Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 12:26

Мода на Монюшка – то мода на Польщу

Rate this item
(0 votes)

Розмаїта музична програма «Монюшко на різних кінцях світу», створена за проектом Незалежного фонду культури Роlcanart із нагоди 200-річчя відомого польського композитора, чудово вписалася в концертні репертуари Києва, Житомира, Вінниці, Івано-Франківська, Тернополя.
Про успіх акції та участь у ній видатних співаків і музикантів наших країн потурбувався сенат Республіки Польща. В рамках програми «Опіка над польською діаспорою й поляками за кордоном у 2018 році» виділено кошти на симпозіуми та інавгураційні концерти, що відбуваються під час турне Україною.

На справу промоції творів композитора надихнула знаменита оперна співачка з Варшави Марія Фолтин, заснувавши Міжнародний фестиваль імені Станіслава Монюшка й Товариство любителів музики Монюшка.
Першими, кому пощастило насолодитись аріями з опер, інструментальними п’єсами, популярними й нещодавно відродженими піснями композитора, стали кияни.
Серед столичної публіки переважали члени Спілки поляків України, а також численних польських товариств, бізнесмени, співробітники Консульства та Посольства Республіки Польща в Україні. Словом, ті, хто музику Монюшка слухав не вперше.
Щоправда, зараз вона звучала вперше в залі колишньої караїмської кенаси на Ярославовому Валу, 7, спроектованої в 1902 році знаменитим зодчим Владиславом Лєшеком Городецьким.
Нині в цій споруді з прекрасною акустикою — Будинок актора. Чудовий звук у ньому оцінили сценарист-режисер Олександр Чайковський-Ладиш, музичний керівник Ярослав Домагала, літконсультант Агнєшка Амброзяк, котрі спільно з ансамблем Національної філармонії України «Рідні наспіви» готували цю програму.
Утім, найбільше задоволення отримали цінителі класики. Саме для них співали визначні сопрано Єлизавета Ліпітюк, Наталя Коваленко, вишуканий тенор Сергій Бортник, могутній бас Олександр Чайковський-Ладиш, кришталевий баритон Віктор Ковальський у супроводі відомого піаніста Ярослава Домагала, інструменталістки Марії Помяновської і, звісно ж, наших «Рідних наспівів». Кожен твір закінчувався оваціями, тобто високою оцінкою глядачів.
Мета організаторів турне — поширювати творчість Станіслава Монюшка на рівні з його уславленими земляками — композиторами Ф. Шопеном, Г. Венявським, І. Падеревським та К. Шимановським — з успіхом досягнута.

Оле­на СЕ­ДИК,
го­ло­ва Спіл­ки по­ля­ків Веz granic

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».