Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Серпень 2018 15:05

Актуальні завдання вітчизняної дипломатії

Rate this item
(0 votes)

27–28 серпня 2018 року відбулася ХІІІ нарада керівників закордонних дипломатичних місій України.

За умов продовження російської агресії проти України від ефективності вітчизняної зовнішньої політики багато залежить. Критерії оцінювання успішності роботи вітчизняної дипломатії можна визначати принаймні за трьома ключовими напрямками діяльності.

По-перше, це зміцнення і розширення солідарності євроатлантичного співтовариства з Україною. Також бажано поширити таку солідарність та санкційний тиск на Росію за межі країн євроатлантичного простору.
По-друге, це активізація торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва з країнами різних регіонів світу.
Третє за рахунком, але не за значенням, коло стратегічних завдань стосується реалізації концепції створення позитивного іміджу України у світі. По кожному з цих напрямків є як успіхи, так і широке поле для вдосконалення дипломатичної роботи.
Зокрема, на випередження треба працювати заради продовження в 2019 році економічних санкцій проти Росії з боку Євросоюзу, адже кремлівська дипломатія докладає чимало зусиль із метою розколу між країнами Євросоюзу у цьому питанні, а в ідеалі й розколу між Євросоюзом і США щодо питання засудження антиукраїнської політики Кремля.
Поширення санкційного режиму проти Росії за країни євроатлантичного простору ускладнюється з багатьох причин. Головна з них пов’язана з тим, що ці країни більше керуються власними інтересами у відносинах із Росією, а не правовими нормами або тим паче демократичними цінностями.
З іншого боку, за обмеженого фінансового ресурсу Україна не завжди має можливість тримати штат посольств у країнах за межами євроатлантичного простору. Утім, навіть там, де давно і відносно успішно такі посольства діють, це не є автоматичною гарантією зміни позиції урядів багатьох країн Євразії, Африки або Латинської Америки щодо Росії.
Наочний приклад тому — позиція Ізраїлю і Туреччини. Ізраїль попри дію західних санкцій проти Росії продовжує інтенсивну торгівлю з нею та тісно взаємодіє з Кремлем у процесі сирійського врегулювання.
Аналогічну позицію займає Туреччина, яка до того ж останнім часом розсварилася із США, тому демонструє «залицяння» до Росії. Утім, турецька позиція залишається принциповою у питанні захисту прав кримських татар в анексованому Криму.
Ці приклади доводять, як непросто українській дипломатії просувати національні інтереси у світі за умов російської гібридної війни.
Саме такі умови актуалізують питання більш інтенсивного розвитку економічної дипломатії та енергетичної дипломатії України. Доцільно активізувати роботу з Євросоюзом щодо більш справедливих та конкурентних квот для українських виробників на спільному європейському ринку.
Не менш важливий аспект енергетичної дипломатії стосується усунення асиметрії у відносинах України з російським монополістом «Газпромом», особливо зважаючи на проблему продовження транзиту газу вітчизняною газотранспортною системою.
Нарешті, варто пам’ятати, що будь-які помітні успіхи на інших напрямках дипломатичної роботи важко буде помітити, якщо у країнах світу відсутнє знання про Україну або таке знання є викривленим російською пропагандою.
Тим важливішим є продуктивна робота нещодавно створеного «Українського інституту», покликаного сприяти формуванню позитивного образу України у світі.
Системна робота у цьому напрямку має сприяти послідовному захисту національних інтересів України у світі, про що, власне, два дні й радилися вітчизняні дипломати.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».