Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 22:24

Батьки теж бувають егоїстами

Rate this item
(0 votes)

Не­ве­ли­ка сце­на Ки­їв­сько­го те­ат­ру «Ак­тор» своєю по-до­маш­ньо­му за­тиш­ною ат­мо­сфе­рою з пер­ших хви­лин на­лаш­то­вує гля­да­ча на щи­рий та від­вер­тий діа­лог з ак­то­ра­ми. Так бу­ло і на прем’єрі ви­ста­ви «Іг­раш­ка для ма­ми», ство­ре­ної за п’єсою Аль­до Ні­ко­лаї.

Режисер-постановник нового спектаклю Григорій Зіскін має дуже цікаву творчу біографію. Митець народився в Китаї у 1936 році, а з 1937-го по 1982 роки жив у Москві. За більш ніж двадцять років на телебаченні і в різноманітних театрах Росії він зняв і поставив близько двохсот різноманітних програм, вистав, фільмів, концертів. А в 1982 році режисер емігрував до Канади, де разом з Анною Варпаховською створив театр імені Л. В. Варпаховського. «Все, що ми граємо, має бути натуральним», — зізнався Г. Зіскін в одному з інтерв’ю і намагається дотримуватися цього принципу протягом усього творчого життя.
Режисера поєднує багатолітня творча дружба з українськими театрами. Вже не перший рік у Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки з успіхом іде його постановка «Бабине літо» за твором Айвана Менчелла.

А минулого театрального сезону в Київському театрі «Актор» він здійснив постановку спектаклю «Без вини винувата» за п’єсою російського драматурга українського походження Миколи Коляди. Цю ліричну комедію відразу полюбив київський глядач. Цього ж разу режисер звернувся до творчості відомого італійського драматурга Ніколаї Альдо, який за своє довге творче життя написав понад 60 п’єс. Одним із найпопулярніших його творів є детективна п’єса «Ти ніколи не каталася на верблюді» («Іграшка для мами» у версії театру).
Основна тема п’єси — це стосунки літньої жінки і її вже далеко не молодої дочки у сучасній італійській родині. Однак схожі проблеми ми можемо побачити і в родинах українських. У виставі показано, чим може обернутися боязнь самотності та егоїстична материнська любов. Творці спектаклю невипадково назвали свою роботу егоїстичною комедією. Вистава складається із забавних, веселих, а часом сумних ситуацій. Так само, як і в житті, де веселе і сумне йдуть поруч.
Головна героїня своїм егоїзмом, по суті, ламає особисте життя рідній дочці. Чи мала вона право це робити? Напевне, ні. Але актори не намагаються її засудити, проте й не роблять спроби захистити, та все ж прагнуть зрозуміти логіку її дій і вчинків.
Усі троє жінок — Ольга (актриса Анна Варпаховська), її донька Ельза (Лариса Руснак) та сусідка Айріс (Ірина Калашникова), кожна по-своєму, нещасні. Хоча Ольга має міцне на свої роки здоров’я, але вона постійно відчуває самотність. Ельзі вже за п’ятдесят, та вона не зазнала щастя в особистому житті, а мама через свій егоїзм забирає в неї чи не останню надію щось змінити. Сусідка Айріс — це людина, яка повністю перебуває під владою серіалів, і реальне життя для неї перестає існувати (до речі, дуже повчальний персонаж для наших телеманів).
Який же можна зробити висновок від побаченого? Напевно, треба любити не лише самого себе, а й своїх ближніх, намагатися зрозуміти їх і по-можливості їм допомагати. І незалежно від того, скільки років тобі і тим, хто поруч.
Як показала реакція глядачів під час перших показів, вистава матиме довге творче життя. А ми чекатимемо нових спектаклів від Київського театру «Актор». Шкода, що до цього дня не дожив засновник та багаторічний художній керівник театру Валентин Шестопалов. Напевне, він би порадів, що «Актор» з кожним роком знаходить дедалі більше нових прихильників.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».