Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Червень 2018 08:13

Україну захистили. Тепер захищатимуть її спортивну честь

Rate this item
(0 votes)

Нещодавно на столичному стадіоні «Піонер» і Трухановому острові, а також у басейні Центрального спортивного клубу Збройних Сил України зібралися тисячі киян. Всі вони стали свідками фінального відбору до збірної України, яка захищатиме її честь на міжнародних змаганнях Invictus Games.

Проходитимуть вони в австралійському місті Сіднеї. У цьому заході взяли участь узяли 172 вояки, які, захищаючи східні рубежі Української держави від російсько-терористичної орди, зазнали поранень, у тому числі важких.

Усі вони змагалися за 60 медалей у восьми видах спорту: бігу, велогонках, веслуванні на тренажерах, пауерліфтінгу, плаванні, стрибках у довжину, стрільбі з лука й штовханні ядра. З переможців буде сформовано національну збірну України, до складу якої увійдуть 15 учасників, тобто лише кожен 4-й.
Цього року на урочистій церемонії закриття змагань були присутні Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко, міністр оборони та інші високопосадовці.
— Уже стає традицією за підсумками національних змагань формувати склад збірної України для міжнародних змагань, — сказав у своєму виступі Петро Порошенко. — На «Іграх нескорених», які проходили минулого року у канадському місті Торонто, ви продемонстрували силу й незламність України, фізичну та моральну міць. Дивлячись на вас, вкотре пересвідчуєшся, що з такими хлопцями, як ви, перемога завжди буде за Україною.
Нагадаємо, що національні «Ігри нескорених» відбулися в Києві вдруге. Перші пройшли минулого року, коли Україна вибирала свою першу збірну після офіційного запрошення долучитися до Invictus Games.
Незважаючи на те що виступали вперше, наша команда — у складі 15 осіб — повернулася на рідну землю з 14 медалями.
Хто ж вони, українці, які попри поранення, контузії і травмування кинули виклик життєвим негараздам і захистили спортивну честь своєї країни?
Знайомтеся: Сергій Шовковий, випускник Національної академії Сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. З перших днів російської агресії опинився в епіцентрі трагічних подій. У серпні 2014 року, потрапивши під мінометний обстріл і діставши осколкове поранення, втратив ногу.
Юрій Весельський служив у 95-й окремій аеромобільній бригаді, яку кидали на найгарячіші ділянки невидимої лінії фронту. Влітку 2014-го, перебуваючи зі своїм підрозділом під Слов’янськом, потрапив у засідку. Внаслідок важкого поранення військовим медикам довелося ампутувати йому ногу.
Назар Барилко. На війну пішов після чергового телесюжету про події на Донбасі. Добровольцем. Брав участь у багатьох боях. Теж, як і його побратими, був поранений і... залишився без ноги. У решти учасників Ігор 2017-го долі схожі. Але ніхто з них не вважає себе інвалідом. Більш того, хлопці, пересилюючи нестерпний фізичний біль, наполегливо тренувались у спортивних залах. І стали переможцями торішніх Ігор.
Коли дивишся на українських вояків — учасників Ігор, розумієш: їх учасники дійсно не скорені. Адже, незважаючи на тяжкі поранення, знаходять у собі моральні і фізичні сили, щоб позмагатися на витривалість, силу духу.
Наприклад, Сергій Храпко втратив на цій неоголошеній війні руку та ногу. Але ця обставина не завадила йому спробувати себе на водяній доріжці — у плаванні.
Ольга Бенда, яка донедавна воювала у складі 72-ї окремої механізованої бригади, теж брала участь в Іграх: відсутність частини ноги не заважає їй займатися греблею, стрільбою з лука та навіть пауерліфтінгом.
— Наша мета — залучити якомога більше наших травмованих воїнів до занять спортом та підтримати їх у поверненні до цивільного життя, — каже Оксана Горбач, представниця Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine та координатор проекту Ігор. — Проведенню цьогорічних змагань передували два етапи відбору — реєстрація на сайті та спортивні тестування в Києві, Львові і Одесі.
Під час цих тестувань учасники спробували свої сили в усіх дисциплінах, що увійшли до їх Програми. У відборі, який передував Іграм, узяли участь 355 кандидатів, які представляли практично всі регіони України.
А це майже вдвічі більше, ніж минулого року, що є зайвим свідченням популярності Ігор серед українських вояків, які дістали поранення, в тому числі тяжкі, при захисті країни.
Що ж, будемо з нетерпінням чекати відкриття Ігор у Сіднеї і тримати кулаки за наших хлопців.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».