Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Лютий 2019 00:04

Прощавай, військомате?

Rate this item
(1 Vote)

Уже не­за­ба­ром укра­їн­цям до­ве­деть­ся зви­ка­ти до ще од­нієї но­ва­ції: хви­ля пе­ре­тво­рень до­ко­ти­лась і до військ­ко­ма­тів. Як­що все скла­деть­ся так, як за­мис­ли­ли ав­то­ри ре­фор­ми вій­сь­ко­во­го ві­дом­ства, то військ­ко­ма­ти в Ук­раї­ні... зник­нуть уже че­рез рік.

Замість офіцерів — менеджери...
Військкомати потрапили під приціл суспільства на початку 2014 року, коли на Донбасі почали розгортатися криваві події, котрі вилилися вже в п’ятирічну війну. З тисячами загиблих і поранених та майже двома мільйонами біженців.

Тоді, у лютому 2014-го, коли Збройні Сили виявилися нездатними дати рішучу відсіч сепаратистам, в Україні оголосили мобілізацію. Провести її мали військкомати. Але організувати як слід призов резервістів військові комісари разом зі своїми підлеглими у більшості регіонів не змогли.
Для практичного формування нових військових частин, які існували на паперах у військкоматах, бракувало всього: як самих резервістів, облік яких до пуття ніхто не вів, так і матеріальної бази — обмундирування, озброєння, техніки, пального, харчів тощо.
Військкомати вступили у війну знекровленими «реформами» тодішнього часу. Їхні штати невиправдано скорочували, в результаті чого було розформовано чимало районних військкоматів, їх замінили так званими об’єднаними — одним військкоматом на кілька районів. Та й ті існували про людське око, бо за своїми вивісками не мали ані достатньої матеріальної бази, ані досвідчених кадрів.
За час, що минув від трагічного для країни 2014 року, військкомати укомплектували кадрами, покращили матеріальне забезпечення, налагодили облік військовозобов’язаних, розібралися з мобілізаційними ресурсами тощо. На базі військкоматів почали проводити організаційні збори, створили мобілізаційний резерв, налагодили призов молоді на військову службу тощо.
І от ці установи знову опинились у полі зору вітчизняних реформаторів, на думку яких, військкомати в Україні мають зникнути. Правда, ініціатори нововведення цього разу запевняють, що не вдаватимуться до крайнощів. Військкомати, звісно, залишаться, але ще до початку 2020 року їх перейменують на Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки.
І хоча до часу «Ч» ще рік, але вже сьогодні у стінах військкоматів можна почути не дуже звичні для цих специфічних установ слова на зразок «менеджери», «логістика», «соціальні послуги» тощо. Наче у місцевому управлінні з питань соціального захисту населення...
Черговий експеримент із реформування військкоматів в Україні цього разу поділено на три етапи. Першим під нововведення потрапили Чернігівський обласний та Козелецький (Чернігівська область) районний військові комісаріати. На них уже випробували нову організаційно-штатну структуру Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки. Кажуть, що вдалося.
На другому етапі реформування, який тривав до кінця грудня 2018 року, відбулося створення Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки на базі Чернігівського, Одеського, Дніпропетровського та Рівненського обласних військкоматів.
З урахуванням досвіду їхнього реформування до завершення 2019 року Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки на базі військкоматів створять в інших областях. У тому числі в Полтавській.
Як за рік, який відведено для реформування військкоматів у регіоні, на їхній базі створити Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки? Днями про це говорили на спеціальній нараді у Полтавській ОДА.
Суть нововведення чиновникам доповів військовий комісар Полтавського обласного військового комісаріату полковник Дмитро Губський. За його словами, після реформування військові комісаріати в регіоні стануть схожими на центри надання адміністративних послуг інших відомств, де швидко і якісно надаватимуть необхідну допомогу громадянам.
«Такий перехід надасть можливість представляти кращі послуги населенню та збільшить довіру людей до військових комісаріатів. Діяльність створених Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки матиме такі складові: робота з особовим складом у мирний час, соціальна та юридична підтримка населення у військовій галузі, — роз’яснив кінцеву мету реформування військкоматів Д. Губський.
Мета створення таких центрів полягає в кардинальній зміні підходів щодо забезпечення прозорості в системі надання послуг військовозобов’язаним, резервістам, військовослужбовцям, ветеранам війни та військової служби, військовим пенсіонерам тощо.
Першочерговим завданням стане нормативно-правове забезпечення формування Територіальних центрів, визначення повноважень та інших умов їхньої діяльності. Також буде створено Електронний реєстр усіх військовозобов’язаних...»
Після завершення реформування військкомати, схоже, втратять свій звичний для українців статус. На заміну цим специфічним військовим установам, до яких звикли наші громадяни, прийдуть більш демократичні прозахідні Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки.
Із затишними холами, де обладнають м’які куточки з квітами та телевізорами для відвідувачів, де ті можуть із комфортом чекати прийому, багатоканальним телефонним зв’язком, інформаційними стендами тощо.
Вхід до колишніх військкоматів обладнають пандусами для відвідувачів з обмеженими можливостями. На повну силу запрацюють агітаційні пункти, де активно зазиватимуть молодь на військову службу за контрактом тощо.

Чи­їм кош­том бенкет?
Чи справила доповідь військового комісара враження на учасників наради, точно невідомо, бо обговорення не було. Але тривоги та побоювання наслідків реформування військкоматів в області дуже образно передав монолог глави регіону — голови Полтавської ОДА Валерія Головка.
На його плечі в лютому та березні 2014 року впав клопіт із формування з мобілізаційного резерву місцевого батальйону територіальної оборони. Про що й нині все ще дуже неохоче згадують усі причетні до роботи з мобрезервом.
В. Головко зауважив, що реформування військкоматів не повинно знизити їхню бойову готовність та розхолодити персонал військкоматів, яких готують надавати соціальні послуги населенню. Аби знову не сталося так, що реформовані військкомати не матимуть навіть найнеобхідніших мобілізаційних резервів, як було 2014 року.
Стурбувала главу регіону і інформація полковника Д. Губського щодо «ціни питання». За підрахунками обласного військового комісара, на реформування військкоматів Полтавщини знадобиться не менше семи мільйонів гривень. У Полтавській ОДА вже здогадуються, що ці гроші доведеться шукати в обласному та районних бюджетах.
І, схоже, не помиляються. Один з обізнаних на фінансових питаннях офіцерів розповів кореспонденту «ДУ», що нині військкомати Полтавщини практично централізовано не фінансують. Гроші з бюджету Міністерства оборони надходять хіба що на зарплату.
Решту фінансових питань доводиться вирішувати самим військовим комісарам. Яким «зверху» кажуть: «Мовляв, ви там, на місцях, ближче до регіонального керівництва, ОТГ, агрофірм тощо. Тож шукайте ресурси на місці...»
На місцях військкоматам допомагають. Але витратами фінансових ресурсів, відірваних від нагальних потреб місцевих бюджетів, дуже незадоволені.
З цього приводу В. Головко доволі критично висловився на рахунок начальника Полтавської комунально-експлуатаційної служби (КЕС). І навіть у запалі заявив, що готовий його власноруч розстріляти... За те, що область виділяє гроші військкоматам, але військові комунальники їх не освоюють.
Як сталося, за його інформацією, із сумою у 1,7 млн грн, яку торік виділили на ремонт Полтавського обласного військкомату. Але, стверджував В. Головко, ці гроші КЕС не освоїла, бо «їм нічого не потрібно і нічого вони не хочуть робити».
Тому, наголошував глава регіону, реформування військкоматів не повинно перетворитися на чергову модну затію. Ціна реформування може виявитися занадто великою для Полтавщини, яка вже на собі відчула безпорадність військкоматів. Зокрема, під час мобілізації 2014 року.
Голова Полтавської облдержадміністрації В. Головко констатував, що військові комісаріати мають змінити не тільки назву.
«Потрібно зробити ревізію щодо створення Територіальних центрів та їхнього комплектування. Проаналізувати, що вони вже мають нині, а саме — зовнішній вигляд, інтер’єр, технічне наповнення. Головне, щоб у нас змінилася не тільки назва, а й змінилася якість надання послуг», — зазначив В. Головко.
За його словами, область не відмовляється від фінансування заходів щодо реформування військкоматів. Але керівництво регіону налаштовано рішуче запитувати з військових за витрату кожної гривні, яку військкоматам виділятимуть з обласного бюджету.
Аби ці слова не залишилися порожнім звуком, В. Головко запропонував заслухати звіт обласного військового комісара на засіданні постійної депутатської комісії облради з питань забезпечення правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій. Що і було зроблено 1 лютого 2019 року.
Отже, вже незабаром на фасадах Полтавського обласного та районних військових комісаріатів змінять офіційні вивіски з назвою, до якої полтавці за десятки років звикли. А самі установи поповнять лави інших обласних і районних військкоматів, котрі будуть реформовані на Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки. Чи виправдає себе новація? Час покаже...

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».