Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 11:58

Архів застережень

Rate this item
(0 votes)

Виставка Олександра Дубовика «Архів застережень», яка складатиметься з робіт митця різних періодів, відкриється 12 липня і триватиме до 7 серпня в столичному Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал», повідомляє i-pro.kiev.ua.
За словами авторитетного французького мистецтвознавця Жана-Клода Маркаде, «від творчості Дубовика віє не тільки сакральністю православного іконопису, але й квітковою веселковістю українських ланів, прикрашенням одягу, внутрішнім устаткуванням хат, взагалі всією кольоровою палітрою, яку Малевич приписав Україні. Дубовик переплавляє цю образотворчу і кольорову спадщину в унікальний світ символів, в діалог з різними мистецькими культурами, в потаємну знакову систему. Він веде розмову і з іконою, і з Малевичем, і зі школою Матюшина, і з бойчукізмом, і з спектралізмом Богомазова, але рішення абсолютно специфічні: картини Дубовика випромінюють життєрадісність, вони — радість для ока, душі й духа».

«Слід відзначити благородний вчинок пана Олександра — дарування у власну музейну збірку «Арсеналу» семи робіт, — наголосила Наталія Заболотна, генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал». — Відтепер наша колекція збагатиться унікальними творами продовжувача художніх традицій Казимира Малевича, самобутнього митця, чиє ім’я відоме в багатьох країнах світу».
Олександр Дубовик народився 1931 року в Києві. Навчався в Київському державному художньому інституті. Виставки його робіт у різні роки проходили в Парижі, Нью-Йорку, Чикаго, Бухаресті, Майнці, Потсдамі, Москві, Відні, Варшаві, Тегерані. Олександр Дубовик неодноразово брав участь у форумі мистецьких проектів Art Kyiv Contemporary. З 2009 року є почесним академіком Академії мистецтв України. Роботи Олександра Дубовика є в колекціях Національного художнього музею України, Музею сучасного мистецтва Тегерана, чиказького Zimmerly Art Museum, а також у приватних збірках у Німеччині, Швеції, США, Канаді, Франції, Португалії тощо.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».