Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ПОЛЬОТИ Й ГАЛЬМА НЕБЕСНІ

У 2004–2005 роках — після довгих дискусій — були нарешті створені Повітряні сили України. Новий вид Збройних сил утворився шляхом об’єднання Військово-Повітряних сил і Військ протиповітряної оборони. Цим наша армія перейшла до тривидової структури, характерної для армій країн НАТО. Зважаючи на роль авіації в обороноздатності країни, особливо після того як була ліквідована 43-а ракетна армія, Президент України — Верховний головнокомандувач, парламент, уряд приділяють цьому наймолодшому виду військ чимало уваги. Із загального обсягу витрат на підготовку Об’єднаних сил швидкого реагування, складовою яких є ПС, уряд спрямував 80 відсотків коштів, і це суттєво вплинуло на інтенсивність бойової підготовки.

5 СЕРПНЯ — ДЕНЬ ПОВІТРЯНИХ СИЛ
— Хоч і повільно, але держава повертається до нас обличчям,— каже підполковник Ігор Росоха.— Минулого року наш полк, нарешті, почав літати, про що раніше доводилося лише мріяти. Під час тренувань відпрацьовувалися дії в ситуаціях, що можуть реально виникнути: припинення порушень повітряного простору України, надання допомоги іноземним судам за форс-мажорних обставин тощо.
— З метою оперативної і бойової підготовки Повітряних сил авіаційні частини торік виконали понад шість тисяч завдань, зокрема, понад 1 500 повітряних боїв і перехоплень, 630 стрільб по наземних цілях, 530 бомбометань, більш як 20 пусків керованих авіаційних ракет, 450 завдань з повітряної розвідки,— розповідає командувач Повітряних сил генерал-полковник Анатолій Торопчин.— Проведено також п’ять льотно-тактичних навчань ескадрилій, підготовлено до бойових дій за призначенням 14 пар і п’ять ланок льотного складу тактичної авіації, а також понад 50 льотчиків — для виконання завдань у надскладних метеорологічних умовах. Порівняно з 2005 роком вдвічі збільшено число льотних екіпажів, які посилено готуються до охорони повітряних кордонів держави, протяжність яких становить понад сім тисяч кілометрів, протидії терористичним актам у повітрі.
Безпека держави залежить не лише від професіоналізму пілотів, а й від наземних частин, що належать до Повітряних сил. Тому частини й підрозділи ракетних і радіотехнічних військ провели понад 50 маневрів зі зміною позицій, а кількість супроводжень кожним оператором реальних та імітованих цілей сягає 70 і 140 відповідно.
Серйозним іспитом для Повітряних сил стало командно-штабне навчання «Чисте небо-2006», на якому був присутній Президент України Віктор Ющенко. За кількістю військовослужбовців, техніки, інших засобів воно не має аналогів у новітній історії України. Навчання проходило на шістьох військових полігонах, розміщених по всій території держави, а також і на російському, де виконувалися бойові стрільби із зенітних ракетних комплексів великої і середньої дальності С-200 та С-300. До їхнього проведення були залучені понад чотири тисячі військовослужбовців, більш як 80 літаків і вертольотів, десятки кораблів Військово-Морських сил. Під час навчань відпрацьовувалися перебазування на оперативні аеродроми літаків винищувальної та бомбардувальної авіації, питання взаємодії розвідувально-штурмової авіації з кораблями та підрозділами берегової оборони ВМС в акваторії Чорного моря, десантування парашутно-десантних підрозділів Сухопутних військ зі штатними озброєнням і технікою, здійснювалися парашутні стрибки аеромобільних підрозділів з вертольотів уночі. Усе це відбувалося вперше в історії Збройних сил України. Як, до речі, вперше за роки їхнього існування екіпажі літаків у нічних умовах виконали пуски ракет класу «повітря — повітря», а кілька зенітно-ракетних дивізіонів і радіотехнічних підрозділів здійснили маневр до непідготовлених позиційних районів. Навчання засвідчили: реорганізація Військово-Повітряних сил і Військ протиповітряної оборони в Повітряні сили підвищила спроможність держави захищати свої повітряні рубежі.
І в цьому році ПС нарощують свою бойову міць. Так, за словами начальника Генерального штабу ЗС України генерал-полковника Сергія Кириченка, загальний наліт у Повітряних силах становить 2 202 години, або понад 25 відсотків від запланованого на 2007 рік. Для порівняння: за аналогічний період 2006-го він становив 1 506 годин. У цьому році понад 30 авіаторів підвищили свою класність. Словом, Повітряні сили дедалі впевненіше стають на крила. Не обходиться, щоправда, без проблем. Зокрема, торік так і не були виконані деякі заходи з підготовки, озброєння та матеріально-технічного забезпечення. Причина — брак коштів. Та охоронці нашого неба сподіваються: щороку проблем, які негативно позначаються на боєготовності частин і підрозділів ПС, меншатиме. Для цього вже дещо робиться, наприклад, створено базу для модернізації літаків МіГ-29, Су-24, Су-25.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПО ЛІЖКУ ПРОСТЯГАЙ НІЖКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».