Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЛІВІЯ ПОВЕРТАЄТЬСЯ У СВІТОВУ ПОЛІТИКУ
Подія 11 вересня 2001 року радикально змінила світогляд лівійського лідера Муамара Каддафі. Він прийшов до влади першого вересня 1969 року внаслідок військового перевороту. Незабаром Каддафі взяв курс на побудову соціалізму з ісламською специфікою. Засади своєї ідеології він виклав у «Зеленій книзі». Відтоді Лівія для США, наприклад, для адміністрації Рональда Рейгана, перетворилася на ворога номер один. Вашингтон звинуватив Лівію у фінансуванні міжнародного тероризму. Зокрема, після вибуху на дискотеці в Західному Берліні, де загинуло кілька американських військових, у 1981 році військово-повітряні сили США бомбували Тріполі. Напруження в стосунках Лівії із Заходом загострювалося. У 1988 році під час американських військових навчань у Перській затоці був збитий лівійський пасажирський літак, який здійснював рейс Тегеран — Тріполі. Незабаром американський пасажирський літак вибухнув над шотландським містечком Локкербі. У відповідь проти Лівії запровадили жорсткі економічні санкції. Муамар Каддафі був вимушений погодитися на суд над агентами лівійських спецслужб, коли була доведена їхня причетність до організації теракту над Локкербі. До речі, одним з ув’язнених виявився далекий родич глави держави.

Ситуація лишалася незмінною до весни 2003 року. Тоді ліквідація влади Саддама Хусейна так вразила Муамара Каддафі, що він вирішив заради виживання свого режиму піти на стратегічні поступки Заходу. Лівія відмовилася від своїх програм розробки зброї масового ураження, зокрема ядерної. Каддафі особисто поклявся, що він ніколи не фінансуватиме терористів. Тоді до Лівії повернулися американські та європейські нафтогазові корпорації. Причому потепління в стосунках відбувалося на тлі скандалу з болгарськими медиками. Ще 2000 року їм інкримінували навмисне зараження вірусом імунодефіциту понад двохсот лівійських дітей в місті Бенгазі. Обвинувачені наголошували, що трагедія сталася внаслідок антисанітарії в лікарні. Проте родичі хворих дітей домоглися від місцевого правосуддя смертної кари для іноземних медиків. Нагадаємо, що події розгорталися під час підготовки Болгарії до вступу в Євросоюз. На цьому етапі ЄС долучився до переговорів про звільнення болгар. Дипломатичні торги тривали довго. З лівійського боку їх вів старший син Муамара Каддафі. Він живе в Італії, нині є фактичним представником мільярдних фінансових інтересів своєї родини на європейських фондових ринках. Припускають, що саме тридцятивосьмирічний Саад Каддафі успадкує владу свого батька, який вже кілька років потерпає через хворобу серця.
Минулого тижня переговори нарешті завершилися. За звільнення болгарських медиків влада Лівії домоглася підписання спеціальної угоди про співпрацю з Європейським Союзом. Зазначеним документом передбачено розширення торговельних зв’язків, участь ЄС у реконструкції туристичних об’єктів на території Лівії та можливість надання лівійським студентам грантів на навчання в університетах західноєвропейських країн. Крім того, створено спеціальний «Фонд Бенгазі», кошти якого призначені на компенсацію родинам хворих дітей та на розвиток лівійської медицини.
Відразу по тому Лівію відвідав президент Франції Ніколя Саркозі. Він заявив, що арабські країни мають право на власну ядерну енергетику. Париж та Тріполі підписали угоду про будівництво атомної установки для опріснення морської середземноморської води. Та вже наступного дня цей крок Франції гостро критикувала Німеччина, яка побачила в ньому небезпеку поширення ядерних технологій у нестабільному ісламському світі. Не все так гладко виявилося й у болгарсько-лівійських відносинах. Хоча Болгарія «списала» майже 60 мільйонів лівійського боргу ще за радянських часів, влада Лівії вручила представникові болгарської дипломатичної місії в Тріполі ноту протесту у зв’язку з помилуванням шістьох медиків, засуджених лівійським судом до довічного ув’язнення. Можливо, це свідчить про те, що Захід ще не виконав усіх своїх таємних зобов’язань відповідно до угоди про повернення болгар. Одним з таких зобов’язань може бути амністія лівійського громадянина, причетного до справи Локкербі.
На тлі цих пристрастей майже непоміченою залишилася справді історична подія. До Тріполі вперше після 1969 року повернувся посол Сполучених Штатів. Тим самим Вашингтон підтвердив стратегічне значення Лівії для сучасного світового енергетичного ринку. Крім того, надано аванс і лідерові країни, адже він не житиме вічно, тож американці хотіли б бачити його наступником «прозахідного» Саада Каддафі, а не лівійських ісламістів. Успіх спеціальної операції «Спадкоємець» залежить від подальшої нормалізації відносин Лівії із Заходом.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЦЯ ПРИВАБЛИВА АЛЯСКА...
  • ПО ПОХИЛІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».