Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 21:13

ZINCIR: ланки пам'яті

Rate this item
(0 votes)

ПОДІЯ

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відкрито виставку-інсталяцію «Zincir: ланки пам’яті», повідомляє i-pro.kiev.ua. Захід приурочено до Дня скорботи та пам’яті жертв геноциду (депортації) кримськотатарського народу. Співорганізатори виставки: Громадська організація «ЕЛЬ-ЧЄБЄР», Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» та Меджліс кримськотатарського народу.


На виставці вперше широко представлено документи, які висвітлюють терор проти кримськотатарського народу, розпочатий із розстрілу голови ЦВК Кримської АРСР ще 1928 року. За задумом авторів проекту, символічні декорації та експонати мають передати атмосферу трагедії народу. Як антитеза поряд із ними представлено дивом збережені предмети з приватних колекцій: візерункове ткацтво, двостороння вишивка та реконструкції традиційних костюмів.

 

ВОСКРЕСІННЯ РОЗСТРІЛЯНОГО ВІДРОДЖЕННЯ

У столиці триває перший кінотиждень «Воскресіння розстріляного відродження», повідомляє radiokultura.org. Унікальним цей фестиваль робить його форма: в його межах не тільки показують українську класику німого кіно 20–30-х років, а й проводять численні лекції про тогочасне кіномистецтво і його зв’язок із театром, дискусії про екранізацію творів українських письменників і способи знімати в Україні жанрове кіно. Їх читають професіонали: успішні та відомі сценаристи, письменники і артисти, кінознавці й театрознавці, режисери, продюсери і телевізійні менеджери.
Зважаючи на звуковий формат німого кіно, для музичного супроводу представлених на фестивалі фільмів запрошено струнний квартет, який імпровізуватиме в глядацькому залі.
Відібрані кінострічки не просто стосуються 20–30-х років — всі вони створені за участі діячів розстріляного відродження — письменників, режисерів, операторів і акторів, яких було розстріляно чи так чи інакше репресовано. Під таким кутом зору кіно того часу ще не розглядалося.
Перший кінотиждень «Воскресіння розстріляного відродження» — акція в межах масштабного благодійного і просвітницького проекту під тією самою назвою.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».