.
Не проходило практично жодної сесії облради, аби попід її стінами не протестували ходоки від громади Біликів, які вимагали від своїх обранців втрутитися в ситуацію і, нарешті, розв’язати своєрідний гордієвій вузол, яким меткі ділки у гонитві за швидкими грошима міцно пов’язали селян з інвестором та свинями, яких утримують у кращих умовах, ніж живуть мешканці Біликів.
Селян начебто почули. У травні 2016 року у Біликах провели виїзне засідання депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Полтавської обласної ради, на якому народні обранці намагалися розібратися у хронічному конфлікті між мешканцями Біликів та ТОВ «Сільські традиції».
Але навіть приїзд такої поважної комісії, від рішення якої могла залежати подальша доля свинокомплексу, схоже, аж ніяк не вплинув на позицію його керівників. Вони й далі гнули свою лінію, переконуючи депутатів та сільських активістів у тому, що підприємство виконує всі взяті на себе зобов’язання.
«Ми — соціально відповідальне підприємство, яке виконує взяті на себе зобов’язання, — переконував учасників зустрічі генеральний директор комплексу Юрій Грушевський. — От і сьогодні ми реалізуємо новий проект з реконструкції очисних споруд, який дозволить вирішити екологічну проблему...»
Правда, зізнався керівник, на реалізацію проекту оновлення очисних споруд знадобиться кілька місяців. І це при тому, що кожен прожитий у Біликах день, де цілодобово тхне свинячим послідом, завдає непоправної шкоди здоров’ю селян та природі.
Як стверджують жителі багатостраждальних Біликів, жодних конкретних рішень щодо виправлення ситуації комісією облради ухвалено не було. Не збиралися, схоже, вживати рішучих заходів і чиновники Полтавської ОДА, які теж брали участь у засіданні комісії.
Приміром, директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний вважає, що для початку треба провести екологічну експертизу, яка б точно встановила, чи є рівень забруднення навколишнього середовища критичним. І це при тому, що проблема в Біликах існує вже п’ять років, а лише тільки тепер чиновник заговорив про необхідність проведення експертиз...
І все ж користь від роботи комісії таки була, адже за її рекомендаціями ситуацію в Біликах вирішили обговорити на найближчій сесії Полтавської облради. Очевидно, розуміючи, що у повітрі запахло не тільки свинячим смородом, але й перспективами реального закриття свинокомплексу через масові протести жителів Біликів, його керівництво виступило напередодні сесії облради із заявою про готовність усунути недоліки у роботі очисних споруд до 15 жовтня 2016 року.
Але цей хід ситуацію для його власників не врятував: у липні 2016 року, коли в Полтаві проходила чергова сесія облради, де розглядали і питання «Сільських традицій», до обласного центру знову приїхали кілька десятків жителів Біликів, які влаштували акцію протесту перед початком сесії. Потім люди з плакатами в руках перейшли до сесійної зали, вимагаючи від своїх обранців проголосувати за закриття «смердючого» підприємства.
Участь у роботі сесії і в обговоренні питання, яке болить жителям Біликів, взяли народні депутати від Полтавщини Ігор Мосійчук та Андрій Река. Останній повідомив про те, що вже звернувся в понад десяток інстанцій, щоб перевірити, чи дотримуються працівники товариства всіх проектних норм та аби фахівці надали рекомендації, як потрібно вчинити зі свинокомплексом.
У підсумку 44 депутати з 84 проголосували за те, щоб підтримати звернення жителів Біликів і звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, Національної поліції України з проханням перевірити роботу підприємства й прийняти рішення щодо його подальшого функціонування.

 

Щоб не вкрали перемогу
Рішення сесії було схвально сприйнято у Біликах. Делегати від громади повернулися до свого села. Правда, там передчасно заговорили про те, що депутати облради нібито ухвалили рішення про закриття ТОВ «Сільські традиції». У зв’язку з цим голова Полтавської облради Олександр Біленький навіть виступив із заявою, у якій прокоментував рішення сесії, уточнивши, що депутати лише звернулися до Міністерства екології України та інших контрольних органів з проханням перевірити роботу підприємства. Але не закрити його.
Тим часом у селі посилились акції протесту. Жителі Біликів, не розраховуючи на порядність керівництва свинокомплексу та підозрюючи його у прагненні залишити все як є, організували «поросячий» майдан. Активісти напнули намети на шляху до свинокомплексу і перекрили дорогу до підприємства, вимагаючи його повного закриття.
Кілька днів машини з кормом не могли потрапити до свинокомплексу і там почався падіж свиней. Ситуація загострилася настільки, що лише після втручання у ситуацію представників влади сторонам удалося досягнути компромісу: люди розблокували дорогу і на підприємство завезли корми. Зі свого боку керівники ТОВ «Сільські традиції» пообіцяли до 1 листопада 2016 року звільнити територію комплексу від свиней.
Коментуючи ситуацію в Біликах, голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко зазначила, що попри економічні нюанси районна влада орієнтуватиметься на думку громади:
«Так, бюджет Біликів на 30% складається з відрахувань свинокомплексу. Підприємство бере участь й у розвитку культурної сфери селища. За 6 місяців 2016 року вони відрахували в бюджет Білицької селищної ради 817 тис. грн, в районний бюджет — 780 тис. грн. Але для нас головні не свині, а люди, а громада виступає проти підприємства.
Утім, вивезенням свиней до 1 листопада проблема не вирішиться, адже на його території залишаться очисні споруди та відстійники. Документів, які б свідчили, що підприємство працює незаконно, немає, але є скарги людей, що вони відчувають значне погіршення здоров’я. Ми орієнтуємося саме на останній чинник...»
Голова Полтавської ОДА Валерій Головко також звернувся із заявою до громадськості області, щоб прокоментувати ситуацію навколо призупинення роботи підприємства ТОВ «Сільські традиції» у Біликах.
«Щоб не було викривлення інформації, маніпуляцій, спроб рекламуватися на проблемі та нагнітати ситуацію, яка склалася в Біликах, констатую факти. Існує потужний свинокомплекс, керівництво якого ігнорує зобов’язання, взяті під час будівництва та експлуатації підприємства, і соціальні зокрема.
Екологічна проблема в Біликах існує і, на жаль, ігнорується керівництвом ТОВ «Сільські традиції». З іншого боку, громада Біликів вважає, що підприємство завдає непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю місцевих мешканців, і вже не перший рік вимагає його закриття.
Саме тому я провів робочу нараду, на якій розглядалася ситуація навколо діяльності свинокомплексу. На нараді були присутні керівництво ТОВ «Сільській традиції», представники відповідних служб, і Державної екологічної інспекції зокрема. Саме вона ініціювала перевірку діяльності підприємства у сфері дотримання чинного екологічного законодавства, за результатами якої і виноситиме рішення про подальшу роботу підприємства чи про призупинення його діяльності».
Таке рішення — не норма, а виняток із правил. Адже обласна влада опікується поліпшенням інвестиційного клімату, підтримує та всіляко сприяє підприємцям, які прагнуть вкладати кошти в економіку області. Проте жодні кошти не варті людського здоров’я, а тим більше — життя. І коли підприємство відверто ігнорує думку громади, доводиться вдаватися до принципових заходів...

 

«Ми не сви­ні!»
Сьогодні в Біликах із нетерпінням чекають визначеної дати — 1 листопада 2016 року. Дня, коли останню свиню з комплексу, якщо вірити запевненням керівників ТОВ «Сільські традиції», мають вивезти за межі села і офіційно оголосити про закриття підприємства.
Селянам знадобилося кілька років боротьби для того, щоб змусити владу таки конкретно перейнятися вирішенням проблеми Біликів і гарантувати їм право жити в безпечному екологічному середовищі. До речі, ще коли кілька років тому обласна влада заходилася «заводити» інвесторів у регіон, громадські активісти попереджали чиновників про небезпеку будівництва на Полтавщині такого потужного свинокомплексу. Зокрема, й через те, що обов’язково виникнуть проблеми з утилізацією великої кількості свинячого посліду, що може створити справжню екологічну катастрофу.
Але головною своєю перемогою в Біликах вважають те, що багаторічна боротьба селян із байдужістю влади до їхніх проблем та прагненням власниками свинокомплексу надприбутків за будьяку ціну об’єднала їх не на словах, а на ділі у єдину дружну спільноту.
Згуртувала територіальну громаду села, зміцнівши загін однодумців, котрі переступили через почуття страху перед чиновниками, який усе ще на генному рівні живе у наших людях, і дозволила на повний голос заявити про себе і свої права.
«Поросячий» майдан у Біликах, кажуть його жителі, не припинив існування. Активісти знову готові будьякого дня вийти на акції протесту за право дихати чистим, а не отруйним смердючим повітрям. Адже у селі все ще побоюються, що влада і власники свинокомплексу знову домовляться і обіцяного 1 листопада 2016 року вивезення свиней із території «Сільських традицій» не станеться...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».