Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Серпень 2015 11:59

Масштабне навчання – великий досвід

Rate this item
(1 Vote)

У Льво­ві від­бу­ла­ся кон­фе­рен­ція що­до спіль­но­го між­на­род­но­го на­вчан­ня Дер­жав­ної служ­би Ук­раї­ни з над­зви­чай­них си­ту­ацій (ДСНС) та НА­ТО із за­по­бі­ган­ня та лік­ві­да­ції на­слід­ків над­зви­чай­них си­ту­ацій UKRAINE-2015. В її рам­ках про­ве­ли за­сі­дан­ня го­лов­ної ро­бо­чої гру­пи, під­гру­пи USAR, під­груп з пи­тань ме­ди­ци­ни, з ра­ді­ацій­но­го, хі­міч­но­го та біо­ло­гіч­но­го за­хис­ту, під­гру­пи Ко­ор­ди­на­цій­но­го цен­тру з про­ве­ден­ня опе­ра­цій на міс­цях, з пи­тань ЗМІ та з пи­тань тех­ні­ки без­пе­ки.

Конференція та самі міжнародні навчання проводяться в рамках виконання Річної національної програми співробітництва Україна — НАТО на 2015 рік із метою подальшого поглиблення співробітництва між ДСНС України та Північноатлантичним альянсом у сфері цивільного захисту населення, відпрацювання порядку взаємодії під час запобігання та реагування на надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру.


До Львова прибули рятувальники ДСНС, фахівці Міністерства охорони здоров’я, представники місцевих органів влади Львівської області, представники країн — членів НАТО та партнерів. Учасники конференції обговорили основний сценарій, розклад навчань та часові показники, відпрацювали структуру управління навчанням та презентували інструкції щодо проведення навчання UKRAINE-2015.
Навчання будуть проходити 21–25 вересня 2015 року, адже цей захід внесено до одних із важливих заходів Україна — НАТО на 2015 рік. Тема навчання — реагування на надзвичайні ситуації, ліквідація надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. В навчаннях будуть задіяні представники 30 країн світу, в тому числі з Йорданії, Грузії, Польщі, Англії, Німеччини.
Загальна чисельність учасників навчань становитиме 600 осіб і 200 одиниць техніки. З української сторони братимуть участь 250 осіб і 100 одиниць техніки. Навчання планується провести на території Львівської області на Яворівському полігоні і в будівлях підприємства «Сірка», які зараз не використовуються. Там буде проведено цілу низку заходів із використання місцевості та будівель.
«Триває дуже напружена робота. З усіх питань ми знаходимо порозуміння. В нас є спільне прагнення добре провести навчання. Багато питань ще узгоджується. Склад команд країн світу різний як за особовим складом, так і за технікою, умовами прибуття на територію Львівщини, різні умови участі в навчаннях. Треба врахувати запити різних країн. В цілому я дуже задоволений спільною роботою і вдячний за підтримку керівнику євроатлантичного Координаційного центру з реагування на надзвичайні ситуації Гюнтеру Бредшнайдеру. Ми оглянули Яворівський полігон, де будуть проводитися навчання», — прокоментував директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Григорій МАРЧЕНКО.
Під час навчання передбачається відпрацювання різних варіантів пошуку людей, рятування із залученням різних сил, підрозділів, авіації, медицини, радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Буде відведений день — 24 вересня — для відпрацювання в стислому режимі часу спільних дій усіх рятувальників, залучених до навчання протягом усього періоду навчань. 55 хвилин підрозділи будуть виконувати завдання в реальному часі. Причому до цієї операції будуть залучені як підрозділи України, так і іноземні.
За словами керівника євроатлантичного Координаційного центру з реагування на надзвичайні ситуації Гюнтера БРЕДШНАЙДЕРА, вони обрали для навчань саме Україну, адже наша країна вже втретє проводить на своїй території навчання подібного характеру. «На конференцію прибули представники 16 країн світу. Деякі з них уже задекларували свою готовність приїхати з командами рятувальників. І ці групи будуть співпрацювати з українськими групами. Однак не всі говорять однією мовою. Вони навчалися різним стандартам. Більшість представників груп — цивільні. Проте деякі країни погодилися привезти військових. Нас чатують ризики при зведенні груп людей, які говорять різною мовою і мають різні стандарти. Навіть якщо вони розмовляють різними мовами і в них різний професійний досвід, вони повинні співпрацювати». В цих навчаннях будуть відпрацьовуватися ситуації, які можуть трапитися в реальності, зокрема катастрофи техногенного або природного характеру.
Українська сторона здобуває багато досвіду в навчанні, плануванні, організації роботи з місцевої владою та зі ЗМІ, з надання медичної допомоги, евакуації. Звичайно, кожна країна має досвід у своїх певних напрямках, тому свою майстерність будуть передавати у вересні у Львові.
До речі, у 2015 році 600 українських рятувальників, пожежників, піротехніків навчаються за програмою ЄС і НАТО в інших країнах. Вони вдосконалюють навички в парамедицині, наданні першої медичної допомоги. Саме це широко використовується в ЄС і це варто перейняти українським рятувальникам.
Також ці питання будуть відпрацьовуватися на навчаннях у Львові, зокрема надання допомоги людям, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій, пожеж, ДТП тощо, в тому числі братимуть участь піротехніки. Це масштабне навчання — великий досвід. Як показує практика, до ліквідації надзвичайних ситуацій органи управління гірше підготовлені, ніж рятувальники, бо останні виконують завдання щоденно, а органи управління — лише при масштабних надзвичайних ситуаціях. Тому українським рятувальникам особливо важливо відпрацювати систему управління, тим більше на міжнародному рівні.
Під час конференції учасники погодилися створити спеціальну групу з логістики, адже деякі країни будуть представлені тільки однією особою. Під час навчань також буде задіяна необхідна кількість перекладачів. Багато представників країн світу будуть приїжджати в Україну через Польщу, бо об’єкт проведення навчань перебуває на кордоні з Польщею. Будуть перетинати пункти перетину кордону: львівський аеропорт та Краковець чи Шегині.
У вересні рятувальники будуть відпрацьовувати ситуацію щодо ліквідації катастрофи на сірчаній шахті. Навчання розпочнуться о 5 годині ранку. Набагато важливіше знати час надходження запиту про допомогу, адже це — точка відліку початку розгортання процесу ліквідації аварії. Рятувальники починають діяти лише після отримання виклику про катастрофу. Потім певний час піде на прийняття рішення про міжнародний запит про допомогу. Він надійде в Координаційний центр, і протягом двох годин ця заявка буде розіслана.
За сценарієм наслідки катастрофи — сильні локалізовані сейсмічні хвилі, які знищили житлові будинки та елементи інфраструктури, населені райони відрізані від обслуговування, серйозно пошкоджені електропередачі, лінії зв’язку, газопровід, залізничне сполучення і дороги. Відбулася аварія на автодорозі Київ — Чоп із десятками жертв і тут уже не вистачає українських сил і засобів, тому Україна просить про міжнародну допомогу.
У ході рятувальних дій виявляють джерело радіації в одному з транспортних засобів на дорозі. Відбудеться констатація того, що національних українських сил і засобів не вистачає, переповнені місця в лікарнях, які працюють на межі своїх можливостей. Із цієї причини під час навчань буде розгорнутий мобільний госпіталь, де використовуватиметься телемедицина, дистанційна медицина, система, яка забезпечить зв’язок об’єктів телемедицини з різних країн по каналах зв’язку, буде доступ до лікарів різних країн світу.
Ситуація далі ускладнюється після викиду серйозної кількості хлору на хімічному заводі поблизу Яворова. Це — техногенна катастрофа на хімічному заводі. Можливо, замість хлору будуть використовуватися токсичні промислові хімікати, щоб можна було б відпрацювати більше рятувальних операцій.
На конференції була присутня делегація рятувальників із Грузії. Вони розповіли про власний досвід у подібних навчаннях, які відбувалися на території Грузії в 2012 році. Навчання проходили 22–28 вересня 2012 року в Тбілісі на базі її Міністерства внутрішніх справ. Понад 1000 осіб із 35 країн світу брали участь у навчаннях, включаючи 14 країн із командами рятувальників, 13 країн як підрозділи підтримки, 8 країн — спостерігачі.
Відповідно до домовленості, досягнутої під час конференції з планування, що відбулася в штаб-квартирі НАТО в січні 2012 року, та основної конференції з планування, що відбулася в Тбілісі, був розгорнутий базовий табір. На ньому була вертолітна площадка, аеродром, спортивний майданчик, різні будинки, зокрема для підтримки нормальної життєдіяльності: лазня, пральня, спортзал, паркування.
Грузинські рятувальники розповіли про логістику, яка застосовувалася під час навчань у Грузії. Центр з прибуття-відправки був організований групами ООН із прибуття і групою ООН з координації. Була налагоджена процедура швидкого паспортного контролю з процедури розмитнення техніки. Процес приймання та вивантаження пройшов задовільно. На кордоні процес приймання і відправлення був підтриманий Міністерством закордонних справ, Прикордонною службою, Міністерством економіки, Міністерством сільського господарства. Розмитненням займалося Міністерство економіки, а Міністерство сільського господарства відповідало за ветеринарну перевірку. Що стосується транспортування від кордону і до базового табору навчань, то цю процедуру здійснювало Агентство з надзвичайних ситуацій, а супровід здійснювала поліція Грузії.
Цілі та завдання навчань. У Грузії відпрацьовувалася процедура Координаційного центру НАТО, а також проводилася операція з ліквідації наслідків при хімічній, біологічній, радіологічній ситуаціях. Сценарій навчань був такий — центральний регіон недалеко від міста Руставе був уражений землетрусом 6 і 8 балів за шкалою Ріхтера. Це була головна подія, потім відбулася надзвичайна ситуація на хімічному комбінаті, залізниці, газопроводі, на озері.
Під час навчань усі необхідні частоти були виділені для різних учасників і для вирішення різних питань. Був створений вузол зв’язку. Усе необхідне устаткування щодо зв’язку виділила Австрія. Були задіяні перекладачі — студенти Тбіліського державного університету. Вони працювали в різних підрозділах. Телевізійні канали транслювали ці навчання.
Під час грузинських навчань досить плідна була співпраця між міністерствами та відомствами. Міністерство охорони здоров’я Грузії виділило 35 машин швидкої допомоги, 100 медпрацівників, різноманітне медичне устаткування. В навчанні взяли участь 22 міністерства, а також агентства. Міністерство оборони надало вертольоти для рятування.
Грузинська делегація порадила українським організаторам навчань приділити особливу увагу процесу приймання та відправлення особового складу делегацій та обладнання. Під час ліквідацій наслідків природних катастроф найголовніше — відмінно організувати приймання і відправлення, координацію між місцевим органом і Координаційним центром міжнародного сприяння. І потрібно стежити за тим, щоб реальних ДТП не відбулося, адже всі транспортні засоби прибувають у базовий табір навчань. Потім дуже важливо підготувати статистів. Під час навчань у Грузії роль статистів виконували місцеві військові. І наостанок грузинські рятувальники порадили українцям провести додаткові робочі зустрічі, щоб обговорити всі ділянки території, які будуть задіяні під час навчань.
Інна БОРИСОВА, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».