Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 11:36

Австралія зустріла українську «МРІЮ»

Rate this item
(0 votes)

Ми­ну­лої не­ді­лі, 15 трав­ня, в аеро­пор­ту Пер­та — міс­та, що на за­хід­но­му узбе­реж­жі Авст­ра­лії, — здійс­нив по­сад­ку ук­ра­їн­ський транс­порт­ний лі­так дер­жав­но­го під­при­єм­ства «Ан­то­нов» «Ан-225» («Мрія»), який має най­біль­шу у сві­ті ван­та­жо­під­йом­ність. Він до­ста­вив у Перт зі сто­ли­ці Че­хії Пра­ги ма­сив­ний ван­таж — елек­тро­ге­не­ра­тор, який ва­жить 130 тонн.

Неординарність нинішнього рейсу — саму в тому, що «Ан225» (чий перший випробувальний політ, нагадаємо, відбувся 21 грудня 1988го, сертифікат типу літак отримав 23 травня 2001го, а з різноманітними вантажами за роки, що минули з того часу, побував у численних аеропортах різних міст Європи, Азії, Африки, Америки) до Австралії прилетів уперше. Таким чином, «Мрія» у своїй багатій подіями льотній біографії опанувала ще один континент.

...Повітряна операція розпочалася на розташованому поблизу Гостомеля, що на Київщині, аеродромі льотновипробувальної бази ДП «Антонов». Саме там дислокується транспортний підрозділ цього державного підприємства — авіакомпанія «Авіалінії Антонова», до складу повітряного флоту якої, окрім «Мрії» («Ан225»), входить сім модернізованих «Русланів» («Ан124») та деякі інші крилаті машини різних типів.
У рейсах, виконуваних «Авіалініями Антонова» на комерційних засадах по всій планеті з вантажами великої й надвеликої маси та чималими габаритами, літаки цієї транспортної авіакомпанії заробляють на перевезеннях кошти для нашої держави (у вигляді податків із прибутків) і для самого підприємства — на розробку нової авіаційної техніки «Антонова» (оскільки держбюджетних асигнувань бракує).
10 травня «Мрія», керована екіпажем на чолі з командиром — досвідченим льотчикомвипробувачем Дмитром Антоновим (він — заступник начальника льотновипробувальної служби ДП «Антонов» й, до речі, не є родичем видатного авіаконструктора Олега Костянтиновича Антонова, просто у них — однакові прізвища), здійснив переліт із базового аеродрому поблизу Гостомеля до аеропорту Праги.

Там наступного дня, 11 травня, до вантажної кабіни «Ан225» завезли й надійно закріпили 130тонний електрогенератор, вироблений на одному з чеських підприємств і призначений для доставки в Австралію. Відомо, що максимальна вантажопідйомність «Мрії» становить 250 тонн, а маса моновантажу, що може перевозитися, — до 200 тонн. Саме до такої категорії — моновантажів — належить і згаданий електрогенератор.
Тож оскільки він, окрім великої маси, відзначається ще й солідними габаритами, для його розміщення у вантажній кабіні «Ан225» мають значення її чималі розміри: вона завдовжки 43,32 м, завширшки — 6,4 м, заввишки — 4,4 м, площа підлоги — 280 квадратних метрів, а об’єм вантажної кабіни — 1300 кубічних метрів.
12 травня завантажений крилатий суперваговоз стартував із Праги за наддалеким маршрутом, на якому було намічено кілька проміжних посадок — для дозаправки літака паливом та відпочинку екіпажу.
Як розповіли кореспондентові «Демократичної України» у пресслужбі ДП «Антонов», перший після старту з Праги етап трансконтинентальної подорожі «Мрії» з вантажем завершився на заході Туркменистану — в розташованому на узбережжі Каспійського моря місті Туркменбаші (таку назву після розпаду СРСР, що стався на початку 90х років ХХ століття, отримав тоді колишній Красноводськ). Другий етап перельоту проляг 13 травня з Туркменбаші до Хайдарабада, що в Індії.
Третій етап (14 травня) — з того індійського міста до КуалаЛумпура (столиці Малайзії). А завершальний четвертий етап вантажного рейсу (15 травня) — з КуалаЛумпура до австралійського Перта.
Загальна протяжність усього польоту «Мрії» за маршрутом Гостомель — Прага — Туркменбаші — Хайдарабад — КуалаЛумпур — Перт становить понад 15580 кілометрів, з яких на переліт зі згаданим масивним вантажем із Праги до Перта припадає 14500 кілометрів.
...У державному підприємстві «Антонов», яке підтримує регулярний зв’язок зі своїм літаком, нам розповіли, що в Перті «Мрію» зустрічали не лише працівники тамтешнього аеропорту й ті представники замовника, котрі приймали привезений із Праги електрогенератор, а й тисячі жителів цього австралійського міста, які, зацікавлені непересічною подією, приїхали в аеропорт, щоб подивитися на найбільший у світі вантажний транспортний літак.
Після розвантаження і відпочинку екіпажу «Ан225», прийнявши черговий вантаж, вилетів з австралійського Перта до італійського Мілана. А потім «Мрію» чекають наступні рейси.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».