Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Листопад 2015 04:34

Африканська чума свиней: ситуація контрольована, але непередбачувана...

Rate this item
(1 Vote)

На Ук­раї­ну на­су­ну­ло­ся ли­хо, вбе­рег­ти­ся від яко­го не прос­то на­віть в еко­но­міч­но силь­них дер­жа­вах, де на бо­роть­бу з бі­дою по­діб­но­го шти­бу не шко­ду­ють усіх ре­зер­вів. Що вже й ка­за­ти про на­шу зне­си­ле­ну вій­ною, ко­руп­цією та ін­фля­цією дер­жа­ву, де час­то ба­га­то чо­го ро­бить­ся про люд­ське око...

Хво­рі сви­ні і люд­ський фак­тор
До всіляких політичних і економічних негараздів, котрі вже звично ускладнюють життя нашим співвітчизникам, додався ще один підступний ворог, який теж послаблює й без того не надто міцну економічну базу. Як усієї держави, так й її окремих громадян, котрі важкою працею у власному домогосподарстві намагаються заробити якусь копійчину, щоб звести кінці з кінцями.

Ім’я цьому ворогу — африканська чума свиней (АЧС). Пошесть, яка останніми роками хоч і епізодично, але ніби навала диких завойовників буквально викошує одвічних годувальниць українців. Протистояти їй дуже важко, адже ліків проти цієї зарази ще не вигадали. Тож єдиним ефективним методом боротьби з АЧС нині вважають знищення з наступним спаленням не тільки поголів’я хворих тварин, але й тих п’ятачків, які нагулюють вагу у господарствах карантинних зон. Звісно, збитки від епідемії АЧС рахують мільйонами...
2015 року в Україні було зафіксовано вже 47 випадків АЧС. Найбільше — у Чернігівській, Сумській та Луганській областях. Не оминуло лихо і Полтавщину. Причому настільки, що нині цей регіон усе частіше називають проблемним з огляду на поступове розповсюдження цієї зарази. І не лише тому, що за невеликий проміжок часу — три місяці АЧС перекинулася вже на другий після Пирятинського — Гребінківський район.
А все через те, що ветеринарна служба і місцева влада не готові ефективно протистояти поширенню захворювання, яке буквально косить поголів’я тварин. Улітку на Полтавщині через чуму довелося знищити 62 тисячі (!) свиней лише у Пирятинському районі. Нині через виявлення АЧС оголошено 40-денний карантин у селі Короваї Гребінківського району, де вже знищили у селянських подвір’ях усіх свиней.
Перший випадок виявлення АЧС у цьому році на Полтавщині було зафіксовано у селі Харківці Пирятинського району. Як стверджують місцеві ветеринари, тоді зараза потрапила на Полтавщину з Київщини. Зокрема, з Броварського району, де на свинокомплексі «Калита» на африканську чуму захворіли свині. З цього комбінату заражена свинина потрапила на м’ясопереробні комбінати п’ятьох областей, у тому числі на Полтавщину.
М’ясо свиней із «Калити» з’явилося на переробних підприємствах Миргородського, Глобинського та Пирятинського районів. У перших двох районах зараженого АЧС м’яса не виявили, а от на підприємство «Лукулл» у селі Харківці Пирятинського району вірус АЧС таки оселився. І далі, як кажуть, пішло-поїхало... На м’ясокомбінаті довелося знищити майже три сотні свинячих туш та чималу кількість субпродуктів. Також через побоювання подальшого розповсюдження вірусу під ніж потрапило все поголів’я свиней у господарствах тамтешніх селян.
Тоді ветеринари запевняли, що зробили все від них залежне, аби вірус АЧС на поширювався областю. Правда, до цих запевнень чимало стривожених чутками про жахи чуми полтавців поставилися досить скептично. З огляду на те, що свининою невідомого походження, як і раніше, продовжували торгувати на стихійних ринках. Тим більше що в місцевих ЗМІ з’явилась інформація про те, що достеменно невідомо, саме скільки продукції із зараженої свинини встигли поставити у торговельну мережу працівники «Лукулла».
Нині полтавці в постійній напрузі, бо щодня ризикують за свої кревні купити заражену вірусом АЧС м’ясну продукцію. Причому як на стихійних точках та узаконених ринках, так і в магазинах. Бо знають, що контроль там за якістю продукції залишає бажає кращого і безсовісний підприємець завжди знайде шпаринку, через яку таки підсуне покупцям заражену свинину.
Не можуть ефективно за нинішніх умов захистити споживачів і працівники ветеринарної служби. Перед навалом АЧС вони часто виявляються безпорадними через низку організаційних та матеріальних проблем.

 

Нечесному бізнесу — зелене світло, а споживачам — проблеми?
Уже після того як смертельний вірус АЧС удруге цього року проявив себе на Полтавщині, зокрема на території Гребінківського району, начальник Головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій на прес-конференції розповів журналістам подробиці того, як ветеринари намагаються протистояти заразі.
Почуте не додавало оптимізму, бо ветлікар ділився з журналістами проблемами, які нагромаджувалися у ветеринарів роками і, врешті-решт, майже паралізували цю державну службу. І так говориться тоді, коли перед реальною загрозою розповсюдження АЧС службу мали б підсилити як додатковими повноваженнями, спеціалістами, так і матеріально-технічними засобами.
«Коли АЧС виявили на території свинокомплексу у Пирятині, там було знищено і спалено 62 тисячі свиней. Це дуже велика сума збитків... Три з половиною місяці тому одна відома київська фірма вирішила робити собі сумнівний бізнес. У той час, коли на вулиці продавали живе поголів’я свиней по 35 грн за кілограм, свинокомплекс «Калита» продав свиней по 16 грн. Це — за даними міліції.
Понад тисячу голів було завезено до нас у Пирятинський район на підприємство «Лукулл» для забою. У нас не було документів і можливості перевірити цих свиней. Тільки дякуючи жителям села Харківці, котрі повідомили, що проходить забій свиней на підприємстві, невідомо скільки їх і звідки завезених, ветеринари змогли втрутитися в ситуацію, — розповів С. Аранчій. — Ми тиждень проривалися разом із міліцією на даний об’єкт. Але власники нас не пускали. І таке сьогодні визначено законом. Це тільки нині з’явилися відповідні зміни, прийняті Кабміном, а тоді ми нічого не могли зробити. Єдине, що зробили, так те, що заблокували разом із міліцією виїзд із території підприємства. Завдяки цьому там залишилося 279 туш забитих хворих на африканську чуму свиней...»
Цей випадок наочно продемонстрував, наскільки в Україні штучно ускладнено роботу ветеринарної служби, як, між іншим, й інших контролюючих органів, яким заборонили перевірку суб’єктів господарювання. Перш за все від цього у виграші залишилися несумлінні власники підприємств, де тепер безконтрольно виробляють продукцію сумнівної якості, бо перевірити її не можна. А постраждав від такої лібералізації український споживач, котрий щодня наражається на ризик придбати не лише не якісні, але й і небезпечні для здоров’я продукти.
У випадку з АЧС усе значно складніше. Тут можна говорити про нездатність ветеринарної служби ефективно вплинути на ситуацію і запобігти поширенню цього смертельного для тварин захворювання. Хоча українців запевняють у тому, що АЧС не несе загрози людям.
Але, погодьтеся, вживати м’ясо заражених тварин мало кому сподобається. Сьогодні, може, й безпечно, а як проявиться на здоров’ї споживачів вживання продуктів із зараженої свинини завтра, післязавтра або навіть через кілька років? Випадок, коли полтавських ветеринарів тиждень не допускали на м’ясокомбінат, де забивали заражених свиней, і навіть правоохоронні органи не могли вплинути на ситуацію, вкотре свідчить про те, наскільки в нас сильне лобі, яке пробиває для себе потрібні закони та законодавчі акти.
Навіть у розвинутих європейських країнах, де дуже висока культура споживання та виробництва, влада не послаблює контролю за якістю продуктів харчування та роботою підприємств. С. Аранчій навів журналістам приклад Данії, де державний ветеринарний лікар має дуже великі права і будь-коли, не погоджуючи ні з ким, може навідатися з перевіркою туди, де вважає за потрібне. І нікому з комерсантів навіть на думку не спаде чинити перешкоду його роботі, бо за це одразу наступає кримінальна відповідальність.
«Коли ми перевіряли по магазинах продукти зі свинини, нас не допустили в магазин мережі «Сільпо» до перевірки, свідомо проігнорувавши постанову Кабміну, — розповідав далі про нелегку епопею боротьби ветеринарів з АЧС С. Аранчій. — Ми передали відповідні матеріали у правоохоронні органи. Але, на жаль, вони сьогодні перебувають у стадії реформування...»
Перешкодити неконтрольованому переміщенню в період карантинів через захворювання свиней на африканську чуму могло б ветеринарне посвідчення. Але і його віднедавна скасували під приводом створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні, констатував С. Аранчій. Таким чином, на думку головного державного ветлікаря Полтавщини, у ветеринарів відібрали ще один важіль впливу на епізоотичну ситуацію.
«Нині ветеринарне свідоцтво скасовано. Можливо, і треба його було скасувати у такій формі, як воно існувало раніше, і зробити його безкоштовним документом, який мав би надавати нам право контролювати епізоотичну ситуацію, — резюмує ветлікар. — А тепер ми не можемо контролювати шлях переміщення тварин, яких закуповують для забою в населених пунктах...»

 

Реформа ветмедицини: поки товстий сохне, худий — здохне...
Не секрет, що в нашому суспільстві рівень безвідповідальності, безкарності і ігнорування законів досяг таких висот, що ситуація виходить з-під контролю. Приміром ті, хто сьогодні закуповує худобу на забій по селах, у тому числі і свиней, аж ніяк не зважають на те, що в регіоні лютує АЧС, визначені спеціальні карантинні зони, де не можна купувати свиней.
Але на перше місце у ділків виходять не питання безпеки та підпорядкування обмеженням, а прагнення надприбутків за будь-яку ціну.
Приміром, на в’їзді та виїзді із села Короваї Гребінківського району, де встановлено два блокпости через АЧС та 40-денний карантин у 20-кілометровій зоні, днями через один із них прорвався «Мерседес» iз причепом, в якому везли худобу. Ветеринари разом із працівниками Держслужби з надзвичайних ситуацій, які чергують на блокпості, спробували зупинити авто, але безрезультатно. Прикмети іномарки і її номери одразу повідомили міліції. Однак, як розповів С. Аранчій, правоохоронці взагалі не відреагували на цю інформацію.
«ДАІ сьогодні на стадії реформування, тобто фактичного розформування: у інспекторів забрали пістолети, жезли тощо і вони практично припинили контролювати стан порядку на дорогах, — констатує С. Аранчій. — Безладом у лавах ДАІ уже сповна користуються ті, хто закуповує худобу по селах і за будь-яку ціну намагається її вивезти навіть із карантинної зони...»
До речі, не в кращому стані перебувають і самі ветеринари, котрі позмінно чергують на блокпостах. Кілька днів вони чергували там практично просто неба. Потім десь розжилися агітаційною яткою однієї з політичних партій, вивернули її зсередини, щоб логотип політсили не привертав уваги і щоб їх не звинуватили у передвиборчій агітації, і там ховалися від дощу.
Трохи згодом, розповів С. Аранчій, місцевий сільський голова десь роздобув два давно списаних армійських кунги, які вже майже геть заіржавіли. Усередині встановили буржуйки, пару тапчанів, підвісили гасову лампу... От і весь «комфорт», який змогли дозволити собі ті, хто цілодобово чергує на блокпостах біля села, боронячи область від АЧС.
Тим часом в уряді, схоже, схаменулися і таки надали право ветеринарним службам проводити перевірки м’ясопереробних підприємств.
«Побачивши таку ситуацію, Кабінет Міністрів ухвалив рішення і дозволив перевіряти об’єкти, які займаються вирощенням, виробництвом, реалізацією, зберіганням продукції свинячого походження, — повідомив представникам ЗМІ С. Аранчій. — Тож ми сьогодні маємо право і перевіряємо свиноферми, яких на території Полтавської області 147...»
За словами головного державного ветеринарного лікаря Полтавщини, ветеринарна медицина зараз перебуває в стадії реформування, що теж певним чином позначається на її можливостях.
«Ми матимемо іншу структуру, у нас будуть трохи інші функції, інші напрямки роботи, і все буде зведено разом до семи служб під європейською назвою...»
Чи не запізно реформують одну з найважливіших служб країни, від злагодженої і фахової роботи якої залежить дуже багато? За великим рахунком — здоров’я нації. До того ж реформу, як у нас годиться, починають після того, коли багатолітнім хронічним недофінансуванням, кадровим голодом та перманентними скороченнями штатного розкладу тощо майже повністю паралізують роботу тих, кого планують реформувати.
І поки на зміну знекровленому відомству прийде реформований підрозділ, багато чого зміниться у країні. У випадку з реформуванням ветеринарної служби африканська чума не чекатиме, поки на її шляху стане реформована українська ветеринарна медицина європейського зразка. За недавніми повідомленнями, цю пошесть уже виявили і на території Одеської області.
...Днями із Кабміну на Полтавщину надійшли рекомендації відстріляти в регіоні всіх диких кабанів. Мовляв, вони теж почали хворіти на АЧС і неконтрольовано переносять заразу всією областю та за її межі. С. Аранчій виважено поставився до вироку диким кабанам і вважає, що відстрілювати всіх лісних свиней в області ще недоцільно. Зробити це можна поки в тих районах, де виявлено випадки захворювань домашніх свиней на африканську чуму.
«Ситуація з африканською чумою на Полтавщині контрольована, але непередбачувана. На території України ще будуть спостерігатися випадки АЧС, — не виключає С. Аранчій. — Де наступного разу — невідомо, тому що культура наших бізнесменів, культура населення, яке вирощує поголів’я свиней удома, набагато нижча, чим та, яку хотіли б бачити європейці і ми з вами. Але маємо те, що маємо...»
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».