Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УГОДА ЧИ ЗАПОВІТ?
Кількамісячні дебати щодо створення коаліції у майбутньому парламенті між представниками «помаранчевих» сил несподівано вийшли на новий віраж. Як завжди, неординарно вчинила Юлія Тимошенко, якій набридло слухати безплідні дискусії, тож вона першою підписалася під так званою угодою про створення коаліції демократичних сил. Свій документ Юлія Володимирівна скерувала Президентові Віктору Ющенку, Прем'єр-міністру та першому номеру «Нашої України» Юрію Єханурову, а також лідерові соціалістів Олександру Морозу.

Такий крок — в дусі пані Тимошенко, оскільки не перший раз вона намагається продемонструвати виборцям: поки інші сперечаються, вона, мовляв, робить справу.
Утім, тут є низка нюансів, які можуть залишитися за кадром для багатьох. По-перше, Тимошенко підписала угоду, що називається, власного виробництва. Тобто про узгоджений текст поки не йдеться. Загалом у документі є чимало позитивних нюансів, на які сподіваються БЮТівці. Та сама Тимошенко головну причину свого кроку пояснює тим, що вона воліє припинити вакханалію розмов навколо створення коаліції. «Ви знаєте, як багато говориться нині про необхідність підписати коаліційну угоду між «помаранчевими» силами, скільки робиться заяв і обговорюється документів, — сказала вона, перебуваючи на Житомирщині. — На цьому робиться великий піар. Однак користі в усіх цих переговорних процесах ніякої не буде, бо люди, що виступають багато за коаліцію, зрештою нічого не роблять, і мають намір нічого, ніяких документів не підписувати».
Головною умовою проекту угоди у варіанті БЮТу є зобов'язання не вести переговори з Партією регіонів у новому парламенті. Власне, саме в намаганні зробити це (причому ще до самих виборів) час від часу звинувачують один одного представники колись дружніх політичних сил. Крім того, документ містить зобов'язання припинити корупцію, звільнити і притягнути до відповідальності корупціонерів, роз'єднати владу і клани.
А ще Юлія Тимошенко назвала важливим пункт угоди, що передбачає скасування всіх зобов'язань і гарантій представникам колишньої влади про їхню недоторканність і збереження їхньої незаконно придбаної власності. Зокрема, Юлія Володимирівна заявила, що угода передбачає зняття всіх зобов'язань і гарантій щодо зроблених екс-президентом Леонідом Кучмою і його оточенням злочинів, у тому числі й по Ґонґадзе.
А от інший нюанс навряд чи може сподобатися, скажімо, «нашоукраїнцям». Йдеться про вимогу пані Тимошенко після виборів скасувати останні газові угоди з Російською Федерацією. Щось не віриться, що серед керманичів НС знайдеться багато охочих пристати на це.
Взагалі, ініціатива Юлії Тимошенко викликала неоднозначну реакцію. Хоча головний партнер БЮТу з «помаранчевої» коаліції ще півторарічної давнини — «Наша Україна» — загалом погоджуються з текстом. Принаймні, заступник керівника виборчої кампанії НС Роман Зварич заявив: «Наша Україна» навіть погодилася на те, аби, за пропозицією БЮТу, використовувати саме їхній проект угоди як базовий».
Щоправда, ця заява пролунала буквально за кілька годин до рішучого «самопідписантського» кроку Юлії Володимирівни. Позавчора увечері жест пані Тимошенко коментували в інформаційному департаменті блоку «Наша Україна». За словами керівника цього відомства Тетяни Мокріді, підписання лідером БЮТу угоди про створення коаліції свідчить про те, що вона визнала Президента Віктора Ющенка лідером «помаранчевого» об'єднання.
Водночас активісти «Нашої України» не розуміють, чому Юлія Тимошенко не скерувала договір ще двом учасникам коаліції — блокам Костенка— Плюща та
«ПОРА-ПРП». «Попередньо погоджений текст угоди був розісланий Романом Безсмертним лідерам БЮТу, СПУ, «ПОРА-ПРП» і блоку Костенка— Плюща, — сказала Тетяна Мокріді. — Сподіваюсь, що Тимошенко підписала саме цей текст угоди, оскільки останнім часом ми ледь не щодня були свідками її полярних позицій».
У свою чергу, блоки, що їх Юлія Тимошенко з якихось причин не включила до переліку своїх майбутніх соратників, також висловили свою позицію. Прес-служба «ПОРИ-ПРП» ще позавчора оголосила про погодження блоком угоди. Документ, зокрема, передбачає, що учасники коаліції зобов'язуються не вступати в сепаратні
кулуарні переговори із жодною іншою політичною силою. Причому цей текст — не ідентичний тому, що його підписала пані Тимошенко. Він більш конкретний. Окрім закликів на кшталт: «Ключовими завданнями учасників коаліції під час виборчої кампанії є сприяння проведенню чесних, демократичних виборів, координація дій представників у відповідних виборчих комісіях з метою унеможливлення фальсифікації виборів; сторони утримуватимуться від взаємної боротьби під час виборчої кампанії. Учасники коаліції не використовуватимуть адміністративний ресурс і брудні технології тощо», документ визначає, що вищим органом коаліції є політична рада, до якої входять по два представники від кожного учасника коаліції. Рішення політради коаліції приймають консенсусом.
А ще проект угоди частково торкається питання майбутніх посад. Так, блок «ПОРА-ПРП» пропонує, щоб сила, яка набере найбільше голосів на виборах серед інших учасників коаліції, пропонувала свою кандидатуру на посаду прем'єр-міністра. Інші учасники не мають права вето на цю кандидатуру, як й на інші кадрові пропозиції.
Учора один із лідерів «ПОРИ-ПРП» Владислав Каськів продовжив
цю тему. Він, зокрема, заявив, що «з 22 лютого розпочинається відлік нової історії України, він триватиме добу і має завершитися або підписанням угоди, або ганьбою тих політичних сил, які брали участь у переговорному процесі». Каськів каже: якщо сьогодні угода так і не буде підписана, «ПОРА-ПРП» перейде до тиску на політичні сили, що зірвали процес. Разом з тим лідер ПОРИ вважає незворотним процес створення коаліції демократичних сил. І додає: політичні партії не повинні висувати ніяких попередніх умов для підписання відповідної угоди. За його словами, текст останнього проекту угоди доповнений новим пунктом про обов'язковість узгодження програми діяльності уряду з коаліцією. «Це дозволить у майбутньому уникнути суперечностей між урядом, Президентом і парламентом», — додає пан Каськів.
Словом, хоча б трішечки запахло в Україні коаліцією, хоча й тут є нюанси. Приміром, лідер соціалістів Олександр Мороз знову стоїть ніби осторонь від згаданих процесів. Підписану Юлією Тимошенко угоду він прокоментував так: «Підписання односторонньої угоди нагадує мені або листи, або заповіти», — наголосив він. Як і раніше, лідер соціалістів вважає, що формувати більшість потрібно за підсумками виборів і під конкретні умови. На його думку, бельгійська модель формування парламентської більшості й складу Кабінету Міністрів цілком прийнятна і для України. «Суть її власне зводиться до визначення принципів формування більшості у документі, який в Україні є регламентом парламенту», — сказав він, перебуваючи в Брюсселі. На думку Олександра Олександровича, це ефективний механізм, який передбачає, що кожна партія, котра
має намір формувати більшість, висловлює свої пропозиції щодо формування змісту політики на найближчі роки.
Себто можна передбачити, що соціалістів не виявиться з-поміж потенційних підписантів. До того ж, останні перипетії навколо так званого списку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка (нагадаємо, члена Соцпартії), надісланого до Центрвиборчкому, підливають масла у вогонь. Пан Луценко порадив депутату-БЮТівцю Андрію Шкілю подати позов до Печерського суду Києва з клопотанням про зняття звинувачень у кримінальній справі щодо подій 9 березня 2001 року. Для тих, хто забув, нагадаємо: це була одна з перших хвиль акції «Україна — без Кучми», в якій активну участь брали ті ж таки Луценко і Шкіль.
Навколо цього інциденту, вочевидь, ламатиметься чимало списів. До того ж, голова ЦВК Ярослав Давидович спростовує інформацію, що кандидат в депутати від БЮТу Андрій Шкіль є серед десяти кандидатів зі списку МВС, що мають непогашену судимість. «Я не хочу втручатися в політику, але в списку Шкіля немає. Я не знаю, чим керувався Луценко, коли це говорив», — заявив Давидович. Відтак російська приказка про «милых», які «бранятся — только тешатся», тут мабуть, не проходить.
Єдине, що нині додає оптимізму тим, хто сподівається на підписання угоди між «помаранчевими», це те, що саме сьогодні — день народження Президента Віктора Ющенка. Тож, можливо, протиборно-союзницькі сили таки захочуть зробити йому подарунок?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗСМЕРТНИЙ: «ТИМОШЕНКО ПІДПИСАЛА УГОДУ, ПРО ЯКУ НІХТО НЕ ЗНАВ»
  • ЗАЧЕКАЄМО ДО ЗМІНИ ПОЛІТИЧНИХ ЕЛІТ
  • ВИБОРЧІ БЛОКИ УТОЧНЮЮТЬ НАЗВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».