Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХВОРОБИ — «БЛИЗНЮКИ»
ПАРАПРОКТИТ І КУПРИКОВА КИСТА
Ці хвороби схожі за проявами, хоча й мають певні розбіжності у походженні й лікуванні. Як розповів науковий співробітник клініки хірургії хребта Інституту травматології та ортопедії АМН України Андрій Шевчук, в будь-якому випадку головне — не нехтувати хворобливими проявами, а не гаючи часу звертатися до фахівця. Він і розставить усі крапки над «і».

Не задавнюйте недуги
Гострий парапроктит — це запалення жирової клітковини навколо прямої кишки й анального отвору. Недуга зумовлюється вродженими норицями — патологічними ходами в стінці кишки, які можуть закінчуватися в клітковині, однак найчастіше виходять назовні, відкриваючись на шкірі.
У разі гострого парапроктиту у хворому місці спостерігаються припухлість, почервоніння, різкі больові відчуття. При самостійному розкритті видно норицю з гнійними виділеннями. На шкірі виявляють один або кілька крапкових отворів з ущільненням тканин навколо них. З фістул постійно чи періодично відділяється гній, а шкіра навколо замокає. Пальцеве дослідження прямої кишки дає змогу виявити лійкоподібний отвір в стінці кишки (це внутрішній отвір нориці).
Якщо нориці не виходять назовні, хворі відчувають наявність стороннього тіла в анальному отворі, біль, з прямої кишки періодично виділяються слиз і гній, які подразнюють шкіру навколо заднього проходу. У разі порушення відтоку із нориці розвивається рецидив гострого запального процесу з властивими йому симптомами — болем, підвищенням температури, лихоманкою тощо.
Нориці не загоюються після консервативного лікування — лікарськими препаратами, мазями тощо. Позбутися їх можна лише хірургічним шляхом.
У разі гострого парапроктиту прогноз для життя та працездатності в більшості хворих сприятливий, особливо після кваліфікованого хірургічного лікування. Однак якщо нориці вчасно не лікувати, то може відбутися ускладнення гнійного процесу. Іноді нориці здатні перероджуватися в пухлини.

Киста куприка боїться застуди
Киста куприка утворюється в організмі людини ще під час внутрішньоутробного розвитку. Вона містить у собі залишок зародкової тканини — невеличкий пучечок волосся, зачатки зубів, очей тощо. Формуванню хребта в плода передує утворення хребтової трубки, з якої згодом розвивається головний мозок, хребет, у тому числі й його куприковий відділ. При патології нижня ділянка хребтової трубки може брати на себе часткові ознаки верхньої. Згодом залишок зародкової тканини в ділянці куприка замикається в капсулу — кисту.
У людей з такою кистою на міжсідничній лінії в ділянці куприка можна помітити крапкові втягнення шкіри. Це закладені від народження виходи з кисти. Виділень з цих дрібних отворів немає. Залишок зародкової тканини не збільшується в розмірах і залишається без змін протягом багатьох років. Людина може ніколи й не дізнатися про те, що має кисту, оскільки зазвичай вона не завдає шкоди людині і нічим не турбує.
На жаль, за несприятливих умов, наприклад, після переохолодження чи травми, в кисту може потрапити інфекція — тоді виникне запалення. Воно має хронічний характер, згодом утворюються нориці — наскрізні дірки (фістули). Нориці відкриваються на шкірі в ділянці куприка. Через них назовні виходить гній. Буває й так, що вони розгалужуються в жировій тканині, утворюючи так звані епітеліальні ходи, які можуть сягати самого куприка, заходити за нього і навіть відкриватися в пряму кишку. Однак останнє буває досить рідко.
Здолати недугу не допоможуть жодна мазь чи компрес. Лікарські препарати хіба що зменшать запалення та дещо вгамують біль. Згодом хвороба загостриться знову, оскільки вогнище інфекції залишається в організмі. Єдиний спосіб вилікуватися — видалити кисту.
За несприятливого внутрішньоутробного розвитку плода зачатки очей, волосся, зубів у ділянці куприка можуть і не утворювати кисти. Постійно збільшуючись у розмірах, здатні переростати в тератому куприка — пухлину, яку потрібно негайно видаляти одразу ж після народження маляти.
На жаль, немає певних відомостей, чому саме утворюється куприкова киста. Припускають, що це відбувається на ранніх етапах розвитку плода внаслідок мутації генів. Науковці поки що не змогли підтвердити, що киста розвивається через споживання вагітними жінками алкоголю, куріння тощо.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • МЕДИЦИНА ПОТРЕБУЄ ЗАХИСТУ
  • ОПТИМІЗМ — ШЛЯХ ДО ДОВГОЛІТТЯ
  • РЕГЕНЕРАЦІЯ НЕМОЖЛИВА?
  • ШОКОЛАД ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
  • НАСЛІДОК СТРЕСУ — ХВОРОБА АЛЬЦГЕЙМЕРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».