Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 15:17

Депутати – до «дев'ятого класу»

Rate this item
(0 votes)

НЕ­ВДОВ­ЗІ СТАР­ТУЄ ЧЕР­ГО­ВА ПАР­ЛА­МЕНТ­СЬКА СЕ­СІЯ

Найближчого вівторка, 4 вересня, повернуться до роботи народні депутати України. В політичних кулуарах здавна прийнято вважати, що черговий політичний сезон стартує саме з початком роботи нової парламентської сесії. Тим паче що впродовж нинішнього літнього міжсезоння в депутатів не було особливо великого завантаження.

На канікули обранці пішли вчасно, а бажання зібрати засідання Верховної Ради позачергово ні в них, ні в кого серед вітчизняних можновладців не виникало. Відтак після середини липня приміщення під куполом бачило лише ремонтників та обслуговуючий персонал.

Попри все це більшість політологів прогнозують, що дев’ята парламентська сесія буде вельми напруженою. І не тільки тому, що перед Верховною Радою стоятимуть важливі завдання.

Це й ухвалення першочергових законопроектів, і вирішення кадрових питань. Просто уже багато років аксіомою є теза про те, що чим ближче до виборів, тим складніше ухвалювати важливі зважені рішення.
Сесія, котра ось-ось розпочнеться, буде останньою із, так би мовити, «невиборних». Бо ж упродовж десятої сесії в Україні відбуватимуться вибори Президента. А там і до парламентського волевиявлення рукою подати.
Власне, саме тому більшість громадян, котрі ще не стомилися стежити за парламентським життям, неабиякі сподівання покладають на ухвалення саме на цій сесії Виборчого кодексу. Він передбачає скасування мажоритарних округів та запровадження відкритих списків під час всенародного волевиявлення.
Нагадаємо, у першому читанні документ ухвалили ще під час сьомої сесії. За нього проголосувала мінімальна кількість депутатів — 226, що дало підстави експертам розмірковувати на тему випадковості ухвалення цього рішення. Власне, й окремі депутати в кулуарних розмовах не приховують свого небажання мати саме таку редакцію Виборчого кодексу.
Один із його авторів — спікер Андрій Парубій — чудово розуміє внутрішню кон’юнктуру. Тому, очевидно, не йде на заздалегідь провальне голосування. Як ситуація розвиватиметься далі — спрогнозувати поки що складно. Наголосимо лише, що ухвалення нових виборчих правил вимагають, зокрема, США та Європейський Союз.
Також Верховна Рада досі не змогла ухвалити всі закони, необхідні для повноцінного запуску Державного бюро розслідувань — нового правоохоронного органу, який замість Генпрокуратури повинен розслідувати злочини правоохоронців та посадовців, не пов’язані з корупцією. Тому цілком імовірно, що робота над цим триватиме на найближчій сесії.
Нарешті, дуже хочеться вірити, що вже невдовзі в парламенті (і не лише в ньому, до речі) складеться сприятлива кон’юнктура стосовно призначення нового складу Центральної виборчої комісії. Адже настільки «простроченого» Центрвиборчкому в новітній історії нашої держави досі не було.
Хоч би там як, а працювати народним обранцям є над чим. І ще перед своїм відходом на канікули вони накреслили календарний план нинішньої сесії. Відповідно до цього документа передбачено розпочати дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання 4 вересня 2018 року, а закінчити — 25 січня 2019-го.
На час проведення цієї сесії календарним планом відводяться дев’ять тижнів для пленарних засідань, сім — для роботи в комітетах, комісіях, фракціях і групах, і п’ять тижнів — для роботи депутатів із виборцями.
Окрім цього, як і на минулих сесіях, кожен пленарний тиждень завершуватиметься годиною запитань до уряду. Відтак у Володимира Гройсмана та його міністрів буде аж дев’ять годин упродовж найближчих півроку, щоб із парламентської трибуни розповідати про власні успіхи й невдачі. Звісно, хотілось би, щоб більше про успіхи і не лише на словах...
Також у парламентській постанові про затвердження календарного плану сказано, що «з метою створення сприятливих умов для більш раціонального використання робочого часу враховано графік проведення чергових сесій Парламентської асамблеї Ради Європи з 8-го по 12 жовтня 2018 року та з 21-го по 25 січня 2019 року, святкові та неробочі дні, а також дні релігійних свят, передбачені статтею 73 Кодексу законів про працю України».
Залишається тільки дочекатися відкриття сесії...

Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».