Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 15:25

На Полтавщині відвирував національний фестиваль гончарства

Rate this item
(0 votes)

У старовинному козацькому селищі Опішне, що в Зіньківському районі на Полтавщині, в останній тиждень червня вирувало незвичне свято — Національний фестиваль гончарства, на яке з усієї України з’їхались як майстри, котрі «оживляють» глину, так і шанувальники їхньої творчості.

Правда, незвичним свято українського гончарства для жителів цього мальовничого селища можна називати з деякою обмовкою, адже в Опішному, яке вважається головним осередком українського гончарства, здавна щороку вшановують тих, хто присвятив своє життя і творчість роботі з давнім матеріалом — глиною.

30 червня відбулось офіційне відкриття фестивалю, який присвятили Національному дню гончара. Цьогорічний Національний фестиваль гончарства, організацією якого опікувалися посадовці Полтавської ОДА, став незвичним з огляду не тільки на кількість його учасників, але й на свою географію.
Охочі доторкнутися до давнього ремесла, яке попри віки практично без змін у технологіях дійшло до нашого часу, приїхали майже з усіх регіонів України та ще й з-за кордону — Литви, Болгарії, Хорватії та США.
Переважно — представники української діаспори, які використовують будь-яку нагоду, щоб відвідати свою історичну Батьківщину.
Почесним гостем свята став найстарший гончар України, лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, заслужений майстер народної творчості Василь Онуфрійович Омеляненко.
Цікаво, що на нинішньому святі селище Опішне, де жителі з дідів-прадідів займалися гончарством, яке перетворили з ремесла на культурно-мистецький напрямок у народній творчості, вперше назвали «Афінами українського гончарства».
Таким способом віддали пошану багатьом поколінням українських гончарів, для яких Опішне стало своєрідною колискою, де гартувалась їхня майстерність, народжуючи справжні шедеври, які виходили і виходять з-під їхніх умілих рук.
На фестивалі можна було подивитися на роботу майстрів гончарної справи та й собі щось зробити зі знаменитої опішнянської глини, до того ж стати свідками й учасниками насиченої культурно-розважальної програми.
Зокрема, Х Міжнародного мистецького ярмарку «Гончарний Всесвіт в Україні-2018», VІІІ Національного фестивалю «ВакулаФест-ХХІ», Національного фестивалю-конкурсу гончарського бодіпейнтінгу Body Ceramic Fest Ukraine тощо.
Великий інтерес у гостей дійства викликав Фольклорний фестиваль «Гончарське перевесло». В його рамках відбулися конкурси гончарів, малювальниць, визначили кращих в експрес-змаганні «Коса — дівоча краса» тощо.
Свої двері для гостей фестивалю гостинно відкрили Національний музей-заповідник українського гончарства, меморіальні музеї-садиби майстрині гончарства Олександри Селюченко, гончарської династії Пошивайлів, відомого збирача опішнянської кераміки Леоніда Сморжа, Музей мистецької родини Кричевських, мистецька галерея Центру розвитку духовної культури тощо.
Організатори фестивалю зазначали, що з року в рік до Опішного на мистецькі заходи приїжджає все більше і більше молоді. Сучасна юнь щиро цікавиться українським гончарством, історією цього стародавнього ремесла, біографіями тих, хто вдихає життя в оригінальні і неповторні вироби з глини. Хлопці та дівчата не проти і самі спробувати себе в майстерності і всістися за гончарне коло.
«Варто зазначити, що до гончарної справи дедалі активно долучається молодь. У Музеї гончарства в Опішному проводять уже восьму сесію академії гончарства, де молоді люди з різних регіонів України приїжджають навчатися роботі з глиною.
Під час сесій вони протягом трьох тижнів гончарюють, ліплять, декорують, випалюють гончарні вироби тощо, — розповів журналістам доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олесь Пошивайло.
Не всі, але дехто з них починає займатися гончарством на професійній основі. Й це дуже добре, це — показник, що є інтерес до гончарства не лише як до можливості в майбутньому заробляти на прожиття, а й просто для гармонізації душевного світу, пошуку самого себе через цю справу...»
У Полтавській ОДА підрахували, що на Національний фестиваль гончарства до Опішного з’їхалися понад вісім десятків майстрів стародавньої гончарської професії та народних умільців. Тож гончарство в Україні й надалі житиме і розвиватиметься.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото прес-служби
Полтавської ОДА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».