Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 08:00

Пошук нових героїв

Rate this item
(0 votes)

У те­ат­рі «Бо­жа ко­рів­ка», що діє при Цен­трі мис­тецтв «Но­вий ук­ра­їн­ський те­атр», на­ма­гаю­ть­ся до­би­ра­ти до ре­пер­ту­ару п’єси, які б не ли­ше роз­ва­жа­ли, а й ви­хо­ву­ва­ли ма­лень­ко­го гля­да­ча.

Нещодавно афіша театру поповнилася новими виставами «Абетка гарних манер» та «Країна Серйозних», що створені за п’єсами молодого українського драматурга Марини Смілянець.
«Діти мають вчитися не лише на образах Буратіна і ВінніПуха, а й сучасних героїв. Тому ми прагнемо до своєї афіші включати побільше сучасних авторів. Нині для дітей пишуть багато творів, але серед них дуже мало якісних п’єс, що можуть мати продовження на сцені. Свого часу ми відкрили цікавого драматурга Наталію Уварову, яка пише як для дітей, так і для дорослих. А сьогодні пропонуємо найменшому глядачеві виставу за твором Марини Смілянець», — розповів режисерпостановник, художній керівник Центру мистецтв «Новий український театр» Віталій Кіно.

Кілька років тому Марина закінчувала акторський факультет Київського коледжу театру і кіно. Саме тоді її викладач В. Кіно помітив у дівчині талант драматурга, порадив спробувати писати п’єси.
Минулого театрального сезону у Новому українському театрі поставили п’єсу М. Смілянець «Абетка гарних манер». Ця вистава стала режисерським дебютом для однієї з провідних актрис Нового українського театру Поліни Кіно.
«Вистава «Абетка гарних манер» має велике виховне значення, але я прагнула, насамперед, створити веселий спектакль, аби діткам було в нас цікаво. Для цього ми з драматургом збільшили кількість ігор, залучаємо дітей до подій, що відбуваються на сцені», — розповіла Поліна.
Дія вистави відбувається у формі невимушеного діалогу між котом Мурчиком та не зовсім вихованими дітьми Олею і Толею. Саме з цих розмов дітки дізнаються, як потрібно поводитися в тих чи інших ситуаціях. Одяг персонажів та оформлення сцени вказують на те, що події відбуваються саме в Україні. Хоча вистава ще перебуває в процесі творення, але вже з перших показів вона полюбилася маленьким глядачам.
А твір Марини Смілянець «Країна Серйозних» на конкурсі «Коронація слова2015» отримав першу премію в номінації «П’єси для дітей».
За сюжетом Казкар (артист Ілля Рибалко) потрапляє до планети Серйозних, на якій забороняється мріяти, гратися, веселитися, слухати казки. Її мешканці не мають навіть звичайних імен, а розрізняють їх за числами. Тут він знайомиться із дівчиною на ім’я 937 (артистка Поліна Кіно), яка згодом отримала ім’я Зоряна. Дуже серйозна спочатку дівчина під час спілкування з Казкарем усвідомлює, яким чарівним і різнобарвним може бути навколишній світ.
Свободолюбивого Казкаря заарештовує Агент 08 (артист Олег Щербина), але Зоряна робить усе, аби врятувати свого друга. А допомагає їй у цьому новий товариш Френді (артист Владислав Сведенюк). І, як завжди буває в казках, добро перемагає зло.
«Головне не боятися мріяти, не боятися робити сміливі вчинки, завжди залишатися самим собою, а не бути сліпим виконавцем волі соціуму. У людині мусить бути свій стрижень, адже кожна особистість унікальна і неповторна посвоєму», — зазначила Марина Смілянець.
У режисерському трактуванні Віталія Кіно планета Серйозних дуже нагадує колишній Радянський Союз з усілякими обмеженнями для самоутвердження особистості. Образ Агента 08 зовні надто подібний до піонераленінця 70х років минулого століття. Натомість, коли дивишся на яскраве синьозолотисте вбрання Казкаря, то мимоволі згадуєш Державний прапор України.
Під час спектаклю звучить чимало фраз, над якими не завадить замислитися і дорослим: «Тільки завдяки мріям люди творять щось дійсно корисне», «Здаватися без боротьби — ось що посправжньому безглуздо», «Для того, щоб бути людиною, замало не робити нічого поганого, для цього потрібно робити щось хороше», «Робити щось, не вірячи в це, теж саме, що нічого не робити».
Творці вистави нагадують і про залежність молодого покоління від телевізорів та комп’ютерів. Про актуальність цієї проблеми глядач згадує, коли з екрана телевізора до нього звертається Головний агент (Кирило Сузанський).
П’єса написана добірною українською мовою і дуже легко сприймається найменшим глядачем. Гармонійно вписуються у п’єсу і мелодії, написані композитором Іллею Рибалком. Допомагають створити казкову атмосферу костюми, виготовлені Юлією Кіно.
А в театрі вже працюють над новою постановкою за п’єсою Марини Смілянець. Цього разу це буде вистава для дорослих.
Єв­ген ВІВ­ЧА­РУК
Фо­то Ми­хай­ла Туль­сько­го

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».