Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 19:50

Друге народження «ліри»

Rate this item
(0 votes)

Нещодавно у національний прокат вийшла стрічка українсько-турецького виробництва «Люби мене» режисерів Марини Ер Горбач та Мехмета Багадир Ера. Фільм знятий за підтримки Державного агентства України з питань кіно, адже переміг у спеціальному конкурсі, що був започаткований агентством у 2011 році, тож міг розраховувати на «державне плече».
«Люби мене» — мелодрама, знята в Києві. Головні ролі виконали українська акторка Вікторія Спесивцева та турецький актор Усхан Чакир, які приїхали на прем’єру фільму.
Кінострічка була представлена більш ніж на п’ятдесяти фестивалях. А світова прем’єра відбулась у Монреалі. «Люби мене» здобув низку нагород, серед яких відзнаки «Кращий сценарій» та «Кращий актор». Стрічка вже з великим успіхом пройшла в турецькому прокаті, на черзі — українські глядачі.
Загалом фільм вийде у 22 містах України, зокрема в Києві, Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Львові, Житомирі, Івано-Франківську, Луцьку, Рівному, Нікополі, Лубнах.
Картина відкрила перший кінотеатр українського кіно «Ліра». У ньому демонструватимуться виключно українські стрічки — ігрові, документальні, анімаційні. Також глядачі зможуть ознайомитися зі збірниками короткометражних дебютів.


Кожного четверга — ретроспектива класиків українського кіно. Її представлятиме кінокритик, який розповідатиме про творчий шлях майстрів кіно. Щоп’ятниці перед сеансом — виступи режисерів та артистів. Репертуар побудований так, щоб на кожному сеансі демонструвалися різні фільми, які змінюватимуть один одного, кожен фільм матиме можливість потрапляти в «прайм-тайм». Планується тривалий прокат — у кілька місяців. До того ж «Ліра» тісно співпрацюватиме з театром «Актор», що розташований поряд, і актори якого знімаються в українських фільмах.
Кінотеатр «Ліра» був збудований у 1913 році. Тоді в київських газетах з’явилось оголошення про те, що відкрився грандіозний сінематограф на Сінному. Надзвичайно зручний і комфортний. Там щовечора гратиме симфонічний оркестр і показуватимуть захоплююче кіно.
У 1937-му його перейменували — назвали «Кінотеатр ім. Чапаєва». Блискуча ідея повернути йому стару назву і перетворити на осередок українського кіно виникла у «Київкінофільму» та українських кінематографістів Дмитра Томашпольського, Мирослава Слабошпицького, Валентина Васяновича, Олени Дем’яненко, Аліка Шпилюка та голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача.
У нашій країні вже знято багато цікавих фільмів, які завоювали світове визнання. Але побачити їх в українському прокаті складно — після закінчення презентації глядачі не знають, де демонструватимуться національні стрічки. Відтепер українські фільми матимуть свій кінотеатр. Поки що — лише у столиці.
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».