Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ДБАЮТЬ ПРО ІМІДЖ ДЕРЖАВИ

Минулоріч наша держава приєдналася до антитерористичної операції «Активні зусилля», що проводиться Північноатлантичним альянсом у Середземному морі. На виконання взятих нашою країною зобов’язань нещодавно корвет «Тернопіль» вийшов у море, де його екіпаж упродовж майже двох місяців нестиме бойову вахту.
Співпраця зі США й НАТО декому муляє очі. Його противники кажуть, що «це шкодить національним інтересам України». В чому полягає ця шкода — не пояснюють, а якщо й пояснюють, то їхні аргументи не витримують жодної критики. До речі, міжнародне співробітництво приносить нашому війську певний зиск. Так, під час двосторонніх зустрічей міністра оборони Анатолія Гриценка з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Вільямом Тейлором досягнуто домовленості про надання нашим Збройним силам матеріально-технічної допомоги, яка дасть змогу суттєво вдосконалити навчальну базу деяких військових полігонів. Передбачається, що протягом цього року в межах цих домовленостей 240-й Житомирський навчальний центр отримає обладнання на більш як 2 мільйони американських доларів. Таку ж суму планується надати центру, де готують військовослужбовців для виконання миротворчих місій.
Українські військові також розраховують отримати від Сполучених Штатів 12 мільйонів доларів, необхідних для облаштування Яворівського полігону, що на Львівщині. Ці гроші надійдуть після того, як буде створено спільні робочі групи, що побувають на ньому і визначать обсяг робіт. У стадії вирішення і питання оснащення наших кораблів сучасними засобами зв’язку, а також дообладнання (за стандартами НАТО) кількох літаків Повітряних сил.
У пересічного громадянина може скластися враження, що наші військові виступають у ролі прохачів, намагаючись хоч щось «урвати» від багатих іноземців. Це далеко не так, адже наші послуги потрібні багатьом міжнародним структурам. Наприклад, нині розглядається питання про входження підрозділів військової служби правопорядку до складу міжнародного батальйону військової поліції, до якого вже входять підрозділи Угорщини, Чехії, Польщі та Болгарії. Нещодавно до Севастополя завітала група військових аташе з питань оборони при посольствах, акредитованих в Україні деяких іноземних держав, зокрема, Фінляндії, Португалії, Латвії та Швеції. Вони зустрілися з виконувачем обов’язків командувача Військово-Морських сил ЗС України віце-адміралом Віктором Максимовим, котрий ознайомив гостей з бойовою підготовкою надводних сил і морської піхоти, переходом частин і підрозділів на контрактний принцип комплектування, іншими аспектами їхньої життєдіяльності. Чимало уваги було приділено участі нашої держави в антитерористичній операції «Активні зусилля», що проходить у Середземному морі під егідою НАТО.
— Успішно розвиваються відносини з підтримання регіональної безпеки в акваторії Чорного моря в межах спільної Чорноморської групи військово-морського співробітництва,— говорить начальник прес-служби МО України капітан другого рангу Андрій Лисенко.— Її учасники, а це — Грузія, Болгарія, Росія, Румунія і Туреччина, підтримали ініціативу останньої щодо спільної операції «Чорноморська гармонія». Її мета — зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні, визначення єдиних методів боротьби з нелегальною діяльністю й тероризмом на морі. У травні МО України та Генеральний штаб турецької армії погодили протокол, яким передбачено обмін інформацією в межах згаданої операції. Торік Україна нарешті набула рівноправного членства в Раді міністрів оборони Південно-Східної Європи і незабаром наші офіцери працюватимуть у штабі багатонаціональної миротворчої бригади, котра складається з військовослужбовців цих держав. До речі, влітку минулого року літаками державного підприємства МО «Українська авіаційна транспортна компанія» було перевезено понад 400 військовослужбовців і більш як 500 тонн вантажів цієї бригади, що входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані під егідою ООН.
Останнім часом активізувалася співпраця і з державами Чорноморсько-Каспійського регіону. Вона проходить в межах програми «Організація за демократію та економічний розвиток — ГУАМ». Разом із країнами, що входять до цього міждержавного утворення, створюється підрозділ, який братиме участь в миротворчих операціях під егідою ООН і ОБСЄ.
Військове відомство підтримує дружні відносини з аналогічними відомствами країн СНД. Приміром, спільно з Азербайджаном створюється міжнародний центр, на базі якого готуватимуть авіаційний персонал і фахівців по боротьбі з тероризмом. З Білоруссю співробітництво ґрунтується на підставі близько 20 двосторонніх актів, підписано протокол про обмін нетаємними картами, проводиться спільна підготовка вояків обох армій для виконання миротворчих місій. Україна допомогла білоруській армії в ремонті й модернізації літаків, планується надалі тісно співпрацювати у військово-технічній сфері.
Чільне місце в співробітництві оборонного відомства України з іншими державами посідає, звичайно, і Росія. Відбулося перше засідання підкомітету з питань безпеки українсько-російської міждержавної комісії, що проходило під час офіційного візиту до Києва віце-прем’єр-міністра — міністра оборони Росії Сергія Іванова. Лише минулого року в межах двостороннього співробітництва було 40 різних заходів. У поточному році їх буде ще більше. Зокрема, будуть проведені навчання зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗС України з бойовою стрільбою на полігоні «Ашулук», що в Російській Федерації.
Перелік заходів, у яких наші Збройні сили беруть активну участь разом із військовими формуваннями інших країн, можна продовжувати. Українське військо гідно представляє нашу державу на міжнародному рівні.

також у паперовій версії читайте:
  • І ГЕНЕРАЛ, І РЯДОВИЙ ТОЧЕНІ ДУШЕВНОЮ УВАГОЮ У ГОЛОВНОМУ ЛІКУВАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ ПРИКОРДОННИКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».