Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:19

Розлучник, що рятує світ

Rate this item
(0 votes)

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра 41-й театральний сезон відкрив виставою «Розлучник» за мотивами однойменної п’єси румунського драматурга Іона Сапдару в постановці заслуженого діяча мистецтв України Олексія Лісовця.

За 30 років роботи в Театрі драми і комедії Олексій Лісовець поставив багато вистав, серед яких — «Ромео і Джульєтта», «Рогоносець», «Жіночі ігри», «Сільвія», «Корсиканка», «Дикун», «Мотузка»...
Цього разу митця зацікавила творчість актора, режисера та драматурга Іона Сапдару, який народився у Придністров’ї, а нині працює у Національному театрі імені Василе Александрі (м. Яси, Румунія).

Його «Розлучник» — сучасна історія, в якій крізь сміх і сльози розумієш, що ця вистава — про кожного з нас...
Головний герой Фелікс Поєнару (народний артист України Анатолій Ященко) зареєстрував товариство з обмеженою відповідальністю «Розлучник». В обов’язки пана Поєнару входить зустрітися з людиною і повідомити, що її або його чоловік чи дружина бажають подати на розлучення.
Здавалося б, звична справа. Але щоразу герой стає свідком заплутаних ситуацій. Так, якось Фелікс потрапляє у квартиру, де саме в цей час відбувається пограбування, а одна зі злодійок виявляється... його шкільною подругою!
Іншим разом повідомляє молодій особі, що з нею збирається розірвати стосунки чоловік, якого насправді не існує... Непередбачуваним є фінал. Фелікс Поєнару вирішує змінити рід діяльності й відтепер він лише рятуватиме людей від розлучень.
На перший погляд може здатися, що роль Фелікса Поєнару — суто технічна, яка потрібна тільки для того, аби пов’язати між собою різні епізоди. Але Анатолію Ященку вдалося створити яскравий образ, який, мабуть, особливо запам’ятається багатьом театралам.
Заслужені артисти України Сергій Кияшко та Світлана Орліченко, актори театру Сергій Коршиков, Михайло Кукуюк, Костянтин Костишин, Дарія Домецька, Ірина Мак устигають грати у виставі по кілька ролей, щоразу максимально розкриваючи кожного з персонажів.
Нині у Театрі драми і комедії також працюють над новими постановками. Через кілька місяців Ігор Грінберг презентує виставу за п’єсою «Розпутник» Еріка-Емманюеля Шмітта.
Анастасія Осмоловська вирішила звернутися до української класики. Це буде сучасна версія комедії Михайла Старицького «За двома зайцями».
Тамара Антропова взяла до роботи п’єсу Готхольда Ефраіма Лессінга «Емілія Галотті». Такими будуть найближчі прем’єри театру, якому саме у день відкриття 41-го сезону, 7 вересня, виповнилося 40 років!

Едуард ОВЧАРЕНКО,
фото надано театром

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».