Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:30

З колгоспами покінчили, взялися за «одноосібників»?

Rate this item
(1 Vote)

Далекі від цивілізованих земельні відносини в Україні дедалі зазнають дивних метаморфоз. Вони свідчать про відсутність бажання завершити земельну реформу як у влади, так і в певної частини суспільства, кому вигідна ситуація, що склалася.
Зокрема, визнати безумовне право тих, хто вже володіє земельними ділянками, вільно розпоряджатися ними. Без огляду на непомірні апетити численних контролюючих органів та новоявлених вітчизняних латифундистів, які ладні вдатися до різноманітних хитрощів, аби не втрачати бодай клаптика орендованої у селян землі.

Як за «совєтів»: одноосібники знову муляють очі владі
У Полтавській ОДА проаналізували стан земельних відносин у регіоні і зацікавилися власниками земельних паїв, котрі не хочуть здавати їх в оренду місцевим фермерам або власникам великих сільгосппідприємств. І дійшли висновку, що в області все більше полтавців, які мають земельні паї і хочуть обробляти їх самотужки.
Для таких у чиновницьких кабінетах навіть придумали визначення — «одноосібники». З відверто негативним підтекстом, якщо пригадати радянські часи, коли одноосібники, які не захотіли вступати до колгоспів, ще довго пили кров радянських посадовців, заважаючи останнім відрапортувати про успішне закінчення колективізації.
Здається, немає нічого поганого в тому, що власники земельних наділів у 2–4 гектари, як нині на Полтавщині, прагнуть самі обробляти свою землю. Але це на перший погляд. І лише для тих, хто не в темі.
Виявляється, одноосібники, котрі забирають свої наділи у фермерів після закінчення строків оренди або навіть достроково через суд, не тільки ставлять під загрозу існування фермерських господарств, «обезземелюючи» їх, але й завдають шкоди регіону. І, за великим рахунком, усій державі.
І це при тому, що передача в оренду земельних паїв селянами приносить тим непоганий, як на нинішні скрутні часи, і стабільний прибуток.
«Станом на 1 серпня 2018 року сільгосппідприємства виплатили полтавцям уже понад мільярд гривень за оренду землі. Це майже 37% від суми, передбаченої у договорах.
Полтавщина нині перша область в Україні з виплати орендних коштів...» — стверджував на «земельній» нараді директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.
За статистичними даними станом на кінець січня 2018-го, кількість укладених договорів оренди земельних паїв на Полтавщині становила 294 тисячі.
Сільськогосподарські підприємства за 2017 рік виплатили власникам землі 3294,2 млн грн орендної плати, що становить 102,3% від суми, передбаченої договорами оренди землі.
При цьому середня сума виплаченої орендної плати за один гектар орендованої землі на Полтавщині становить 3154 грн. А середній розмір орендної плати за земельні паї по області становить 8,9% вартості землі, визначеної відповідно до законодавства.
Отже, здавай землю в оренду і чекай пристойних дивідендів... Але все більше і більше полтавців забирають свої паї, розраховуючи суто на власні сили.
І це при тому, що в Україні обробка землі та збут сільгосппродукції дедалі ускладнюється через перманентне здорожчання пального, міндобрив, техніки, збільшення податків, небезпеку рейдерського захоплення землі-годувальниці тощо.
І все ж на Полтавщині щороку більшає тих, хто самотужки обробляє свою землю. Навіть немічних літніх людей — колишніх колгоспників, які нині в переважній більшості і володіють земельними паями. Чому?

Трохи хитрощів — і жодного шахрайства...
«Скринька» відчиняється дуже просто, стверджують у Полтавській ОДА. Як дослідили чиновники, переважна більшість тих, хто мотивує відмову від передачі землі в оренду під приводом того, що надалі самотужки оброблятимуть землю, насправді її навіть і не думають обробляти.
Немає в них для цього ані техніки, ані агрономічних знань, ані бажання... Проте є непереборне прагнення прибутку. Більшого, ніж їм пропонують офіційні орендарі землі — фермери та власники сільгосппідприємств. Як таке вдається? Дуже просто, кажуть чиновники.
Зокрема, головним «прийомом», який використовують одноосібники, котрі заявили, що самотужки хазяйнуватимуть на своїх клаптиках землі, залишається все та ж здача їх... в оренду. Причому часто тим же фермерам, з якими вони не продовжили договору оренди.
Чим це небезпечно для області і, врешті-решт, для держави? Як розповів С. Фролов, одноосібники таким чином уникають сплати податків — на землю і з прибутку.
У кращому випадку вони платять символічний податок на землю в сумі 120 гривень на рік з одного гектара свого земельного паю. У той же час фермер, який працює не в «тіні», сплачує земельний податок у сумі понад 900 гривень з одного гектара.
Начебто займаються однією справою — обробкою землі, але платять державі по-різному. Правда, так визначила сама держава, нібито піклуючись про власників земельних паїв і заганяючи в «тінь» фермерів.
Крім того, не укладаючи договорів оренди, ані одноосібники, ані фермери, які беруть в обробку їхню землю без офіційного оформлення відносин, не платять і податку з прибутку. Тобто за виручене збіжжя.
«Проблемою залишається відсутність чітких договірних відносин між власниками землі та користувачами. Не сплачуються податки з прибутку, тому надходження до бюджетів гальмується...» — підтвердив особливості відносин одноосібників із фермерами на нараді і начальник головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.

Для чого насправді згадали про одноосібників?
Ситуація із законністю та фінансовою стороною права непідконтрольних владі одноосібників розпоряджатися своїми земельними паями вже настільки зайшла в глухий кут, що в облдержадміністрації серйозно заговорили про необхідність своєрідного «хрестового походу» проти одноосібників.
Правда, ця справа делікатна, розуміють самі посадовці. Якщо перегнеш палицю, можеш зажити слави ретроградів, котрі наче при «совєтах» використовують сумнівні методи боротьби з тими, хто не крокує в ногу з владою.
Можливо, тому голова Полтавської ОДА В. Головко для початку запропонував провести моніторинг використання земельних ресурсів у районах області, аби виявити випадки незаконного використання землі або її обробітку за мінімальну ставку. У тому числі одноосібниками.
«Знаємо випадки корупційних схем у Кобеляцькому і Решетилівському районах. Саме з них і розпочнемо перевірку, — заявив очільник регіону.
Тож ставимо собі завдання протягом місяця зробити в Кобеляках моніторинг і ревізію на предмет земельного обробітку. Зробити це треба для того, щоб показати громадам, які великі кошти втрачають їхні бюджети...»
Це було сказано під час відеоконференції з головами райдержадміністрацій. Утім, почуте з вуст очільника регіону про «земельну» корупцію в районі не дуже-то налякало голову Кобеляцької РДА Тамілу Шевченко.
Вона заявила губернатору, що навіть буде задоволена, якщо в районі перевірять стан земельних відносин, бо невирішених проблем, «заритих у землю», в районі хоч греблю гати. Влада Кобеляк, за словами очільниці району, намагається впорядкувати земельні відносини, але ситуація дуже складна...
До слова, наміри влади Полтавщини розібратися з одноосібниками, які, за словами чиновників, гальмують наповнення бюджету об’єднаних територіальних громад і діють поза правовим полем, неоднозначно сприйняли в регіоні.
Дехто, погоджуючись із тим, що з власниками земельних паїв, які не здають їх в оренду, але здають формально за мінімальну ставку собі на шкоду, слід щось таки робити, натякає на інше.
Зокрема, на те, що влада, підбираючись до одноосібників, використовує адмінресурс для лобіювання інтересів великих агрохолдингів. Власників яких не на жарт стривожила тенденція збільшення числа випадків, коли власники паїв не хочуть передавати їм в оренду землю.
Кожен утрачений гектар родючих полтавських чорноземів — відчутні збитки для тих, для кого земля вже давно стала бізнесом. Тож, прогнозують скептики, одноосібників чекають нелегкі часи.
Про примусове вилучення землі в них за борги перед бюджетом поки не йдеться, а от відповісти за «замилювання очей» владі мотивом про нібито власне хазяйнування на своїй землі таки доведеться гривнею.
Усе скінчиться тим, не виключають місцеві аналітики, що коли влада таки наведе порядок зі сплатою всіх податків одноосібниками, останнім буде вже невигідно самотужки обробляти свою землю. Доведеться знову передавати земельні паї в оренду фермерам. Але вже на умовах останніх...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».