Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Квiтень 2016 23:23

Що таке страхування і навіщо воно потрібне?

Rate this item
(0 votes)

Страхування - універсальний інструмент, створений людством для економічного захисту своїх майнових інтересів. В даний час в економічно розвинених країнах без нього не відбувається жодної комерційної угоди, не діє практично жодне підприємство. Страховий поліс є практично у кожної людини. Практика страхування в нашій країні поки широкого розвитку не має. І тому є ряд причин: відсутність страхової культури у населення; низький імідж страхових агентів; всілякі кризи, що підривають довіру до страхових інститутів; недостатня просвітницька робота самих страхових компаній; агресивна реклама.

Класифікація страхування
Страхування підрозділяється на обов'язкове і добровільне. Також розрізняють особисте, майнове та страхування відповідальності за шкоду перед третьою особою.
У разі обов'язкового страхування страхові відносини виникають в силу закону. Наприклад, медичне страхування. Найбільш часто обов'язкове страхування застосовується в страхуванні екологічної відповідальності небезпечних виробничих об'єктів, державних лісових масивів, автоцивільної відповідальності (за кордоном - це "зелена карта").
Добровільне страхування регламентується страховим законодавством. В його основі - добровільно укладається договір між страховиком і страхувальником. 
Особисте страхування поділяється на страхування життя і страхування від нещасних випадків, яке в нашому місті більше популярно. А от страхування життя не користується попитом в силу нестабільності економіки, так як це накопичувальний вид страхування.
Скористатися страховим захистом може кожен, і застрахувати можна практично все, важливо тільки правильно укласти договір і вибрати надійну компанію. Одна з найкращих страхових організацій України це СК Українська пожежно-страхова компанія. За більш детальною інформацією перейдіть за посилання отзывы о УПСК.
Вибір компанії
Для того щоб переконатися в надійності страхової компанії, треба звернути увагу на кілька моментів. По-перше, подивитися оригінал державної ліцензії, термін її придатності. Причому безпосередньо в ліцензії повинні бути перераховані дозволені цієї компанії види страхування.
По-друге, попросіть показати свідоцтво про реєстрацію компанії, щоб визначити стаж її роботи на ринку. Чим довше, тим краще. Оптимальний термін - 4-5 років.
Як парасольку не припинить дощу, так і страховий поліс не виключить з вашого життя небезпеки і ризику, але допоможе з ними впоратися і захистить від їх наслідків
По-третє, подивіться баланс компанії за минулий рік. Не всі сильні в бухгалтерській справі, але погляньте на статутний фонд і рядок в пасиві "страхові резерви" - які вони? Це кошти, призначені для ймовірних виплат за страховими випадками.
І, нарешті, ознайомтеся з тарифною політикою страхової компанії. Не полінуйтеся обдзвонити кілька фірм і запитати про тарифи. Якщо вони занадто низькі або дуже високі, - це повинно насторожити.
Укладання договору
Якщо ви вибрали надійну компанію, то важливо грамотно оформити ваші відносини. Адже укласти невигідний договір ще образливіше, ніж втратити не застрахована вчасно майно.
Для цього треба уважно прочитати правила страхування і договір, складений відповідно до них. Цілком можливо, в них криється пункт, що позбавляє угоду економічного сенсу. Ні страхування "взагалі", а є конкретні випадки страхових виплат, прописані в договорі. Якщо ви застрахуете майно від пожежі, а воно зіпсується від повені, то відшкодування збитків не відбудеться. Постарайтеся занести в документ всі ризики, від яких хочете захиститися.
Зверніть увагу на професійні терміни договору. Наприклад, франшиза - звільнення страховика від покриття збитків, що не перевищують певну суму. Тому не слід поспішати ставити свій підпис у договорі, де є неясності.
І на закінчення хотілося б відзначити, що економічна вигода страхування безперечна, але тільки тоді, коли ви маєте справу з надійним партнером і серйозно підходите до співпраці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».