Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:11

З ляльками у країні чудес

Rate this item
(0 votes)

Світ­лий ко­ло­рит кар­тин не­мов ство­рює де­ко­ра­ції, на тлі яких роз­мі­ще­ні ви­шу­ка­ні ху­дож­ні ляль­ки. Каз­ко­ва ат­мо­сфе­ра па­нує у роз­кіш­ній зо­ло­тій за­лі особ­ня­ка гра­фі­ні Ува­ро­вої (Фонд куль­ту­ри), де роз­гор­ну­то ви­став­ку тво­рів ху­дож­ни­ці і твор­ця ля­льок На­та­лі Фо­мі­ної «В кра­їні чу­дес».

Наталя Фоміна навчалася на графіка в художній школі при Інституті мистецтв у Є. І. Ухнальова, головного архітектора і художника Ермітажу. Художниця довго шукала свою техніку, яка мала засобами живопису передавати об’єм та фактуру. Її картини відображують почуття та враження, деякі з них схожі на роботи імпресіоністів, інші — абстрактні, нагадують поверхні гобеленів, мереживо, давні фрески. Тепер ці роботи співіснують з її ляльками.

Мистецтвом художньої ляльки Наталя займається більше 20 років. А розпочалося це випадково — одного разу до художниці звернулися знайомі з проханням відреставрувати старовинну ляльку, її голівку та деталі одягу. Робота над поновленням ляльки знаного французького майстра ХІХ ст. П.Ф. Жумо настільки захопила Наталю, що у неї виникло бажання виготовляти ляльки самостійно.
Наталя Фоміна брала участь у салоні авторської ляльки «Київська казка» в «Мистецькому Арсеналі» у 2010 р. та в інших виставках. На Міжнародному конкурсі в США її лялька «Зелений чай» отримала першу премію. Ляльки художниці є у приватних зібраннях різних країн світу.
Джерела натхнення для Наталі Фоміної — художня література та подорожі. Її завжди приваблювало все чарівне, фантастичне, казки Керролла, «Пітер Пен», адже лялька — це поєднання реальності і вигадки. Вбрання для своїх ляльок полюбляє шити зі старовинних тканин, ретельно підбирає прикраси — антикварні аксесуари, натуральне каміння, вишиває бісером, оздоблює старовинним мереживом.
Процес створення нової ляльки може тривати рік або й два. Починає з виготовлення обличчя, яке втілює відтінки емоцій образа. Коли готова голівка, майстриня розуміє, яка поза буде притаманна ляльці. Фінальні етапи — розпис і костюм. Народження ляльки — таїна і магія; створюючи образ, художниця вдихає у нього життя, лялька розпочинає своє власне існування.
У це легко повірити, роздивляючись Алісу, Капелюшника, святого Патріка, богиню Весту, Охоронця снів, інших казкових та міфологічних персонажів. Кожна лялька має свій характер, вираз обличчя. У їх вбрання вплетені мережива та тканини, яким по 100 та 200 років, насичені енергетикою історії. Наприклад, у вбранні святого Патріка, покровителя Ірландії, застосоване старовинне ірландське мереживо.
Лялька «Отче наш», одягнена у вбрання з клаптиків тканин різної фактури, високо підносить хрест. Кожна її деталь підсилює образ: скляна опораваза символізує крихкість світу, дерев’яний зі сріблом хрестик привезений із Фатимського монастиря в Португалії. Спочатку назва ляльки була «Молитва»... Художниця каже, що це її молитва за Україну, яка несе людям віру і надію.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».