Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БАЛКАНИ НАБЛИЖАЮТЬСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
7 квітня в Бухаресті розпочались переговори про умови створення єдиного економічного простору для всіх балканських країн. У минулі 15 років після розпаду Югославії ідея своєрідної реінтеграції взаємозалежних економік цих держав не мала попиту серед політиків. Лише після застосування сили щодо Косова в червні 1999 року нарешті був схвалений Пакт стабільності для країн Південно-Східної Європи. Цей міжнародний документ і визначив завдання — створити зону вільної торгівлі. Під пактом підписалися Албанія, Боснія та Герцеговина, Македонія, Сербія та Чорногорія, Хорватія, Румунія, Болгарія. У 2001 році до нього приєдналась Молдова.

Усі ці країни мають амбіції щодо вступу до Європейського Союзу. Але брюссельські достойники, образно кажучи, пропонують їм навчитись вправно ходити, перш ніж виходити на бігову дистанцію, тобто скористатися досвідом роботи центральноєвропейської зони вільної торгівлі, яка стала своєрідним «підготовчим класом» перед вступом для Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини до ЄС.
Регіональна співпраця розглядається як суттєва передумова членства в Європейському Союзі, який і сам є проектом регіонального співробітництва, але масштабнішого. Отже, упродовж наступних шести місяців дипломатам балканських країн доведеться домовлятися з приводу заміни застарілих двосторонніх торговельних угод, які, зокрема, не врегульовують таких важливих економічних сфер, як обмін послугами та захист інтелектуальної власності. Разом країни Південно-Східної Європи сподіваються скористатися з плодів стрімкого регіонального економічного зростання, домовитися про єдині правила гри для великих інвесторів з країн Європейського Союзу.
На базі плідної економічної співпраці Євросоюз сподівається посилити мотивацію балканських країн щодо спільної відповідальності за регіональну стабільність. Крім того, утворення зони вільної торгівлі за правилами ЄС спростить цим країнам відносини у форматі Світової організації торгівлі. Також слід зазначити, що з усіх учасників Пакту стабільності для країн Південно-Східної Європи лише Молдова поки що не отримала обіцянок щодо членства в ЄС — на перешкоді цьому стоїть придністровська проблема.
Якщо Україна нарешті вступить до Світової організації торгівлі, можна буде вести мову про утворення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Зокрема, асоційоване членство дасть можливість нашій країні ввійти до зони вільної торгівлі з державами Євроспільноти, досягти спрощення візової та митної політики. У такому стані Україна та колишні югославські республіки можуть перебувати протягом кількох десятиріч. Принаймні на це, здається, сподіваються в Європейському Союзі.
також у паперовій версії читайте:
  • ХОТІЛИ ЯК КРАЩЕ, СТАЛОСЯ — ЯК ЗАВЖДИ
  • ПІСЛЯВИБОРЧИЙ ГУЛЯШ
  • НА ПРИДНІСТРОВ’Я ЧЕКАЮТЬ ЗМІНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».