Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 19:42

Лариса Пуханова: нотатки і враження

Rate this item
(0 votes)

«Но­тат­ки ки­яни­на» — та­ку на­зву має ви­став­ка жи­во­пи­су та гра­фі­ки в га­ле­реї «Пе­чер­ська» ві­до­мої ки­їв­ської ху­дож­ни­ці Ла­ри­си Пу­ха­но­вої, при­свя­че­на улюб­ле­но­му міс­ту. Ху­дож­ни­ця за­про­шує здійс­ни­ти не­спіш­ну про­гу­лян­ку йо­го ву­ли­ця­ми, роз­див­ля­ючись не­упе­ре­дже­ним по­гля­дом ві­до­мі бу­дів­лі, хра­ми та ін­ші пам’­ят­ки. У сво­їх тво­рах во­на за­хоп­ле­но від­мі­чає ті осо­бли­во­сті, ар­хі­тек­тур­ні ці­ка­вин­ки, що роз­кри­ва­ють гля­да­че­ві справж­нє об­лич­чя Ки­єва — ста­ро­вин­но­го міс­та Бул­га­ко­ва і Го­ро­дець­ко­го, пре­крас­но­го вдень і ро­ман­тич­но­го уве­че­рі.

Роботи Лариси Пуханової можна одразу впізнати за власним, притаманним їй стилем, яскравою свіжістю барв. Художниця завжди прагне передати у живописі настрій, що виникає при спогляданні натури, і цей момент емоційного сприйняття вважає для себе головним.
Лариса з дитинства знала, що буде художником. У першій студії, яку вона відвідувала на Подолі, викладали ліплення та малюнок. Учні ліпили з глини і постійно малювали старовинні подільські вулички та споруди. Мабуть, з тих пір так любить Київ і відображує на полотнах його будинки, вулиці, трамваї, мости. Після першої студії, де Лариса навчалася близько трьох років, були й інші.
Їй пощастило з учителями: Борис Піаніда, Зоя Лерман, Василь Чебаник дбайливо підтримували і розвивали талановиті особистості, заохочували до творчих пошуків.

Художниця і тепер продовжує експериментувати у різних техніках. Поряд із живописними роботами на виставці представлені її виразні графічні замальовки, зроблені «під настрій», наче на одному подиху. На цих замальовках — люди, тварини, архітектурні споруди та їх деталі у супроводі поетичних текстів Д. Пінчевської.
Зазвичай Лариса Пуханова створює серії картин, де визначена тема або мотив відображені у розвитку, від одного полотна до іншого. Постійно присутня у її творчості і надихає мисткиню тема рідного міста: «Київ завжди у мені! Зі мною всі його двори і будинки, проспекти і вулички, грифони та скульптури! Усе це вивчено безпосередньо, адже у мене не було «дачних» канікул, і я ціле літо перебувала на його то спекотних, іноді прохолодних, але завжди різних вулицях, вдивлялася і вслуховувалася».
Так, у 2002–2006 роках була створена велика серія «Київ усередині та зовні», в якій поєднувалися зовнішній вигляд та інтер’єри величних київських храмів. Час від часу художниця вирушає у місто з етюдником на пошуки художньої натури. Результат цих пленерів — чимало етюдів та ескізів, які зберігають вигляд того Києва, що, на жаль, поступово зникає.
Енергія, щоденна творча праця Лариси Пуханової народжують нові твори і серії: пейзажі, натюрморти, зображення милих, зворушливих ведмедиків, які дарують радість і повертають у світ дитинства. Художня неповторність її робіт незмінно відзначена добрим поглядом на життя та вмінням помічати в його проявах привабливе і небуденне.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».