Традиції і звичаї
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 18:12

«Виводить мама дивним писаком по білому яйці воскові взори...»

Rate this item
(1 Vote)

Ко­ли зи­ма по­сту­па­єть­ся вес­ні і зем­ля про­бу­джує­ть­ся від три­ва­ло­го сну, при­хо­дять до нас ве­ли­ко­дні свя­та. Цьо­го ро­ку Пас­ху свят­ку­ють ра­но. Ко­ли ще не встиг­ли як слід від­дзве­ні­ти зи­мо­ві струм­ки, а вно­чі лег­кий мо­ро­зець де­ін­де сти­скує у сво­їх хо­лод­них обі­ймах во­до­йми. Але про­хо­лод­ні ран­ки та дни­ни з до­ща­ми та мок­рим сні­гом не псу­ють пе­ре­дсвят­ко­во­го на­строю. Вес­на хай і по­віль­но, але впев­не­но всту­пає у свої пра­ва. А лю­ди го­тую­ть­ся до пас­халь­них свят.

Останнім часом стало доброю традицією напередодні Великодня в українських містах і селах влаштовувати свята писанки. Напевне, це одне з найулюбленіших народних свят, якого хоча і немає в календарі, але його однаково роблять і дорослі, і малеча. І невипадково. Адже кожна писанка, якій радіють очі на такому святі, начебто віддзеркалює назовні внутрішній світ тих, хто з добрими думками і щирою душею розписував пасхальні яєчка. Українська писанка — свідок багатьох тисячоліть нашої культури, й нині, у вік надсучасних технологій і космічних досягнень людства, вона залишається невід’ємною складовою підготовки до світлого Воскресіння Христового.


На Полтавщині так само щороку влаштовують свято писанки, на яке приходять сотні людей. Як у селах, так і у великих містах. Цьогорічне свято писанки у Полтаві провели у просторих залах обласного Центру естетичного виховання учнівської молоді, де зібралося багато полтавців, котрі захотіли не лише помилуватися оригінальними візерунками та орнаментами, що прикрасили писанки, але й собі долучитися до таїнства їхнього розпису.
У ролі вчителів виступали відомі майстри мистецтва розпису писанок із Полтави, Пирятина, Кременчука, Карлівки, Опішного та інших районів області, де шанують мистецтво розпису пасхальних яєць та дбають про збереження народних звичаїв. А в ролі учнів — всі охочі: від глави Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка, який теж завітав на свято, до первачків місцевих шкіл. За одним столом містечка майстрів можна було разом побачити і пенсіонерів, і школяриків. Останні, незважаючи на свій юний вік, зі знанням справи давали майстер-клас сивочолим ветеранам, навчаючи їх прийомам розпису яєць.
Цікаво, що організатори свята не обмежилися лише навчанням відвідувачів навичкам розпису писанок. У залах Центру розгорнули експозиції дитячих малюнків, присвячених писанці та Великодню, працювали виставки вже виготовлених у всіх куточках Полтавщини вмілими руками писанок і крашанок, полтавців вчили і виготовленню листівок до свята світлого Воскресіння Христового, запрошували на ярмарок товарів декоративно-ужиткового мистецтва, на святі можна було переглянути виступи танцюристів, сфотографуватися з ростовими ляльками — героями українських казок тощо.
Але головну увагу гостей свята було прикуто до «Регіональної писанки» — півтораметрового яйця, зробленого з білого скловолокна, яке під час свята просто на очах його учасників художники розписували традиційними символами регіону — стилізованим листям дуба, ромбами, грабельками тощо. А кольорова гама величезної писанки відповідала давнім традиціям полтавського розпису пасхальних яєць.
Унікальна писанка, автором ескізу якої стала керівник образотворчого мистецтва Опішнянського Будинку культури дитячої та юнацької творчості (Зіньківський район) Ірина Чабан, представлятиме Полтавщину на IV Всеукраїнському «Фестивалі писанок-2015» у Києві, який пройде в столиці з 9-го по 19 квітня. Туди ж поїдуть і кошики з найкращими писанками, розмальованими руками талановитих майстрів з усієї області.
«Я зарядився дитячим позитивом від побаченого. Відчув, що наші діти мають певний інтерес до народних традицій. Переконався, що наші діти — патріоти. Сподіваюся, цей патріотизм, любов до України залишиться назавжди в їхньому внутрішньому світі. Я пишаюся тим, що сьогодні побачив. Наша країна має перспективу завдяки такій небайдужій і талановитій молоді», — зазначив глава регіону В. Головко, якого журналісти попросили поділитися своїми враженнями від побаченого на святі писанки.
Велелюдне свято писанки, яка обов’язково знайде собі місце на Великдень у кожному українському домі, тривало в обласному центрі до самого вечора. Від побаченого на дійстві світлішали обличчя та ставали чистішими душі гостей і тих, хто організував для них чарівну казку нашої старовини. Поки живе писанка, щороку відроджуючись, житиме і Україна, житимуть її звичаї та традиції!
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».