Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СУПЕРКУБОК ДЛЯ ДУБЛЯ
Матч за Суперкубок України з футболу отримав скандальну репутацію задовго до його проведення. Після того, як керівництво Професійної футбольної ліги ухвалило рішення про дискваліфікацію Юссуфа та Клебера, динамівці вирішили зіграти в Одесі дублюючим складом, а основний цими днями планомірно готувався у Австрії до старту сезону і Ліги чемпіонів.

Ні для кого не секрет, що в разі провалу в Лізі Анатолій Дем’яненко втратить свою посаду. Перемоги в чемпіонаті України — це, звісно, досягнення, але вболівальники пам’ятають часи, коли команда громила європейських грандів. Керівництво команди перед тренерським штабом поставило завдання повернути славні традиції.
Донецькому «Шахтарю» психологічно було нелегко. Другий склад «Динамо» складається далеко не з хлопчиків для побиття і поразка «помаранчевих» не сприяла б поліпшенню їхньої репутації з-поміж уболівальників. Тим більше, що гірники змушені були обійтися без кількох своїх ключових виконавців. Так, Матузалем утік із команди, Елано продовжує виступати за збірну Бразилії на Кубку Америки, а Срна отримав травму в товариському матчі. До того ж, Мірча Луческу вирішив не шукати легких шляхів до перемоги і залишив у запасі Жадсона й Маріку.
Склад «Шахтаря» можна було б назвати експериментальним, адже до нього долучилися два новачки — Єзерський і Гладкий. Останній відкрив рахунок у цій зустрічі. На тринадцятій хвилині Фернандіньйо втік від Гавранчича, пробивши, а Олександр Рибка відбив м’яч, першим на добивання встиг Гладкий. У першій половині тайму перевага «Шахтаря» була відчутною. На сьомій хвилині після передачі Раца небезпечно пробивав Брандао, але м’яч пролетів трохи вище від воріт. Невдовзі зі штрафного небезпечного удару завдав Полянський, та у ворота не влучив. Однак усе змінилося в середині першого тайму. Молоді київські футболісти додали у швидкості й забили два м’ячі у ворота донеччан. Причому двічі відзначився опорний півзахисник Тарас Михалик. Спочатку Маркович зробив передачу до центру штрафного майданчика, де Михалик у падінні влучно пробив у дальній від Андрія Пятова кут. За кілька хвилин помилився капітан «Шахтаря» Дмитро Чигринський, котрий у боротьбі з Володимиром Лисенком вдало віддав м’яч під удар Михалику. Після цього в одному з епізодів був травмований Звонимир Вукич і на поле вийшов третій бразилець — Жадсон.
У перерві Луческу вирішив зміцнити центр поля, замінивши Прийомова на Ігоря Дуляя. Серб активно вступив у гру і міг заробити пенальті, але голландський арбітр Вінк одинадцятиметровий не призначив. Утім, «Шахтар» відігрався без пенальті. Дальній удар Сергія Ткаченка був сильним, проте Рибка контролював політ м’яча. Та перед воротами м’яч відскочив від землі й перелетів через голкіпера. «Шахтар» продовжував нарощувати свою перевагу, але невдовзі втратив Дуляя, котрий головою зіштовхнувся з Мандзюком і залишив поле. Тим часом кияни провели непогану контратаку. Нінкович протягнув м’яч через півполя, однак на підступах до штрафного майданчика проти нього було порушено правила. Удар зі штрафного Алієва був підступним, але Пятов перевів м’яч на кутовий. Наприкінці тайму кияни провели ще кілька атак, у одній з яких м’яч лише в останню мить було вибито з лінії воротарського майданчика. Небезпечний момент у заключні хвилини матчу створив Брандао, який увірвався до штрафного майданчика, пробив у ближній кут, та Рибка виручив свою команду, вдало виставивши ногу. За регламентом додаткового часу не передбачалось і команди після невеликої перерви почали виконувати пенальті. У першій серії воротарі відбили удари Алієва й Брандао, натомість надалі кияни били влучно, тоді як півзахисник донеччан Жадсон влучив у штангу. Крапку в цьому протистоянні поставив динамівець Микола Морозюк — 4:2 на користь «Динамо», котре втретє в своїй історії завоювало цей почесний трофей. 15 липня команди зустрінуться знову, цього разу в Донецьку в межах першого туру чемпіонату України.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КАЛЕНДАР ІГОР ПЕРШОГО КОЛА 17-ГО ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З ФУТБОЛУ СЕРЕД КОМАНД ВИЩОЇ ЛІГИ
  • ПЕРЕМОЖНИЙ ДЕБЮТ ШЕВЧЕНКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».