Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ТРЕМБІТИ СКЛИКАЮТЬ ОБДАРОВАНИХ

Де смереки підпирають небо, а до зір рукою подати, на межі Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, на Коваликове поле, що у селі Рекіти Міжгірського району на Закарпатті, трембіти скликали на ІV фестиваль юних поетів і прозаїків, митців малюнка і фото «Рекітське сузір’я».

П’ять років тому уродженець згаданого села, нині заслужений журналіст України, письменник Василь Тарчинець заснував на громадських засадах Малу академію літератури і журналістики (МАЛіЖ). У її лавах — понад двісті молодих обдарувань. Відділення відкрито у Києві та Київській області, в АР Крим, функціонують осередки у США, Польщі. Члени МАЛіЖ мають змогу друкувати свої твори на сторінках газети «Сузір’я». У Рекітах створено перший в Україні Дитячий музей літератури і журналістики. Торік юні маліжани видали 12 колективних і авторських книг, свої твори друкували на шпальтах українських і зарубіжних видань.
Їх радо приймав Міжгірський туристично-оздоровчий комплекс «Карпати», який очолює Володимир Петрищев. Він подбав про сприятливі умови для творчих обдарувань.
Надвечір гості й місцеві жителі зібралися у концертній залі санаторію «Верховина». Запальний танок, щира українська пісня об’єднали та здружили їх. Наймолодші читали зі сцени вірші й прозу. Коли сховалось сонечко, хлопці й дівчата на луках біля річки Ріка розпалили багаття, танцювали навколо нього.
Цього вечора мені пощастило познайомитися з Тетянкою Полубко. Про цю дівчинку з Чернівців не раз чула, читала її твори у всеукраїнських виданнях.
Юна поетеса і художниця — лауреат всеукраїнського конкурсу «Нові імена», авторка збірок «Любов рятує» та «З вікна мого серця».
На дорозі з Міжгір’я до Рекіт, на Коваликове поле, трапився гість — американський та український поет Володимир-Вальтер Ковалик. Народився в Чикаго, виріс у чужомовному середовищі, але в генах жило українство, і він, зненацька захоплений війною, залишився воювати у складі УПА, змушений був «ознайомитися» з Сибіром. І ось пан Володимир тепер тут, серед юних. Перед цим, за рішенням виконавчого комітету Лісковецької сільради, йому присвоєно титул почесного жителя села Рекіти і в одному з урочищ Тисовець виділено земельну ділянку — 50 соток. Відтепер це поле називають Коваликовим, а сам Володимир Ковалик є почесним президентом МАЛіЖ.
Один за одним на сцену виходять юні. Звучить поезія і проза талантів із Рекіт, Львова, Києва, Черкас, Криму, Ужгорода, Вінниці, Полтави, Мукачевого, Сполучених Штатів Америки... У перервах вони мають можливість поспілкуватися з письменниками Закарпаття, Києва. Вислуховують побажання й зауваження, обмінюються автографами.
Дитячий світ не має кордонів. Чотири роки тому відкрито відділення МАЛіЖ у комплексі українських шкіл імені Маркіяна Шашкевича (Польща, місто Перемишль). Під відкритим небом милуюся творчістю місцевих вишивальниць, лозоплетінням, роботами з дерева.
Я зберігатиму перші збірочки юних поетів і прозаїків, котрі подарували мені бібліотечку. За змоги представлятиму їхні твори на суд читачів. Ніколи не забуду зустріч і знайомство з письменником Володимиром Коваликом, людиною самобутньою, щирою, який подарував свою книгу з автографом «Калиновий монолог».
Ольга Царицанська, письменниця з Чикаго, лишила на згадку книгу «Дві батьківщини» — розповідь про страдницький шлях американського українця.
Діти на прощання після фестивалю обмінювалися адресами й телефонами з надією невдовзі зустрітися знову.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ
також у паперовій версії читайте:
  • «БОЖЕСТВЕННОЮ ГРОЮ» ЗАКІНЧИЛА СЕЗОН НАЦІОНАЛЬНА ФІЛАРМОНІЯ
  • «ЮРМАЛА»: ГАЛА-КОНЦЕРТ ЧИ БЕНЕФІС?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».