Людина i право
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Жовтень 2015 11:44

Військові юристи є у кожній бригаді, які перебувають у районі проведення АТО

Rate this item
(0 votes)

Директор юридичного департаменту міністерства оборони України полковник Валерій КОВАЛЬ

8 жовт­ня в Ук­раї­ні від­зна­чає­ть­ся День юрис­та. На­пе­ре­до­дні свя­та я зу­стрі­вся з ди­рек­то­ром юри­дич­но­го де­пар­та­мен­ту Мі­ніс­тер­ства обо­ро­ни Ук­раї­ни пол­ков­ни­ком юс­ти­ції Ва­ле­рі­єм Ко­ва­лем і по­про­сив роз­по­віс­ти про ро­бо­ту вій­сь­ко­вих юрис­тів.

— В юридичній службі Міністерства оборони України служать і працюють сотні фахівців з юриспруденції, — говорить Валерій Петрович. — На перший погляд може здатися, що забагато. Та, повірте, це не так, бо роботи вистачає кожному, адже наші представники працюють не тільки у військових частинах, а й на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління МО України.
— Які основні завдання покладають нині на департамент, який Ви очолюєте?


— Керівництвом держави, МО України чітко визначено наші основні завдання, серед яких, зокрема, є удосконалення нормативно-правової бази у сфері оборони, яка має сформувати надійні правові підстави для функціонування і розвитку Збройних Сил та загалом сектора безпеки відповідно до вимог часу. Наші фахівці здійснюють моніторинг опрацювання проектів законів та інших нормативно-правових актів, які розробляють структурні підрозділи МО України та інші органи військового управління, беруть участь у приведенні нормативно-правових актів МО України у відповідність із законодавством.
Основними напрямами цієї роботи є вдосконалення законодавства з питань державної безпеки, захисту її територіальної цілісності, відновлення боєздатності та військово-технічного забезпечення військ, а також питання соціального захисту учасників АТО. Якщо говорити більш конкретно, то лише у 2015 році МО України сплановано розробку та внесення на розгляд уряду 182 документів: 37 законопроектів, 40 проектів указів Президента України, понад 100 проектів постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України.
Без найменшого перебільшення скажу, що мої колеги зробили гідний внесок у зміцнення обороноздатності країни, оскільки минулого року за їхньої безпосередньої участі було ухвалено понад 20 законів України, майже 40 указів Президента України і більш як 60 розпоряджень уряду, спрямованих на покращення боєздатності.
У зв’язку з подіями на Донбасі ми працювали над змінами до законодавчих на інших нормативно-правових актів, які стосуються соціального захисту осіб, котрі відстоюють суверенітет нашої держави. Наприклад, урегульовано питання надання статусу учасників бойових дій особам зі складу добровольчих формувань, які в подальшому були включені до військових підрозділів та правоохоронних органів, а також надання відпусток військовослужбовцям в особливий період тощо.
Здійснюємо правове забезпечення діяльності МО України, методичне керівництво, спрямування, координацію та контроль діяльності юридичної служби Збройних Сил України. А ще — організовуємо правову роботу, спрямовану на правильне застосування вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів. Наші фахівці беруть участь у роботі комісій із надання громадянам статусу учасника бойових дій. Вони, зокрема, перевіряють документи на відповідність законодавству, при цьому надають роз’яснення з тих чи інших проблемних питань.
— У військово-медичних клінічних центрах лікуються військовослужбовці, поранені під час проведення антитерористичної операції. Серед них є багато таких, які потребують консультацій юристів, наприклад щодо виплати грошових компенсацій...
— У Львові, Дніпропетровську, Одесі, Вінниці, Харкові та Києві другий рік поспіль діють територіальні юридичні відділи МО України. Кожен із них, окрім представництва інтересів військового відомства в судових та інших юрисдикційних органах, працює з військовослужбовцями і членами їхніх сімей, які проживають у цих містах, а також на теренах кількох найближчих регіонів. Так ось, їхні фахівці, буваючи безпосередньо в клінічних центрах, за необхідності надають пораненим правову допомогу, приміром консультують із приводу отримання статусу учасника бойових дій, виплати грошової допомоги при пораненні чи встановленні групи інвалідності.
Звертаються до наших спеціалістів і ті учасники АТО, які вже звільнені з війська, але і їм потрібна правова допомога, а також члени сімей, в тому числі загиблих військовиків. Не було випадку, коли б їм відмовили у цьому. Для мене особисто і моїх колег цей напрям роботи тепер є пріоритетним. Адже розглядаються долі людей, які захищають Україну, отримуючи тяжкі поранення, а то й жертвуючи власними життями.
Наші представники, які працюють на місцях і зустрічаються з учасниками АТО, добре знають їхні проблеми, оскільки багато хто з них також брав участь в АТО. Тому відбувається постійна систематизація найбільш актуальних проблемних питань, після чого вони ретельно вивчаються у нашому департаменті і враховуються при відпрацюванні нормативно-правових актів, особливо коли йдеться про посилення соціального захисту самих захисників Вітчизни.
У регіонах діють громадські приймальні Міністерства юстиції України. Військові юристи взаємодіють із колегами, зокрема консультують як військовиків, так і громадян інших категорій з питань, що входять до їхньої компетенції.
— Які, Валерію Петровичу, проблемні питання найбільше турбують учасників АТО?
— Ті, що мають соціальне забарвлення. Скажімо, отримання статусу учасника бойових дій, підвищення грошового забезпечення для військовослужбовців, надання їм земельних ділянок для індивідуального будівництва, забезпечення житлом, медичним обслуговуванням та санаторно-курортним лікуванням, надання пільг при оплаті комунальних послуг і вступі до вищих навчальних закладів тощо.
Є ситуації, коли через різні причини людина, яка чесно виконала свій громадянський і людський обов’язок щодо захисту Української держави, не може довести цього і звертається до нас.
— До Ваших колег багато звертається вояків, які воюють на сході країни?
— За час проведення антитерористичної операції ми надали правову допомогу тисячам громадян України — військовослужбовцям, членам їхніх родин. Згідно з наказом Міністерства оборони України у військовому відомстві, Генеральному штабі ЗС України, командуваннях видів ЗС України, обласних та Київському міському військовому комісаріаті створені і працюють комісії з установлення громадянам, які захищають Україну, статусу учасників бойових дій. Наші фахівці беруть активну участь в їх роботі. На сьогодні статус учасника бойових дій отримали близько 70 тисяч осіб.
— Мені відомо, що юридичною службою вживаються заходи щодо повернення до державної власності багатьох об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок, які в результаті різних маніпуляцій спритників опинилися в їхніх руках...
— Так, подібна практика теж входить до нашої компетенції. За нашого втручання судовими рішеннями лише останнім часом МО України повернуто понад 1400 гектарів землі, а також зобов’язано повернути МО України 16 мисливських та 2 риболовецьких господарства, десятки об’єктів, серед яких магазини, будинки мисливця-рибалки, туристична база тощо.
За активної участі військових юристів Господарський суд Миколаївської області задовольнив позовні вимоги щодо стягнення штрафних санкцій із Миколаївського бронетанкового заводу, а також із ТОВ «Індастріал Девелопмент». Окрім цього, спільно з військовою прокуратурою проводиться робота щодо стягнення з підприємств основного боргу (невикористаних коштів) та штрафних санкцій (штрафу та пені), а також 3% річних внаслідок неналежного виконання зобов’язань за державними контрактами з ремонту та обслуговування броньованої техніки. Подібних прикладів можна навести чимало.
— Чи бувають представники Вашого департаменту в зоні проведення антитерористичної операції?
— Насамперед зазначу, що у складі кожної бригади ЗС України є військовий юрист, який надає правову допомогу особовому складу. До його обов’язків також входить візування проектів службових документів та надання командуванню допомоги у вирішенні складних проблем, що виникають в умовах збройного конфлікту. Оскільки дії військовиків мають бути і ефективними з точки зору військового мистецтва, і цілком законними.
Щодо представників юридичної служби Міністерства оборони, то вони постійно залучаються для виконання завдань з організації правового забезпечення штабу АТО, Координаційного центру з питань режиму та економічної діяльності на територіях, прилеглих до смуги безпеки вздовж лінії розмежування при штабі АТО та Спільного центру контролю та координації припинення вогню. Переважна більшість моїх колег безпосередньо були на зазначених посадах або плануються до наступних ротацій.
— Поділіться, Валерію Петровичу, планами на майбутнє.
— Це, зокрема, створення чіткої вертикалі керівництва юридичними службами всіх рівнів МО України. Такий підхід дозволить централізувати важелі управління та здійснити консолідацію зусиль усього колективу фахівців юридичного профілю, що, у свою чергу, підвищить рівень правового забезпечення діяльності органів військового управління, підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління МО України.
Крім того, відбуваються заходи щодо покращення методичного керівництва правовою роботою, бо цей напрям є одним з основних завдань керівництва юридичної служби МО України та Збройних Сил України. Завдання реалізовуються шляхом виявлення порушень та розроблення рекомендацій щодо їх усунення, розробки методичних рекомендацій з актуальних питань чинного законодавства та надання практичної допомоги, організації підвищення кваліфікації працівників юридичної служби.
Ведеться активна робота щодо удосконалення ведення претензійної і позовної роботи в МО України та ЗС України, представництва інтересів в судах, виконання їх рішень.
Планується залучення персоналу юридичного департаменту до навчання майбутніх фахівців юридичного профілю, зокрема проведення під час навчального року занять та інформування курсантів (студентів) і науково-педагогічних працівників провідних вузів з актуальних питань.
Кроки, які вже зроблено і буде зроблено найближчим часом, безумовно покращать діяльність юридичної служби, в тому числі її кадровий потенціал, рівень його підготовки, підвищать престиж та значущість працівників юридичного профілю.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».