Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ПЕРЕПЕЛИНА ФЕРМА: ХОБІ — У ПРИБУТОК
Останнім часом страусівництво в Україні набуває популярності. Виникають ферми, які спеціалізуються на розведенні цих пернатих африканських аборигенів. На західних теренах також де-не-де взялись їх вирощувати. Проте галичани, буковинці й закарпатці заінтересувалися перепелами. Чим же цікаві ці маленькі пташки?

Корисне — з приємним
Практично у кожному районі західного регіону є мініферми з вирощування перепілок. Чимало цих птахів утримують у власних господарствах.
Особливо побільшало охочих розводити перепілок на Львівщині. Приміром, фермерство для родини Богачуків — сімейний бізнес. Тут батькові допомагають сини. Заснували це мініпідприємство зо три роки тому. Перепелина ферма, в якій розмістилися п’ять тисяч несучок,— це невелика будівля розміром 34 на 8 метрів. Маленькі «гнізда», складені в п’ять рядів, не займають багато місця. В середньому за місяць там можна отримати до 100 тис. перепелиних яєць. Та, як переконує голова фермерського господарства «Під містом» Михайло Богачук, це — ризикований бізнес.
Із ним погоджується молода родина Жанни та Петра Горошків з Буська, теж на Львівщині. Подружжя захопилось вирощуванням перепілок. Від цього мають додаткову копійчину до сімейного бюджету. У сокальській приватній агрофірмі «Птахівник» перепелів розводять кілька років, маючи від цього хоч і невеликі, але стабільні прибутки. На Івано-Франківщині вирощування перепелів успішно практикують у Богородчанському, Тисменицькому, деяких інших районах. Зацікавились цими пернатими і по інший бік Карпат. У фермерському господарстві «Перепел» сім’я Яцків розведенням птахів почала займатися п’ять років тому. Як розповіла Ганна Яцків, спочатку купили перепелів для чоловіка Василя Васильовича, щоб позбутись недуг. Відтак побачили, що це йому пішло на користь. Нині перепелине господарство чималеньке — кількасот пернатих. Утримувати їх непросто: цілий рік потребують тепла — не менш як 18 градусів, не люблять галасу. Василь Яцків стверджує: «Щоб їх ніхто не потурбував, щоб собака не загавкав, аби чужий голос не почули в перепелятнику, інакше вони вмить догори ногами, підвищується температура й — інфаркт».

Дикі прародичі курей
Так, дикі родичі наших курей — перепели. Пізньої весни, коли настає час прополювати бур’яни, із заростей трави розноситься пісня — «подь-полоть! Подь-полоть!» Перепілка, строката витончена пташка розміром із місячного домашнього курчати, поширена у південних районах. Зимувати більшість птахів відлітає до Середземномор’я, і лише деякі особини залишаються на узбережжі Кавказу. Глибокий сніг і морози, небезпечні для сірої куріпки та інших куриних, що не зроблять сезонних перельотів, перепілці не страшні. Гнізда перепілка влаштовує на землі, серед густої трави. Часто вона розселяється на полях озимих, але інколи, приміром, під час дощового літа, їх можна зустріти на посівах соняшника.
Навесні до місць гніздувань перепілки прилітають пізно, коли зернові піднімуться на 15–20 см. На полях птахи влаштовують гнізда й виводять пташенят, тут вони мандрують з виводками. Під час перельотів на південь знову притримуються полів. У цей час на годівлю і відпочинок перепілки спиняються на посівах люцерни, де травостій підріс після покосу. На жаль, диких перепелів з кожним роком меншає. Добре, що їх можна вирощувати у неволі й ласувати ніжним м’ясцем.
М’ясо перепілки — вишуканий делікатес для гурманів. Кожен мисливець мріє вполювати цих птахів і засмажити на вертелі. Але мовиться не про м’ясо, а про цінний продукт — яйця.

Від усіх недуг
Тепер у крамницях часто можна побачити перепелині яйця, яким приписують цілющі властивості. За ціною вони доступні майже всім.
За несприятливих екологічних і соціальних умов перепелині яйця особливо цінний унікальний біологічний продукт. Використовується в лікувально-профілактичному і дієтичному харчуванні. Розведення перепелів і використання їхнього м’яса та яєць широко практикується в багатьох країнах: Японії, Німеччині, Великій Британії, США, Франції та інших. Перепілки стійкі до інфекційних захворювань, в їхньому організмі не розвиваються сальмонели. Від курячих яєць у дітей інколи буває алергія, від перепелиних — ніколи. Літні люди при вживанні перепелиних яєць почуваються значно бадьоріше. В Японії, скажімо, яйця перепілок — у обов’язковому харчуванні школярів: вони краще вчаться, легше переносять стреси. Після трагедії у Хіросімі й Нагасакі інтерес до цих пернатих зріс. Щороку там виводять до 6 млн перепілок. Для зручності диво-яйця є постійно у продажу в газетних кіосках. Цей продукт містить концентрований біологічний набір конче необхідних людині речовин.
Вітебські медики з’ясували, що перепелині яйця допомагають поліпшити стан здоров’я в опромінених людей. Білоруські діти, котрі потерпіли внаслідок катастрофи на ЧАЕС, невдовзі після їхнього вживання почувались краще — припинились носові кровотечі, біль серця, шлунку, зникло запаморочення, збільшилась вага, вміст гемоглобіну в крові. Це підтверджують й українські вчені. На підставі досліджень Інституту експериментальної радіології АМН України, вживання перепелиних яєць сприяє виведенню радіонуклідів із організму хворих, які зазнали радіаційного ураження.
Перепелині яйця не містять холестерину, сприяють посиленню пам’яті, прискоренню розвитку інтелекту, нормалізують кількість еритроцитів у крові, поліпшують апетит у дітей і підлітків. До того ж, у цьому яйці тверда підшкаралупна оболонка і воно кілька місяців може зберігатися навіть за кімнатної температури.
Яйця перепелів використовують у харчуванні під час лікування: бронхітів, бронхіальної астми, пневмонії, туберкульозу, хвороб шлунка й кишківника, серця і судин, нервової системи, алергічних недуг, захворювань щитоподібної залози, інтоксикації. Їх беруть на орбіту космонавти. Білком можна змазувати опіки, порізи. Для чоловіків вживати перепелині яйця краще, ніж віагру.
Медики радять споживати яйця перепілок як хворим, так і здоровим. Тоді ви завжди будете молодими й дужими.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • БАГАТОСТРАЖДАЛЬНА «СЕМИДЕСЯТКА»: ШЛЮБ ЧИ РОЗЛУЧЕННЯ?
  • ЦІНИ НА НАФТУ ЗНИЗИЛИСЯ
  • «ГАЗПРОМ» ВИБИВАЄ БОРГИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».