Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 04 Серпень 2018 09:22

Єднаймося силою Лесиного слова

Rate this item
(0 votes)

Три дні на Поліссі, в Новограді-Волинському, тривало Міжнародне свято літератури і мистецтва «Лесині джерела». Саме у рамках цього свята в Музеї родини Косачів проходив ХІІІ Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки.

На цій гостинній звягельській землі народилася Леся Українка, яка прославила Україну та свій край далеко за межами. Сюди з усіх куточків України їдуть на конкурс поціновувачі творчості великої поетеси: молоді актори та досвідчені метри.

Популяризація творів Лесі Українки, заохочення до класичної спадщини молодих талантів, сприяння формуванню професійності, високої духовності, усвідомлення національної ідеї — це перелік завдань, що ставлять перед собою організатори конкурсу.
Мені не просто пощастило побувати у цьому чудовому краї, а й випала честь бути членом журі конкурсу.
«Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки, який проходить у рамках свята літератури і мистецтв «Лесині джерела», розпочинає свою історію з 2006 року, — розповідає Людмила Онищук, координаторка конкурсу, член організаційного комітету Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела».
Автором ідеї, власне, як і створення Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела», є заслужений працівник культури і багаторічний режисер цього дійства Микола Мартинюк.
У 2012 році він запропонував мені готувати конкурс. На той час я працювала завідуючою відділом обслуговування Центральної міської бібліотеки імені Юрія Ковальського. Зізнаюся, що страшнувато було братися за таку важливу, не зовсім відому мені справу. Я ж водночас попросила свою колегу, бібліотекарку Олену Кобрину, допомогти.
Після першого конкурсу Микола Мартинюк, хоч і строгий щодо роботи і фанат своєї справи, сказав, що «будуть із мене люди». Ось так уже сім років і проводжу конкурс із величезним задоволенням».
Окрім громадської роботи, Людмила Онищук працює на посаді директорки міської централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Новоград-Волинської міської ради. З часом і досвіду набула, з’явилися нові ідеї, знайомства. Щоразу дбає, аби конкурсантів оцінювало високопрофесійне журі.
Цього року, до речі, не вперше головою журі запросила заслуженого діяча мистецтв України, професора, кандидата мистецтвознавства, актора і драматурга, перекладача п’єс і критика Василя Неволова. Ще один професійний член журі — Петро Ільченко, театральний режисер, викладач режисури.
З трепетом і неабияким хвилюванням Людмила Онищук ставиться до конкурсу. Їй небайдужа доля кожного учасника. Вона вболіває разом із ними: розділяє радощі і невдачі. А напруга велика, планка висока, деяких конкурсантів помічають члени журі і саме та оцінка впливає на їхню подальшу долю. Для неї вони всі талановиті, всіх хочеться відзначити.
Цього року у конкурсі взяли участь 16 молодих акторів і студентів. Звучали вірші, літературні композиції, уривки з поем і драматичних творів Лесі Українки.
У залі западала тиша, коли студент із Херсонського училища культури і мистецтв Олександр Гмирін виконував монолог Юди з поеми «На полі крові». Маленька дівчинка так прониклася й перехопилася грою, що прихилилася до мами й заплакала.
Вірю, що невдовзі Олександр вийде на велику сцену театру й на нього йтиме глядач. Головне — правдивість і довіра слухача. А ще — бурхливі щедрі оплески, якими обдаровували кожного учасника.
Коротко, чітко й лаконічно звучала літературна композиція «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами» у виконанні Марини Гречіхіної, студентки Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого.
Студент цього ж вузу Андрій Шимановський блискуче виконав вірш із циклу «Подорож до моря». Через душу пропускала вірш із циклу «Сльози-перли» Оксана Інжиєвська, актриса Новоград-Волинського народного театру імені Лесі Українки.
Прекрасна акторська гра, чудова дикція у Дениса Контурського, студента Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка. Він блискуче читав уривки з поеми «Самсон».
«В наш складний, неспокійний час зовнішнього та внутрішнього протистояння в країні — це один із небагатьох мистецьких заходів, який єднає український народ силою Лесиного слова, — сказав учасник конкурсу Олександр Гмирін.
— Я щасливий бути частиною цього великого дійства.
Затишна оселя Музею родини Косачів зібрала нас, конкурсантів, з різних куточків України. Професійні актори та студенти творчих навчальних закладів Житомира, Новограда-Волинського, Києва, Луцька, Рівного, Херсонщини приїхали на батьківщину Лесі Українки, щоб долучитися до духовної криниці класичної спадщини, продемонструвати професійну майстерність, обмінятися досвідом та поспілкуватися з однодумцями.
Дякую тобі, місто Новоград-Волинський, за теплу і незабутню зустріч. Дякую своїй наставниці Надії Жиленко за працю, терпіння, віру в мене. Я гордий представляти Херсонщину, наш Таврійський край, наше училище культури».
Після тривалих обговорень журі визначило переможців ХІІІ Всеукраїнського конкурсу виконавців художнього слова імені Лесі Українки.
Перше місце та грошову винагороду три тисячі гривень виборов Денис Контурський (Житомир), друге місце та приз дві тисячі гривень — у Єлизавети Павленко (Київ), третє місце та одна тисяча гривень — у Марини Гречіхіної (Київ).
Головну нагороду — Гран-прі та грошовий приз чотири тисячі гривень здобув Андрій Шимановський (Київ).
«Чесно кажучи, я не сподівався на таку перемогу, — зізнався Андрій Шимановський. — Але все до того вело. Я, до речі, родом із Баранівського району, це зовсім близько.
Коли дізнався про конкурс, пішов до бібліотеки, взяв двотомник Лесі Українки, перечитав її листи. Мені сподобався вірш із циклу «Подорож до моря». Почав перейматись її світоглядом. І ось це мій перший конкурс і перший успіх.
Я не лицемірю, але справді відкрив для себе Лесю Українку. І, до речі, коли приїхав на конкурс, то спершу дорога мене привела не сюди, в Музей родини Косачів, а саме в Музей Лесі Українки. Я походив залами, надихнувся. Можливо, і це надихнуло».
Члени журі відзначили двох учасниць із Новограда-Волинського. Так, диплом за глибоке розуміння шотландського епосу отримала Ольга Дахіна, а Оксана Інжиєвська — диплом за майстерне розкриття лірики Лесі Українки.
«Післясмак конкурсного прослуховування справді дуже приємний, бо рівень більшості конкурсантів був дуже високим, вибір ними конкурсного репертуару надзвичайно цікавим. Це вселяє оптимізм і підтверджує необхідність проведення таких творчих змагань.
Вони відкривають нові імена, стають прекрасним творчим майданчиком для ствердження і злету. Отож летіть, талановиті «голуб’ята», хай освячує і підтримує вас по життю безсмертне ім’я Лесі Українки», — сказав Василь Неволов, голова журі конкурсу.
Свято «Лесині джерела» закінчилося, гості й учасники конкурсу роз’їхалися, а в організаторів розпочалася підготовка вже до наступного свята.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ
Фото авторки

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».