Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 14 Лютий 2019 16:24

НСЖУ та редактори газет вимагають відставки гендиректора "Укрпошти"

Rate this item
(0 votes)

НСЖУ та ре­дак­то­ри по­над 120 га­зет під­три­ма­ли ви­мо­гу до На­гляд­ової ра­ди «Укрпош­ти» про від­став­ку її ген­ди­рек­то­ра Іго­ря Смі­лян­сько­го.

Про це йдеться у зверненні Всеукраїнської наради редакторів до керівництва держави.
«Національна спілка журналістів України і редактори понад 120 газет висловили недовіру генеральному директору «Укрпошти».

На наше переконання, подальше перебування пана Смілянського в кріслі керівника «Укрпошти» призведе до занепаду друкованих засобів масової інформації. Ми наголошуємо на невідповідності Ігоря Смілянського обійманій посаді», — йдеться у зверненні.
Учасники Всеукраїнської наради редакторів звернули увагу на те, що в 2018 році знизився загальний передплатний наклад періодики, а «місцеві і центральні газети стали заручниками «Укрпошти».
«Закриття поштових відділень на селі, постійне підвищення тарифів, скорочення листонош, зміна в односторонньому порядку маршрутів і графіку доставки робить газети залежними від пошти, а не від читача. В Україні зникають щоденні газети. Навіть щотижневі потрапляють до читача раз на 2–3 тижні», — зазначається у зверненні.
Враховуючи це, учасники наради вирішили підтримати вимогу перед Наглядовою радою АТ «Укрпошта» про відставку генерального директора Ігоря Смілянського. Самого Смілянського на нараді не було, замість нього виступив директор департаменту поштових послуг «Укрпошти» Сергій Гречко.
Під час виступу Гречка присутні у залі тримали плакати з гаслами на зразок «Генерального директора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського — у відставку», «Укрпошта» — головна загроза пресі України», «Укрпошта» вбиває друковані ЗМІ» та «Вимагаємо якісної поштової доставки преси».
Водночас учасники наради рекомендували Кабінету Міністрів України невідкладно забезпечити проведення розрахунків перед видавництвами за передплату газет на 2019 рік, розглянути на своєму засіданні питання реформування «Укрпошти» в контексті доступності послуг і накласти мораторій на закриття поштових відділень і скорочення персоналу.
Пропонується призначити незалежний аудит поштових тарифів на передплату та доставку періодичної преси, створивши комісії у складі представників НСЖУ, Рахункової палати, редакцій друкованих ЗМІ, правоохоронних органів і депутатів різних рівнів. Водночас уряду рекомендується забезпечити виконання положень законодавства про окремі тарифи на доставку періодичних видань у Донецькій і Луганській областях.
Також учасники наради закликали уряд у межах фінансування Міністерства інформаційної політики передбачити у Держбюджеті України на 2019 рік кошти для часткової компенсації видавцям витрат на доставку періодики за передплатою.
Окрім того, вони запропонували розробити і схвалити цільову програму державної підтримки преси в Україні за зразком аналогічних моделей підтримки друкованих ЗМІ в європейських країнах і скасувати державне мито та ПДВ на газетний папір імпортного виробництва як стратегічно важливу продукцію.
Як повідомлялось, у листопаді 2018 року Національна спілка журналістів України та профільні медіаоб’єднання і редакції українських газет та журналів звернулися з відкритим листом до Президента Петра Порошенка з вимогою звільнити керівника ПАТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського.
Під листом підписалися голова НСЖУ Сергій Томіленко, генеральний директор УАМБ Олексій Погорелов, голова Ради директорів АНРВУ Олександр Човган, а також керівники багатьох центральних і регіональних газет і журналів.

Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».