Це цікаво
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Березень 2015 13:00

Не звинувачуй світ, роби його ліпшим!

Rate this item
(0 votes)

20 БЕРЕЗНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЩАСТЯ

У лю­дей різ­них кра­їн, різ­них на­ціо­наль­но­стей, різ­них ре­лі­гій і по­лі­тич­них пе­ре­ко­нань є од­на спіль­на ме­та — праг­нен­ня до щас­тя. Вра­хо­ву­ючи це, Ге­не­раль­на Асамб­лея ООН ухва­ли­ла ре­зо­лю­цію під на­звою «Щас­тя: ці­лі­сний під­хід до роз­вит­ку», згід­но з якою щас­тя має ста­ти по­каз­ни­ком роз­вит­ку кра­їни.

У 2012 році Генасамблея оголосила 20 березня Міжнародним днем щастя, закликавши всі країни спрямувати зусилля на поліпшення добробуту кожної людини. Але авторство цієї ідеї, підтриманої всіма 193 країнами — учасницями Асамблеї, належить представникам невеликої гірської країни — королівства Бутан.
Звичайно ж, здобути таку підтримку можна було тільки за наявності вагомих аргументів — в ініціаторів їх було достатньо. Згідно з джерелами ця країна першою у світі ще в 1972 році, визначивши основним завданням національної політики щастя її жителів, розробила концепцію валового національного щастя (ВНЩ) — ступінь якості життя, а її Конституція була доповнена положенням: «Держава вживає всіх можливих заходів для створення і підтримання умов, які сприяють досягненню щастя для всієї нації». План реалізації цього положення оновлюється кожні п’ять років після всебічного аналізу його ефективності.


У 1998 році був ухвалений план уряду Бутану, що дістав назву «Чотири стовпи щастя». Такими стовпами визначено сталий економічний розвиток, охорону довкілля, пропаганду національної культури та ефективне правління, при якому прогрес здійснюється неспішними кроками і супроводжується заходами зі збереження традиційних цінностей — сім’ї, культури, природи і релігії. Стовпи і сфери щастя вимірюються за 72 показниками!
Нова система поступово дає свої плоди. Як зазначають автори ряду публікацій, у Бутані немає жебраків, голоду і злочинності. Країну визнано однією з передових у світі в плані боротьби з корупцією; надається безкоштовна освіта і медичне обслуговування кожному жителю; розширюються права громадян; зменшується дисбаланс між багатими і бідними (податки платять тільки ті, в кого прибутки перевищують $2000 на рік). Відтак збільшується кількість людей, які вважають себе щасливими, а тих, хто називає себе нещасливими, зменшилася в цій країні до 10%.
Попри те що резолюція Генасамблеї «Щастя: цілісний підхід до розвитку» не має обов’язкового характеру, практично всі країни беруть участь в опитуваннях, дослідженнях, мета яких — визначити відсоток щасливих людей. Для цього у світі існують сотні різних досліджень індексів щастя (цим і пояснюється, що складені в один і той же час рейтинги щасливих країн різняться). Але характерно те, що престижні позиції дуже часто займають небагаті держави. Серед бідних, але щасливих традиційно називають латиноамериканські країни, а також Індію, В’єтнам, Марокко, Фіджі.
Як пояснюють цей факт експерти, ні в найбагатших, ні в найбідніших державах рівень щастя не залежить безпосередньо від рівня матеріального добробуту. Дуже багато важать можливість реалізувати свої плани; розуміння, що у твоїй країні вживають усіх заходів, щоб поліпшити добробут і здоров’я людей, що життя і права людини надійно захищені. Тобто, підкреслюють дослідники, мета більшості людей — не бути багатими, а бути щасливими і здоровими.
У багатьох матеріалах про результати досліджень із цих питань говориться, що в 2014 році порівняно з 2013-м на планеті збільшилася кількість щасливих людей (такими назвали себе 70% респондентів, а в 2013-му цей показник становив 60) і вдвічі скоротилася кількість нещасливих людей — у 2014 році нещасливими себе вважали 6%, в 2013-му — 12%.
Новий випуск Всесвітнього барометра щастя показав, що нині щасливі 53% населення Землі. А згідно з останнім випуском Happy Planet Index (HPI) Україна випередила Росію за індикатором рівня щастя, тобто відсоток людей, які себе вважають щасливими, в Україні вищий.
...У згаданій резолюції ООН пропонується відзначати Міжнародний день щастя «відповідним чином, у тому числі шляхом проведення просвітницьких і суспільно-роз’яснювальних заходів».
Як саме, звичайно ж, виберуть організатори свята. Наприклад, можна на якійсь площі встановити символічне дерево, яке жителі прикрасять записками на стрічках із побажаннями і пропозиціями представникам влади про те, які питання потрібно вирішити, щоб люди відчули себе більш щасливими. А в чиcлі просвітницьких заходів не обійтися без порад психологів, учених, медиків.
Оскільки у багатьох країнах, які торік уперше святкували Міжнародний день щастя, широко використовували поради автора книги «Скарби Щастя», відомого індійського філософа, духовного учителя Шрі Чінмоя (1931–2007), наведу кілька його порад. «Якщо хочеш досягти успіху в майбутньому, то не дозволяй своєму розуму зупинятися на сьогоднішній поразці... Немає такої речі, як незначна робота. Тому треба обов’язково робити все з любов’ю в серці і шанобливим ставленням до життя... Не звинувачуй світ, роби його ліпшим. Як? Поліпшуючи себе кожної миті... Озирнися навколо! Ти побачиш, як багато треба зробити для світу... Якщо ти добрий до інших, сьогодні вони будуть добрими до тебе, а завтра до когось ще».
Людмила ШЕРШЕЛЬ,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».