Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 16 Серпень 2018 15:13

Цікаві факти з історії нашого прапора

Rate this item
(0 votes)

За часів панування компартійного режиму синьо-жовтий прапор вважався «буржуазно-націоналістичним», але протягом 1917–1919 років ним користувалися в Україні й більшовики. Лише з другої половини 1919-го прапор УРСР мав червоний колір.
13 листопада 1918 року синьо-жовтий прапор став також державним символом Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Його було затверджено на Підкарпатській Русі, а у 1939-му — в Карпатській Україні. Під цим прапором населення Західної України зустрічало Червону армію у вересні 1939 року.

14 березня 1990 року у Стриї, першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради.
У тому ж 1990 році український національний прапор був піднятий над будівлями, де розміщувались органи державної влади у Тернополі, Івано-Франківську, Львові, Житомирі і Києві.
28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України ухвалила постанову «Про Державний прапор України». Конституція України у своїй 20-й статті також закріпила синьо-жовтий прапор, який довгий час був національним символом, Державним прапором України.
12 жовтня 2009 року запорізькі швачки пошили прапор України, ширина якого становила 16 м, а довжина — 100 м.
Найбільший український прапор, який був намальований, з’явився в Києві в червні 2014 року. Волонтери на Оболонській набережній розмалювали величезну ділянку бетонного укосу набережної в кольори прапора України. В акції взяли участь тисячі киян.
У серпні 2014-го невідомий відчайдух вивісив український прапор на одній із висоток, розташованих на Котельницькій набережній Москви. Цей факт російська влада розцінила як терористичний акт.
Сьогодні наш прапор майорить на вершинах Гімалаїв, Ельбруса і Кіліманджаро, а жовто-блакитна барва як українська національна символіка утвердилася на всіх материках планети.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».