Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 09:24

Україна – Німеччина: культурна дипломатія

Rate this item
(0 votes)

На території Національного музею історії України відбувся унікальний симфонічний концерт. Цей виступ став яскравим результатом плідної кооперації Федеративного молодіжного оркестру Німеччини (Bundesjugendorchеster) та Молодіжного симфонічного оркестру України.

Український оркестр заснували 2017 року за ініціативи відомого диригента Оксани Линів. А Bundesjugendorchеster є найпрестижнішим молодіжним оркестром Німеччини, що вже протягом 50 років несе світу послання музичного мистецтва найвищої якості.

Цей оркестр уперше виступив у нашій країні, аби український слухач зміг ознайомитися з творчими надбаннями самобутнього творчого колективу.
Концерт став результатом об’єднання ініціативи Культурного некомерційного проекту з популяризації класичної музики «Відкрита музика міста» та проекту «Поширення цінностей та знань через музику» у рамках міжнародної програми Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини та Молодіжного симфонічного оркестру України під керівництвом Оксани Линів.
Це вже четвертий концерт проекту «Відкрита музика міста». Три попередніх відбулися в столичному парку ім. Тараса Шевченка.
— Організатори свята зробили неймовірне, вибравши для концерту символічне місце напроти Національного музею історії України. Тут протягом минулих століть точилася боротьба за нашу свободу. Саме тут ми можемо усвідомити ціну свободи.
Сьогодні у концерті беруть участь музиканти, які виросли в той час, коли в Європі вже не стало ні стін, ні кордонів. І я впевнена, що Україна вже зовсім скоро стане повноцінною частиною Європи і нас ніколи не розділятимуть ніякі стіни. Яскравим прикладом такого єднання стане сьогоднішній концерт, — наголосила віцепрем’єрміністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна КлимпушЦинцадзе.
— Ласкаво просимо на вечір класичної музики. Концерт робить особливим те, що це спільний концерт двох молодіжних оркестрів — німецького і українського.
Є певні відмінності між цими двома колективами, оскільки Федеральний молодіжний оркестр Німеччини існує вже понад півстоліття, а Молодіжний симфонічний оркестр України з’явився зовсім нещодавно і отримав натхнення від німецького оркестру.
Я дуже тішуся тим, що сьогодні ми можемо насолодитися спільним концертом, який став можливим за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та української сторони.
Хочу подякувати перш за все Німецькій музичній раді, яка відповідає за Молодіжний оркестр Німеччини. Вона взяла на себе відповідальність і за створення Молодіжного симфонічного оркестру України. Я впевнений, що в цього оркестру буде прекрасне майбутнє, — підкреслив Ернст Вольфганг Райхель, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні.
— Дуже радий, що наше міністерство теж долучилося до цього заходу. Хочу запевнити, що ми й надалі будемо підтримувати такі важливі проекти. Сьогоднішній концерт європейської молоді відбувається на історичному місці, де колись був палац князя Володимира, який 1030 років тому привів Україну до великої європейської сім’ї, де ми гідно знайшли наше місце.
Цей концерт випромінюватиме надзвичайно потужну енергію, яка допоможе нам жити, працювати і боротися за вільну Європу, за мир у нашому європейському домі, — зазначив директор Першого європейського департаменту МЗС України Василь Химинець.
— Ми всі раді поринути у світ музики, світ творчості. Музика — найкраща культурна дипломатія. Хочу подякувати всім організаторам. Сьогоднішній концерт — нова яскрава сторінка в історії проекту «Відкрита музика міста». Вірю, що з кожним роком у цього заходу буде з’являтися все більше і більше нових прихильників, — розповіла директор Департаменту культури КМДА Діана Попова.
— Я надзвичайно щаслива, бо здійснилась одна з моїх найзаповітніших мрій. Дуже рада, що сьогодні вас тут так багато, а все починалося з маленької мрії. Також надзвичайно вдячна своїй команді, без неї в мене нічого б не вийшло. Ми все робили з любов’ю. На сцені 90 музикантів, усі вони дуже молоді. Цю справу ми робимо для наших дітей, для майбутнього України.
Будемо продовжувати творити цей великий проект для Києва, збиратись і слухати красиву музику, збиратися всією сім’єю, з друзями. І нас об’єднуватиме красиве, добре і щире мистецтво.
У кожного з вас є свої мрії. Не чекайте, доки вам допоможе держава, інші люди, самі починайте втілювати їх у життя. Це допоможе нам змінити світ, — закликала засновниця проекту «Відкрита музика міста» Марія Дідковська.
— Те, що два оркестри виступають на одній сцені, — дійсно вражаюче. А почалося все з того, що я колись зовсім молодою мала можливість працювати у Молодіжному оркестрі Німеччини. Мене вразило, настільки творчість об’єднує і створює нові мотивації для молодих людей в їхньому розвитку. І мені здалося, що потрібно щось подібне створити в Україні.
Наші перші концерти відбулися торік. Спочатку виступали у Львові, потім у Києві, Бонні, Берліні. Вся європейська преса вибухнула статтями, документальними фільмами з прекрасними назвами про відродження української нації. Ми допомагаємо самореалізуватися талановитій молоді з усієї України. У нашому оркестрі 70 музикантів з маленьких сіл і великих міст країни. Мені дуже хочеться дати їм крила для фантастичного польоту.
Запрошую всіх стати учасниками цього проекту. Знати про нього, відвідувати концерти, створити справжню культурну команду, якою ми зможемо пишатися на цілий світ, — закликала засновниця Молодіжного симфонічного оркестру України Оксана Линів.
Аби побачити цей концерт біля Національного музею історії України, зібралося кілька тисяч шанувальників класичної музики. І людей не злякало те, що напередодні заходу в Києві вирувала злива. Кияни та гості столиці довго аплодували віртуозам із Німеччини та України, які виконали увертюру соль мінор Антона Брукнера; «Вознесіння. Медитація для оркестру» Олів’є Мессіана; симфонію № 26, «Ламентація», ре мінор Йозефа Гайдна і симфонію «Художник Маттіс» Пауля Гіндемітта.
А 24 серпня у Київському парку ім. Тараса Шевченка відбудеться 5й концерт фестивалю «Відкрита музика міста», що стане його завершальним акордом музичного форуму в 2018 році. Концерт присвятять найбільшому державному святу країни. Даруватиме насолоду від спілкування з класичною музикою «Відкрита музика міста» і наступного року.

Едуард ОВЧАРЕНКО
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».