Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 21:14

«Моя армія. Бачити серцем»

Rate this item
(0 votes)

Фо­то­ви­став­ка «МОЯ АР­МІЯ. Ба­чи­ти сер­цем», яка від­кри­ла­ся до 25-ї річ­ни­ці Не­за­леж­но­сті в Му­зеї іс­то­рії Ки­єва — це хви­лю­юча роз­по­відь в уні­каль­них фо­то­гра­фі­ях учас­ни­ків бо­йо­вих дій на Схо­ді Ук­раї­ни. 
До­ку­мен­таль­на фо­то­хро­ні­ка про дру­ге на­ро­джен­ня ук­ра­їн­ської ар­мії ви­кли­кає по­чут­тя гор­до­сті за на­ших во­їнів, вдяч­ність і по­ва­гу до доб­ро­воль­ців, во­лон­те­рів, ме­ди­ків, сі­мей вій­сь­ко­во­служ­бов­ців.

Під час підготовки виставки «МОЯ АРМІЯ. Бачити серцем» протягом півтора місяця було зібрано фотографії очевидців. У фотопроекті взяли участь понад 100 авторів з півсотні міст та районів України. Серед них — військові та цивільні фотографи, волонтери та бійці.

Усі вони стали свідками та учасниками історії відродження української армії, позитивних змін у військах за ці два роки і відображають це у своїх фото.
Експертна рада проекту розглянула понад 1000 світлин, надісланих учасниками, а також 50000 знімків з архіву Міноборони — це 300 фотогігабайт! Кращі 250 робіт було відібрано для експозиції, присвяченої 25й річниці Незалежності України.
Документальні свідчення безпосередніх учасників бойових дій представляють військові навчання та нелегкі солдатські будні на передовій; хвилини нетривалого відпочинку військових і зворушливі кадри їх спілкування з друзями, самовіддану роботу волонтерів; модернізовану техніку, озброєння і обмундирування, а також життя учасників АТО після демобілізації — реабілітацію поранених і психологічну допомогу демобілізованим.
Об’єднує усю експозицію жовта стрічка, що з початком війни стала символом українських військовослужбовців, ознакою того, хто є друг і від кого можна чекати допомоги в бою та підтримки в будьякий час. З фотографій дивляться на нас мужні і щирі, світлі обличчя воїнів — захисників нашої Незалежності.
— Жодне з фото не було зроблено для виставки. За рівнем щирості, ця виставка поза конкуренцією, — каже Юрій Величко, фотограф, учасник АТО у 2015–2016 рр., танкіст 46го окремого батальйону спецпризначення «ДонбасУкраїна», який є автором фото, використаного для афіші.
Один з авторів представлених фото, Ігор Іваровський, визнає: — Це також моя війна, бо я сам із Донбасу, з Алчевська. Я щасливий взяти участь у створенні фотоісторії цих подій.
Виставка «МОЯ АРМІЯ. Бачити серцем» — перша подія в рамках фотопроекту «Армія. Друге народження», ініційованого Міністерством оборони України, мета якого — дослідити феномен відродження армії, віддати належне подвигу українських бійців та внести цю хроніку до літопису нашої незалежної держави.
Ні­на МАК­СИ­МО­ВА
Фото надано автором

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».