Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЯК ПЕРЕВИХОВАТИ ТЕРОРИСТА
Влада Саудівської Аравії, де чи не найбільше поширений радикальний іслам, і де вкорінена «Аль-Каїда», намагається ліквідувати тероризм, переконуючи ув’язнених бойовиків у тому, що вони творили зло. Тих, хто покаявся, випускають на волю.
У Ріяді неохоче розголошують деталі плану, проте відомо, що в країні реалізують два проекти. Перший виконує міністерство внутрішніх справ, він стосується засуджених за «порушення національної безпеки», тобто терористів. Другий, яким опікується міністерство ісламу, являє собою діалог з екстремістами за допомогою Інтернету.

Переконують духовні особи
Навернення терористів на істинний шлях полягає в схилянні їх до осуду своїх учинків і обіцянки виправитись. Цим займається не хто-небудь, а сотня улемів — учених, які досконало знають закони, встановлені Кораном. Їм допомагає цілий штаб психіатрів і психологів, які місяцями втовкмачують найзатятішим терористам, що вони мусять змінитись. Методи при цьому застосовуються різноманітні: терапевтичні бесіди, лекції з релігії й ісламського права, індивідуальні розмови з в’язнями.
За словами керівника групи улемів Сауда аль Мусайбіга, спочатку в’язні відмовлялись співпрацювати й не хотіли розмовляти. Але за деякий час вони самі попросили організовувати подібні зустрічі. Нічого дивного в цьому нема, бо на кону стоїть звільнення й свобода. Коли підопічного вдається переконати, тоді йому пишуть рекомендацію, на її підставі МВС може ухвалити рішення про звільнення. Лише протягом півроку на свободу вийшло понад 400 в’язнів, які «змогли довести, що не порушуватимуть законів».
Намір прищепити екстремістам нормальні людські погляди можна вважати формою ресоціалізації, але звільнення «перевихованих» терористів не завжди є зрозумілим. Особливо в країні, де править династія Саудів, проклята Усамою бен Ладеном і де вже кілька років замахи й вибухи є звичайним явищем і яка, до того ж, є головною базою «Аль-Каїди» та джерелом найбільш крайніх різновидів ісламського радикалізму.
Проте Даніель Бенджамін з американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень думає інакше: «Такі дії саудівської влади повністю узгоджуються з їхнім підходом до терористів. Там до них ставляться як до збоченців і відступників від загальноприйнятних норм. Звідси випливає переконання, що їх завжди можна вивести на істинний шлях. Тож можна припустити, що саудівці справді вірять в ефективність такої програми».
Напевно, вірить у це й міністр внутрішніх справ принц Наїф Ібн Абд аль Азіз, який говорить: «Керівники програми повідомили мені, що вона дуже позитивно впливає на в’язнів. Винні масово визнають свої помилки і хочуть виправитися».

Ефективна дискусія
Хоча акція триває вже понад два роки, світ дізнався про неї лише недавно. Влада хотіла, щоб проекти стали результативними без зайвого розголосу. Зате відтоді, як справа стала відомою громадськості, члени комісії улемів охоче розповідають журналістам про свою працю з в’язнями.
Шейх Абд аль Мухсін аль Убікан, член комісії й депутат саудівського квазіпарламенту пояснює: «Ми ведемо з ними спокійну й предметну дискусію. Переконуємо в’язнів, що вони помиляються, і нам вірять, бо ми посилаємось на Коран і традиції пророка Мохаммеда. Для цих людей поняття «джихад» означає нічим необмежене, безумовне вбивство кожного невірного. Але попри те нам вдалось допомогти багатьом з них. Я пояснив їм, що вони помиляються, і їх звільнили».
Звільнені терористи також охоче розповідають про своє навернення. Ось що говорить один з них: «Я вступив до групи, яка використала мій ентузіазм, провела ідеологічну обробку, і я почав ненавидіти всіх. Тепер знаю: те, у що я вірив, є брехнею, і тому я вдячний людям, які допомогли мені це усвідомити».
Найвірогідніше, комісія допомогла ісламським фанатикам зрозуміти лише одне: боротьба з саудівською владою їм не вигідна. Бо улеми навіть не збираються переконувати терористів перемінити своє ставлення до Заходу й невірних, ідеться лише про Саудівську Аравію. На думку багатьох експертів, цілком імовірно, що багато звільнених терористів, навіть якщо вони не підриватимуть бомб у Саудівській Аравії, приєднаються до «Аль-Каїди» та інших екстремістських груп в Іраку, Європі чи ще десь у світі.
Друга програма навернення в’язнів називається «Заспокоєння». Вона реалізується міністерством у справах ісламу і не викликає серйозних суперечок. Улеми просто входять на інтернет-сторінки екстремістів і переконують їх, що насилля не принесе очікуваних результатів, тож погляди потрібно змінити. Але й тут ніхто не намагається переконати терористів відмовитись від атак проти Заходу.
Ось зразок тез улемів, з якими вони звертаються до терористів: «Не можна порівнювати замахи 11 вересня із замахами в Ріяді, залишмо Нью-Йорк, порозмовляймо про напади на наших громадян, на мусульман, бо це є найважливішим». Але навіть це вдається далеко не завжди. Як визнають самі автори програми «Заспокоєння», інформація сприймається лише прихильниками терористичної ідеології, але не самими бойовиками, бо останні просто не вступають у дискусію.
також у паперовій версії читайте:
  • МІЛІТАРИЗАЦІЯ ВЕНЕСУЕЛИ
  • УГОРЩИНА: СЕКСОТІВ ЗНАХОДЯТЬ ЧЕРЕЗ ДЕСЯТИРІЧЧЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».