Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
ІЗ ВІДХОДІВ ВИРОБЛЯТИМУТЬ ПАЛЬНЕ
В Івано-Франківську презентовано спільний проект Європейської комісії та міської ради щодо запровадження системи роздільного збирання, сортування і переробки твердих побутових відходів. Команда виконавців проекту в цікавій ігровій формі, що, природно, найбільше сподобалися школярам, представила свою діяльність за кілька місяців.

«До побутових відходів не можна ставитись як до сміття й непотребу»,— звернула увагу менеджер проекту Вікторія Мартинович. Вона запропонувала дітям за 30 хвилин виготовити скульптури зі... сміття. Через участь у конкурсі «Розчави упаковку» глядачі краще усвідомили просту істину: якщо у контейнери на майданчиках потраплятиме тільки сплющена упаковка, пластикові пляшки тощо, то це допоможе перевізникам краще впоратись зі своїми обов’язками. Найголовніше — менше побутових відходів потраплятиме на міський полігон, менше землі потрібно буде під сміттєзвалища. Наскільки екологічно небезпечним нині є міське сміттєсховище, демонструвала виставка робіт відомого фотохудожника Петра Буяка.
Із усього непотребу, що потрапляє на смітники, треба вилучати цінні компоненти: скло, метал, папір, пластик. Найкоротший шлях до цієї мети — спонукати жителів міста роздільно збирати і сортувати відходи. Їх охоче візьмуть на переробку підприємці. Один із таких переробників — приватне підприємство «Гирич». З ПЕТ-пляшок, поліетиленових кульків та інших видів пластмас на підприємстві виготовляють черепицю, тротуарну і облицювальну плитку.
Є вже напрацювання. Плануємо випускати каналізаційні люки, а згодом навіть... дизельне пальне. Щомісяця на підприємстві переробляють близько сорока тонн пластмаси.
В Івано-Франківську нещодавно встановлено чотири контейнерні майданчики для роздільного сортування побутових відходів. Це — лише початок великого проекту, що фінансується за кошти Євросоюзу. А не так давно обласний центр відвідав керівник відділу зовнішньої допомоги представництва Європейського Союзу Рені Дюфло. За його висновками, проект із сортування сміття у місті почали реалізовувати вдало. Він переконаний: «Це — початок співпраці, що налагоджується між комунальниками та громадою міста. Колись наше фінансування завершиться, а от співробітництво залишиться».

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ДОВКІЛЛЯ МУСИТЬ ЗАХИЩАТИ КОЖЕН
  • ОПТИМІЗМ ЛІСОВОЇ ПІСНІ
  • ЧОМУ ГИНЕ РИБА?
  • ПЛАСТИК РОСТЕ В ПОЛІ
  • ПОЇЗД РУХАЄ... СОЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».