Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 16:09

З його вуст пісня полетіла у світ

Rate this item
(0 votes)

Згадуючи пісню, про яку я хочу розповісти, знову повертаюся думкою туди, де ясніється мені незабутній образ мого творчого побратима і співавтора Назарія Яремчука.

Дехто з молодих може вже запитати: «А хто це?» Але люди старшого покоління добре знають, що популярнішого, улюбленішого співака в 80–90-х роках уже минулого століття, певно, не було.
Його концерти збирали чи не найбільшу кількість слухачів. Та й нині на Українському радіо не тихне його голос. Утішаюсь я тим, що поміж поетів Назарій поклав на свої вуста найбільше пісень саме на мої слова.

Розповім історію пісні, яку вперше виконав Назарій Яремчук. Пісня називається «Родина». Написали ми її з відомим композитором Олександром Злотником. Зробили демо-варіант і відразу понесли Назарію.
— Ось нова пісня, гадаємо, що вона — твоя.
Назарій послухав і впевнено сказав:
— Я її буду співати.
Але минали місяці... Уже і рік пролетів. А Назарій чомусь усе відтягував запис пісні. Ми почали навіть сердитися:
— Назарію, або ти співай, або ми віддамо комусь іншому.
— Не поспішайте, хлопці, всьому — свій час, — усміхнувся він на наші розсерджені голоси.
І ось «Пісенний вернісаж» — найбільше пісенне свято із запрошенням найкращих виконавців української пісні, що завжди проходив на головній сцені держави — в Національному палаці «Україна».
Тут доречно згадати і головного режисера цього дійства — Бориса Шарварка, якого, на жаль, уже давно нема з нами. Уміння цього режисера представляти пісенне мистецтво на сцені і нині залишається еталоном досконалості.
Фінал дійства. Виходить Назарій і звучить наша «Родина»:
Родина, родина — це вся Україна
З глибоким корінням,
з високим гіллям.

Зала зачарована. Буря оплесків! Схвильовані, ми йдемо на сцену до Назарія. А він знову-таки з усмішкою:
— Ось бачите... Для пісні головне — де і коли! А ви поспішали...
Саме пісню «Родина» співав уже важкохворий Назарій на своєму чи не останньому концерті на Співочому полі на схилах Дніпра... Яка непередбачувана доля людини!
Пісня «Родина» зараз — ніби еталон українського співу. Нам приємно, що люди в наших західних областях ставлять її в один ряд із вершинними «Ще не вмерла Україна» та «Ой, у лузі червона калина».
Ця пісня зазвучала на вустах багатьох виконавців і, зокрема, синів Назарія, нині уже народних артистів України Дмитра і Назарія (молодшого) Яремчуків.
Я нарахував більше 30 професійних співаків, які взяли цю пісню до свого репертуару. Співають її і самодіяльні колективи. Наші читачі, певно, неодноразово чули цей пісенний твір. А полетіла пісня у світ з вуст незабутнього лицаря українського співу Назарія Яремчука. Отака історія.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».