Грані історії
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:13

Українці – праведники світу

Rate this item
(0 votes)

У роки Другої світової війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з яких левова частка проживала в Україні. Українці, незважаючи на смертельну небезпеку, врятували багатьох представників цього древнього народу.
Тож звання «праведник світу», яке є найвищим визнанням заслуг у врятуванні євреїв, присвоєно 2246 українцям. Пошук праведників світу триває.

Наближені до Кремля історики і різного штибу «експерти» звинувачують українців у масовому винищенні євреїв. До цієї справи долучилися навіть діячі культури і мистецтв. Згадаймо хоча б художній фільм «Матч»!

Набір звинувачень стандартний: «масове винищення єврейського населення», «проведення спільних із загонами СС каральних акцій», «видача гестапівцям єврейських дітей» тощо.
Не сперечатимемось зі «знавцями» українськоєврейських відносин у роки війни. А нагадаємо, що Міжнародна єврейська організація «Яд Вашем» визнала праведниками світу 2246 українців: це звання надають тим, хто в роки війни рятував єврейське населення від неминучої загибелі.
До речі, серед праведників світу — десятки українських націоналістів, які у путінській Росії в «особливій пошані». Один із них — Іван Вовчук (справжнє прізвище Федір Вовк), районний провідник ОУН Нікопольщини. Це звання отримав за врятування багатодітної родини Бакстів.
Врятувала єврейську дівчинку Ірину Райхенберг й Наталія Шухевич — дружина головного командира Української повстанської армії. Роман Шухевич особисто виготовив для дитини документи на прізвище Рижко Ірини. А після того як жінку заарештувало гестапо, сховав її в монастирському сиротинці. Ось такі вони, «кровожерливі» українські націоналісти!..
Родина київського священика Олексія Глаголєва врятувала за роки окупації одинадцятьох євреїв. А Надія Хоменко, яка допомагала виховувати у єврейській родині 3 дітей, пішла у Бабин Яр разом із ними...
Не залишалась осторонь трагедії мільйонів євреїв і Українська грекокатолицька церква: у 1942 році, коли нищення євреїв стало масовим, митрополит УГКЦ Андрей Шептицький написав Гіммлеру листа, протестуючи проти масових убивств євреїв та втягнення до цієї акції української поліції.
Він був єдиним ієрархом такого високого рангу в окупованій Європі, хто виступив на захист єврейського населення. На такий сміливий крок не спромігся навіть Папа Пій ХІІ!..
Більш того, митрополит Шептицький переховував у келіях собору Святого Юра десятки євреїв, у тому числі дітей. Рятувала їх і очолювана ним Церква, надавши прихисток у церквах сотням людей.
У листопаді 1942 року Шептицький не побоявся видати пасторського листа «Не убий!», засуджуючи будьякі види вбивств, погрожуючи вбивцям відлученням від церкви: зі змісту написаного було зрозуміло, що лист адресовано насамперед нацистам...

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».