Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Жовтень 2016 23:52

Три «С»: Скорик – Станкович – Сильвестров

Rate this item
(0 votes)

2 листопада в Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т. Шевченка відбудеться проект «ТРИ «С»: Скорик — Станкович — Cильвестров», який представить твори легендарного українського композитора Євгена Станковича, повідомляє i-pro.kiev.ua.
Євген Станкович — центральна фігура та один із фундаторів сучасної української музики і безперечне явище для світового музичного мистецтва. Це — видатна особистість, в якій дивовижним чином поєдналися великий митець, даоський філософ, побожний релігійний діяч та український національний герой.

Достойний спадкоємець та продовжувач школи класика українського симфонізму Бориса Лятошинського, послідовник лінії створення «симфонічного балету», рідкісний дар симфонічного мислення якого окреслився вже у ранніх творах. Ключовими рисами почерку маестро Станковича є витончена, поліфонічна оркестрова фактура, особлива увага до тембру, а також глибока експресивність.
Світова прем`єра Другого концерту для віолончелі з оркестром для вітчизняної академічної музики — це безпрецедента подія, адже саме такими масштабними творами репрезентують українську музику у світі, зокрема віолончельне виконавське мистецтво.
Євген Станкович закінчив роботу над Другим концертом для віолончелі з оркестром у квітні 2016 р. після більш ніж 45 років перерви у цьому жанрі. Концерт складається з 3 частин: «Музика для Марточки», «Постлюдія» та «Монолог діда». Їх назви красномовно свідчать, кому маємо дякувати за його появу на світ. Проте є цікава історія, що вже стала легендою, як саме цей концерт замовляв написати для нього Мстислав Ростропович.
Світова прем`єра відбудеться в рамках історичного проекту «ТРИ «С»: Скорик — Станкович — Cильвестров», який охопить всю Україну: Чернівці, Харків, Ужгород, Одесу, Львів, Івано-Франківськ, Коломию протягом сезону 2016–2017 рр.
Проведення другого етапу великої за масштабом та резонансної за статусом мистецької акції є важливою подією для популяризації сучасної національної культури на основі кращих взірців творів Героя України Євгена Станковича: народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, автора, який працює майже в усіх існуючих музичних жанрах: опера, балет, симфонія, камерно-вокальні та інструментальні твори, духовна музика та музика до більш ніж 100 кінофільмів.
2 листопада твори фундатора сучасної композиторської школи України, автора легендарної фольк-опери «Цвіт папороті», виконуватимуть у діалозі з найвідомішим композитором ХХ ст. — Дмитром Шостаковичем. У програмі: Дмитро Шостакович, Симфонія № 9 (1945 р.), Євген Станкович, музика з балету «Прометей» (вибрані фрагменти), «Страсті за Тарасом» для хору та оркестру (вибрані фрагменти), світова прем’єра — Концерт № 2 для віолончелі з оркестром.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».