Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПРЕМІЯ МИРУ ПРОВОКУЄ КОНФЛІКТ
Щорічне надання Нобелівської премії миру набуває дедалі скандальнішого розголосу. Минулого року лауреат цієї премії президент США Барак Обама сам здивувався з такого «авансового» рішення. До останнього моменту китайці сподівалися, що у двадцяту річницю об'єднання Німеччини Нобелівську премію миру за внесок у завершення «холодної війни» отримає тодішній канцлер ФРН Гельмут Коль.

Проте, днями стало відомо, що цьогорічна Нобелівська премія миру присуджена китайському дисиденту Лю Сяобао «за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї». Наразі він відбуває 11-річний термін ув'язнення за діяльність, спрямовану «на повалення існуючого у Китаї політичного ладу». Лю Сяобао — відомий китайський вчений, який свою правозахисну діяльність розпочав ще в студентські роки. Зокрема, Лю був одним із активістів студентського руху навесні 1989 року на площі Тяньаньмень. Після його придушення Лю Сяобао відбув покарання у таборах. Але він «не перевиховався». Навесні 2008 року Лю підписав «Хартію-2008», в якій закликав до демократизації політичного життя Китаю, створення багатопартійної системи, виступив на захист свободи слова та захист прав людини. У підсумку Лю Сяобао був засуджений.
За цих обставин рішення Нобелівського комітету викликало знервовану реакцію у Пекіні. Давати пояснення запросили норвезького посла. Після цього на підтримку лауреата виступили Німеччина, США, Європейський Союз. Тобто основні торговельні партнери Китаю. Водночас президент США Барак Обама закликав Пекін звільнити лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобао з в'язниці, адже його доля наразі виглядає навіть трагічнішою, ніж становище іншого лауреата цієї премії — лідера бірманської опозиції Аун Сан Су Чжі. Вона вже 20 років перебуває під домашнім ув'язненням.
Причому в Пекіні пам'ятають, що серед кандидатів на отримання Нобелівської премії розглядалися й активісти уйгурського руху за відділення від Китаю Сінцзян-Уйгурського автономного округу. Тому ситуація могла мати вигляд ще скандальніший. Втім, напередодні рішення Нобелівського комітету прем'єр державної ради Китаю Вень Цзябао закликав Європейський Союз не дестабілізувати становище в Піднебесній і не провокувати нову, ще більш небезпечну хвилю світової економічної кризи.
Загалом офіційні китайські власті представляють справу Лю Сяобао як чергову змову проти Китаю, метою якої є послаблення китайських експортерів на Світовому ринку. Адже наразі Світова організація торгівлі розглядає взаємні звинувачення Китаю, Євросоюзу та США щодо протекціонізму в торгівлі. У свою чергу, Китай відкидає політичний тиск США та Євросоюзу, які вимагають здорожчання курсу китайської валюти юань до долара та євро. Внаслідок цього дорожчим стане китайський експорт, що негативно позначиться на виробництві та загострить соціальні та політичні проблеми в самому Китаї. Тому Лю Сяобао не зможе приїхати в грудні поточного року в Осло, щоб особисто отримати цьогорічну Нобелівську премію миру.
Це матиме негативні наслідки для китайської зовнішньої політики. Ще більше ускладняться відносини Китаю зі США та Євросоюзом. Проте до справжнього розриву навряд чи справа дійде, адже надто серйозно у спільному бізнесі інтегровані інтереси всіх конфліктуючих сторін. Тому певного потепління можна очікувати вже наприкінці листопада, коли в Сеулі відбудеться черговий саміт «великої двадцятки». Водночас справа Лю Сяобао на наступні роки залишиться темою переговорів Китаю із Заходом.
Наразі Євросоюз нагородженням Лю Сяобао домігся нейтралізації скандалу навколо «циганської справи», а Барак Обама намагається напередодні важливих виборів до Конгресу показати американцям як він відстоює права людини в Китаї. На цих аспектах наголошують китайські засоби масової інформації, коментуючи справу нинішнього нобелівського лауреата. Вона має шанси на найближчі десять років стати наріжним каменем спотикання на й без того тернистому шляху відносин Китаю та Заходу.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАКИСТАНСЬКА ВІЙНА— ЗАГРОЗА ЗАГАЛЬНОМУ МИРОВІ
  • БЛИЗЬКОСХІДНИЙ ГЛУХИЙ КУТ
  • РОСІЯ У ПОШУКАХ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».