Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
«ПЕРЕЛАМАНІ», або ЗІПСОВАНІ КАНІКУЛИ

За три десятиріччя роботи у відділенні його завідувач Віктор Пшець добре вивчив сезонні коливання дитячого травматизму. Кількість травм різко підвищується влітку, особливо в перші тижні шкільних канікул, коли діти перестають ходити на уроки і в них немає інших розваг, ніж бешкетувати. Потім вони роз’їжджаються по оздоровчих таборах, їдуть до бабусь — і травм меншає. Другий пік травматизму припадає на початок вересня, коли діти пристосовуються до школи після канікул. Протягом року до травмпункту обласної дитячої лікарні звертається до 9,5 тисячі травмованих дітлахів, а на стаціонарному лікуванні перебуває до 1,7 тисячі. Найчастіше вони травмують верхні кінцівки, найважчими лікарі вважають травми ліктьових суглобів.
Нині у відділенні — ремонт, тому тут перебуває не 60 недужих дітей, а вдвічі менше. Де ж вони отримали травми? Кілька хлопців грали у футбол і невдало наступили на м’яч, один катався на скейтборді, інший — на велосипеді, дехто пережив ДТП... Та переважна кількість травмованих потрапила на лікарняне ліжко після лазіння по деревах.
Ось яку історію ми почули від 8-річної Ліди Титаренко з Михайлівського району. Батьки їй забороняють лазити на дерево, тому вона дочекалася, коли їх не буде вдома. Залізла на черешню. Одна гілка здалась їй ненадійною, але дівча захотіло дізнатись, чи витримає вона її. Тепер канікули дитина «відбуває» на ліжку. Добре, що хоч права рука не ушкоджена, і вона може малювати. Лікарі-травматологи добре знають, коли в садах поспіла черешня, коли абрикоси, а коли — горіхи, бо в цей час кількість маленьких пацієнтів зростає.
Дитячий травматизм — поняття не медичне, а соціальне, вважає Віктор Пшець. Адже травми трапляються, коли дітлахи нічим не зайняті, ніхто за ними не доглядає. Нещодавно до відділення привезли маленьку дівчинку. Вона разом з іншими дітьми постраждала через наїзд машини на автобусну зупинку, що була місцем їхніх вечірніх посиденьок. Однак постає запитання: що робила восьмирічна дитина о пів на дванадцяту ночі в оточенні підлітків, які розважалися і пили пиво? Невже її батьки не знали, що в такий пізній час доньки немає вдома?
Прислухайтесь до порад дитячого травматолога Віктора Пшеця. По-перше, дітям слід розповідати, що існують травмонебезпечні зони. Це — дороги, будмайданчики, недобудовані або напівзруйновані будівлі. По-друге, якщо все-таки дитина травмована, її слід терміново привезти до лікарні, бажано протягом доби, тоді лікування пройде швидше й ефективніше.

Ніна ЛОМОНОС, Запорізька область

також у паперовій версії читайте:
  • А ПІСЛЯ УРОКІВ — ВАНДАЛИ...
  • ЩО ПОДАРУВАТИ МАЛОМУ?
  • ХТО БАЧИТЬ ЇХНІ СЛЬОЗИ?
  • «ФАБРИКА МРІЙ» І ДЕФІЦИТ ЕМОЦІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».