Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
МЕТА — «ВІДКЛЮЧАТИ» РАКОВІ КЛІТИНИ
Австралійським ученим вдалося виростити повністю функціональні молочні залози зі стовбурової клітини самиці миші. Це досягнення може привести до прориву в лікуванні ракових пухлин грудей і нового підходу в пластичній хірургії.
Результати дослідження свідчать: рак грудей може розвиватися через злоякісні стовбурові клітини молочної залози, які складно «вбити» звичайною хіміотерапією.

А пізніше, коли здається, що у пацієнта ремісія, вони знову «запліднюють» груди раковими клітинами. Вченим уперше вдалось виділити стовбурові клітини молочної залози із грудей самиці миші. Вони трансплантували одну з цих клітин у жирову тканину грудей живої миші, у якої заздалегідь було видалено всю грудну тканину. Клітина почала ділитися і створила всі нормальні типи клітин, що зустрічаються в мишачих грудях, причому молочна залоза функціонувала нормально й виробляла молоко.
Якщо відкриття, зроблені на мишах, можна буде застосовувати до людей, вчені сподіваються розробити препарати для боротьби з аномальними стовбуровими клітинами грудей, що не лише знищуватимуть пухлини, а й тканину-джерело, в якій вони розвиваються. У довгостроковій перспективі також можливе використання стовбурових клітин молочної залози з метою вирощування грудної тканини для реконструктивної хірургії після видалення молочної залози або навіть для пластичних операцій зі збільшення розміру грудей.
Дослідники вважають: стовбурові клітини молочної залози відіграють важливу роль у розвитку деяких типів раку грудей. Якщо у стовбуровій клітині є генетичні помилки, вона може почати виробляти ракові клітини, що, по суті, стають «фабрикою пухлин». Це може пояснювати, чому деякі типи раку грудей знову розвиваються після хіміотерапії. Вона націлена на ракові клітини, що швидко діляться, однак стовбурові клітини, можливо, більш стійкі, бо вони розмножуються не так швидко. Це означає, що хоча хіміотерапія вбиває первинний рак грудей, патологічні стовбурові клітини залишаються й можуть надалі продукувати ракові клітини, поновлюючи розвиток пухлини.
«Наша мета — створити препарат, який «відключатиме» ракові клітини грудей»,— зазначав лікар Джейн Вісвейдер з Інституту Уолтера та Елайзи Хол у Мельбурні. Нині група вчених вивчає тканини пухлин людських грудей, щоб визначити, чи є у них спільні характеристики з мишачою моделлю. Нове дослідження може мати важливі наслідки для пластичної хірургії. Якщо у жінок виявляться подібні стовбурові клітини, в результаті з них можна буде виростити тканину грудей і використовувати її для реконструкції грудей пацієнток, хворих на рак, або навіть для вирощування імплантатів для операцій зі збільшення розміру грудей.
також у паперовій версії читайте:
  • МИСТЕЦТВО ВІДРОДЖУВАТИ УСМІШКИ
  • ЗА ЗОВНІШНІСТЮ ЖІНКИ ВИЗНАЧАЮТЬ ЇЇ ПЛОДОВИТІСТЬ
  • ШТУЧНУ ШКІРУ ВИНАЙШЛИ В КИТАЇ
  • НАПІЙ ВІД АЛКОГОЛЮ
  • ВІРНІ КЛЯТВІ ГІППОКРАТА
  • ЗАХОПЛЕННЯ SMS-ками НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».