Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 21:19

Мистецький дебюд Ярослава Стеценка

Rate this item
(3 votes)

Свою пер­шу пер­со­наль­ну ви­став­ку жи­во­пи­су мо­ло­дий ху­дож­ник-ама­тор Яро­слав Сте­цен­ко пред­ста­вив у га­ле­реї «Ми­тець» (вул. Ве­ли­ка Ва­силь­ків­ська, 12) Ки­їв­ської ор­га­ні­за­ції На­ціо­наль­ної спіл­ки ху­дож­ни­ків Ук­раї­ни. 
На­звав її прос­то — «Арт-про­ект від Яро­сла­ва». Ме­це­на­том ви­сту­пає Олек­сій Сте­цен­ко, стар­ший брат ав­то­ра кар­тин.

За фахом Ярослав Стеценко — біотехнолог. Займався досить успішним бізнесом — мав кав’ярню в столиці. За те, що малював молочною пінкою цікаві малюночки у філіжанках із кавою, відвідувачі — матусі з малечею — із захопленням називали його кавовим чарівником.

Проте потяг до живопису, що виявився в хлопця вже в дорослому віці, переважив. Ярослав ризикнув кар’єрною та соціальною стабільністю і повністю переключився на малювання: облишив буденні справи й поринув у примхливий світ образів і почуттів, у світ натхненного творчого пошуку.
Звільнившись від тягаря повсякдення, Ярослав Стеценко поїхав до загадкової Індії. Кілька тижнів подорожував країною, випробовуючи на міцність свої переконання, шукаючи нового змісту буття. Дійшов у своїх блуканнях аж до величних Гімалаїв.
Урештірешт зрозумів: обрання життєвого шляху — це не випадковість, а тонкий процес, що має йти від глибини душі, від щирого серця. Повернувшись до України мудрішим та оновленим, Ярослав вирішив повністю присвятити себе мистецтву.
— Мій живопис можна охарактеризувати як новий, свіжий, неупереджений, непередбачуваний і незіпсований погляд на сучасне мистецтво й на те, яким воно може бути, — стверджує Ярослав Стеценко. І він не перебільшує — у його іронічних, наївних, романтичних роботах і справді кожен може знайти щось своє, потаємне.
— Це абсолютно новий подих, — веде далі художник. — Абсолютно нові колористичні, композиційні та стилістичні вирішення. Мої спроби передати характер унікальності всього, що існує, в доступній для широких мас глядачів формі.
Проект — це зібрання моїх картин, створених за період майже півтора року. Було вибрано лише найкраще. Відзначу, що працював із максимальною самовіддачею, вкладав усе, що було, і навіть більше. Себе самого вкладав. Оберігав свої картини, порошинки з них здував. І от тепер відкриваю світові.
Виставка є моїм стартом, офіційним дебютом перед публікою. Це — плоди мого існування. Мій особистий внесок, щирий дар нашому світові та суспільству. У справжньому мистецтві, як у гарній книзі: найголовніше — завжди між рядків.
Тож якщо ви відчуваєте поезію життя, то вас неодмінно зацікавлять чудові, добрі й щирі картини Ярослава Стеценка. Його мистецтво — дещо наївне, подекуди беззахисне, але надзвичайно щире та глибоке в прагненні бачити світ добрішим, дотепнішим, барвистішим...
А сам художник після своєї успішної презентації повертається до майстерні, аби творити й надалі радувати нас, шанувальників його творчості, новими роботами.
Юлія ОМЕЛЬЧУК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».